وضعیت حجاب در کشور میانمار
بانو «مدینه بیگ» از کشور میانمار برای تحصیل علوم دینی به قم و جامعه الزهرا(سلام الله علیها) آمده است. کشوری که ورود اسلام به آن به قرن اول هجری برمی گردد؛ هرچند اکثریت مردم این کشور بودایی هستند و به دلیل ممانعت دولت این کشور، آمار دقیقی از مسلمانان در آن وجود ندارد.
مدینه بیگ درباره وضعیت حجاب در این کشور گفت: پوشش زنان بودایی در این کشور خیلی نامناسب نیست، اما حجاب کاملی هم ندارند. لباسی تنگ به همراه دامن بر تن دارند و در زمان عبادت شالی بر روی شانه می اندازند.
زنان مسلمان در کشور میانمار حجاب خوبی دارند، اما چادر به سر نمی کنند و از مقنعه هایی که چانه دار نیست، استفاده می کنند. لباس مردم کشور ما رنگی است و فقط در ایام عزاداری امام حسین(علیه السلام) و فوت اقوام نزدیک مشکی پوشیده می شود؛ این مسئله از گذشتگان برای ما باقی مانده است.
برخی از مسلمانان از ابتدا به خاطر تحصیل از حجاب استفاده نمی کردند و همین تفکر برایشان باقی مانده و در دانشگاه و سایر محیط ها هم بی حجاب هستند و فقط زمانی که به مسجد یا حسینیه می آیند شال و روسری بر سر می اندازند.
بانوان محجبه مسلمان از نظر امنیتی مشکلی ندارند، اما نمی توانند با حجاب به مدرسه بروند و در ادارات دولتی استخدام شوند. اما حضور بانوان محجبه در دانشگاه بلامانع است. داشتن حجاب در سطح جامعه میانمار مسئله سختی نیست، اما کسی از چادر استفاده نمی کند. علت آن هم به خاطر اتفاقاتی بود که وهابیان رقم زدند. مردان وهابی با استفاده از حجاب زنانه و پوشیه کارهایی کردند که دولت مردان و سیاست مداران به این نوع حجاب حساس شدند و دیگر کسی از این حجاب استفاده نمی کند.
یکی از مشکلات استفاده از چادر، مربوط به حضور بانوان با حجاب در وسایل حمل و نقل عمومی است که به دلیل مختلط بودن، مشکلات زیادی برای بانوانی که باحجاب چادر و پوشیه و با به همراه داشتن فرزندان از آنها استفاده می کنند، ایجاد می شود. از سویی برخی رانندگان تاکسی متعصب، از سوار کردن مسلمانان امتناع می کنند. برای رفتن به مطب پزشک باید محتاطانه عمل کنیم و به پزشکان زن مراجعه کنیم. چون برای پزشکان آنجا رعایت مسائل محرم و نامحرم بودن مهم نیست. بانوانِ پزشکی که در میانمار هستند چون اجازه کار در بیمارستان را ندارند به صورت آزاد کار می کنند. استخرها و سالن های ورزشی مختلط هستند؛ مسلمانان نمی توانند مناصب دولتی داشته باشند و درجه علمی بالاتر از کارشناسی شامل بانوان محجبه نمی شود.
در ایامی مانند ماه مبارک رمضان که مسلمانان برای انجام اعمال عبادی جمع می شوند، برخی متعصبان بودایی ناراحت و نگران می شوند و فکر می کنند ما می خواهیم شورش کنیم؛ همیشه درگیری هایی بین این افراد متعصب و مسلمانان ایجاد می شود.
زنان در زمان خروج از کشور برای نوع حجاب شان مشکلی ندارند، اما در سال های اخیر، افراد برای ورود به کشور باید بی حجاب باشند و عکس پاسپورت هم باید بی حجاب باشد، درحالی که تعداد زیادی پلیس مرد آنها را نظاره می کنند.
حجاب مانع آزادی نیست/مردم ایران قدر نعمت آزادی حجاب را بدانند
مدینه بیگ در ادامه با برشمردن امتیازات مختلفی که بانوان مسلمان ایرانی از آن برخوردارند، افزود: من از مردم ایران می خواهم که قدر نعمت کشور خود را بدانند؛ حجاب جلوی آزادی را نمی گیرد، ما در رفت وآمدهایمان باید بسیار محتاط باشیم، اما مردم ایران قدر این آسایش خود را نمی دانند.
ما در کشورمان که مسلمانان در اقلیت هستند، برای اینکه شریعت اسلام را رعایت کنیم حجاب داریم؛ در اکثر محیط های اجتماعی آقایان حضور دارند و آن آزادی که زنان ایرانی در اماکن مخصوص بانوان در کشورشان دارند، ما نداریم.
رعایت قوانین شرعی و داشتن حجاب، مانع رشد بانوان نمی شود
این طلبه میانماری علوم دینی معتقد است که رعایت قوانین شرعی و داشتن حجاب، مانع رشد بانوان نمی شود و با وجود اینکه به خاطر حجاب نمی تواند در کشور خود به مدارج بالای علمی دست پیدا کند و یا در ادارات و سازمان های دولتی مشغول به کار شود، حجاب را دوست دارد و آن را خواست و دستور خدا می داند و می گوید: تمام این ها و بسیاری موارد دیگر از مشکلات زنان محجبه کشور من است، اما آن ها همه این سختی ها را به خاطر رضای الهی به جان می خرند.
وضعیت حجاب در ترکیه
بانو «آراس» طلبه دیگری است که مدت هشت سال است از کشور ترکیه به ایران آمده و در جامعه الزهرا(سلام الله علیها) مشغول به تحصیل است؛ وی درباره حجاب در کشورش می گوید: هر چند دین رسمی کشور ترکیه اسلام است، اما مسلمانان تا 7 سال قبل اجازه نداشتند که با حجاب به مدرسه بروند. جلوی در مدرسه می ایستادند و مانع ورود دانش آموزان محجبه به داخل محوطه مدرسه می شدند. بعد از اینکه من به ایران آمدم حجاب در ترکیه آزاد شد.
تمام نخست وزیرهای قبلی این کشور با حجاب مخالف بودند. بعد از روی کار آمدن دولت فعلی، وضعیت حجاب در ترکیه خیلی تغییر کرد. ابتدا حضور افراد با حجاب در دانشگاه ها آزاد شد، بعد مدارس و بعد از یک سال و نیم بانوان می توانستند در محل کار محجبه باشند؛ وضع امروز به نحوی شده که برخی پرستارها در بیمارستان ها مقنعه هایی تا سر زانو می پوشند که بدن آن ها را به صورت کامل می پوشاند، هر چند در حال حاضر هم برای کارهای دولتی، بین یک زن محجبه و یک زن بی حجاب، کسی را که حجاب کمی دارد، انتخاب می کنند.
یک مسئله ای که امروز در کشورهای مختلف رواج پیداکرده، تبعیت محض از غرب است. در ترکیه رسانه های مختلف در ترویج این موضوع بسیار موثر بوده اند؛ در سریال های ترکیه ای به راحتی حریم های دینی گسسته می شود و انواع رابطه ها خارج از چارچوب اسلام به نمایش در می آید، این فرهنگ غالب مردم ترکیه نبود، اما امروز اتفاق هایی افتاده که نشان می دهند این فسادها به دلیل عدم توجه به دستورات دین رواج پیداکرده است.
فیلم های ترکیه ای نمایی از رشد حجاب در سال های اخیر ترکیه را نشان نمی دهد
آراس معتقد است: آنچه در فیلم های ترکیه ای دیده می شود، فقط به جنبه فساد این کشور اشاره می کند و نمایی از رشد حجاب در سال های اخیر ترکیه را نشان نمی دهد.
او می گوید: درست است که از سویی فساد زیاد شده، و از سوی دیگر نیز بعضی چون محصولات زیبایی برای بانوان محجبه تولید می شود به عنوان مد، حجاب را رعایت می کنند، اما افزایش تدریجی تعداد بانوانِ باحجابِ واقعی نیز انکار نشدنی است. کم کم مردم نسبت به این مسئله آگاه می شوند که دیگر تا کجا بی حجابی، فساد و خوش گذرانی می خواهد ادامه داشته باشد؟
در حال حاضر می توان گفت که طلاب ترکیه ای که آگاهی کامل به دین دارند، به رعایت حریم کامل محرم و نامحرم مقید هستند که این افراد هم در اقلیت اند، اما بیشتر مردم با وجود اینکه عبادت های خود را انجام می دهند؛ فقط زمانی که بر سر مزارها می روند روسری بر سر می کنند. حتی ماه مبارک رمضان در ترکیه همه جا را به زیبایی تزیین می کنند، به همه اطلاع می دهند، در تلویزیون ها و پیام های بازرگانی مدام درباره ماه مبارک رمضان صحبت می کنند، یک سری غذا، نان و شیرینی های مخصوص داریم که فقط در این ماه پخته می شود، اما با این وجود برخی فقط به جنبه ظاهری قضیه نگاه می کنند و روزه نیستند؛ متأسفانه مردم کشور من تحت تأثیر فرهنگ غرب قرارگرفته اند.
ایمان مردم غبار گرفته؛ اما عنادی در کار نیست
آراس با اشاره به اینکه برای ترویج عمل به دین می توان از محبت اهل بیت(علیهم السلام) مدد گرفت، افزود: بسیاری از این جلوه های بی عفتی و سهل انگاری در انجام واجبات دینی به علت ناآگاهی است و عنادی در کار نیست؛ این افراد زمانی که نام امام حسین(علیه السلام) را می شنوند، منقلب می شوند. چون عناد در قلبشان نیست. و من امیدوارم به خاطر همین محبت اهل بیت(علیهم السلام) که در دل هایشان هست، هدایت شوند.
ایمان مردم غبار گرفته و از دین فاصله گرفتند اما جالب است که به دعا و توسل بسیار اعتقاد دارند و به محض اینکه اتفاقی بیفتد می گویند دعا کنیم درست می شود. یا با من تماس می گیرند و می گویند تو پیش حضرت معصومه(سلام الله علیها) هستی، دعا کنی حتماً قبول می شود. یا وقتی به مسجد جمکران می روند به شدت اشک می ریزند بااینکه چیزی درباره این مسجد نمی دانند، اما تحت تأثیر حال و هوای معنوی آن قرار می گیرند و وقتی به کشورشان بازمی گردند با دیدن عکسی که من از حرم یا جمکران برایشان می فرستم احساساتی می شوند. این ها فقط کمی آگاهی می خواهند و باید تبلیغ بیشتری درباره دین برایشان انجام شود.
خداوند اوج آزادی و ارزش زن را در حجاب قرار داده است
آگاهی صحیح از آموزه های دینی باعث می شود که آنان متوجه شوند که دین اسلام با شادی و نشاط مخالف نیست، بلکه باید جایگزین تفریحات ناسالم را پیدا کرد. من فکر می کنم خداوند اوج آزادی و ارزشی که به زن می توانست بدهد را در حجاب قرار داده است، من برتر از این چیزی نمی بینم.
وقتی من در خیابان های ترکیه باحجاب راه می روم کسی به من چیزی نمی گوید، اگر یک زن محجبه در خیابان های استانبول نیمه شب برود کسی با او کاری ندارد، اما وقتی زنی لباس نامناسبی به تن دارد، انگار دیگران را به سوی خود دعوت می کند. پس این اتفاقات نشان می دهد که بی حجابی محدودیت و سختی می آورد، نه حجاب.
در سال های اخیر اتفاقات ناخوشایندی شامل قتل ها و تجاوزهای متعدد در ترکیه اتفاق افتاده است که همه آن ها از سر فساد فکری و هوسی بوده که در اثر ترویج فرهنگ غیردینی در جامعه رواج پیداکرده است.
آزادی که در ایران دیدم، هیچ جای دنیا ندیدم
آراس کمی هم از ایران می گوید: خوش به حال کسانی که در ایران زندگی می کنند، خوش به حال مردمی که همچنین رهبری دارند، چنین آزادی دارند. من آزادی که در ایران دیدم، هیچ جای دنیا ندیدم. مردم ایران کاملاً آزاد هستند. این نعمت ها در ایران است، اما برخی از مردم متوجه نیستند. سال اولی که من به شهر قم آمدم، تعداد افراد بی حجاب بسیار کم بود، اما اخیرا احساس می کنم وضع حجاب در حال تغییر است حتی در برخی سفرهایم می بینم که افرادی به محض سوار شدن به هواپیما حجاب خود را برمی دارند که منجر به بدبینی مردم نسبت به ایرانی ها می شود در حالیکه همواره انتظارات مسلمانان از ایرانیان خیلی بیش از اینهاست.
او غیرتمندی جوانان ایرانی نسبت به کشورشان را می ستاید و ادامه می دهد: من دیده ام که جوانان ایرانی نسبت به کشور خودشان غیرت و تعصب زیادی دارند. به همین دلیل فکر می کنم خیلی باید روی جوانان ایرانی کار کرد؛ اگر این کار خوب انجام شود و معنی حجاب برایشان جا بیفتد؛ بسیار موثر است و آن وقت دیگرکسی نمی تواند ضربه ای به ایران بزند. چون ضربات دشمن اول از تضعیف ایمان مردم شروع می شود و اگر مردم قوی باشند، کشور قوی است.
گام نخست برای داشتن حجاب، الگوگیری دختران از مادرانشان است
بانوی طلبه عربستانی که هشت سال است از عربستان به ایران آمده و در رشته تفسیر مشغول به تحصیل است درباره حجاب می گوید: خانم های عربستان از اول باحجاب بودند، اما شکل حجابشان در طی زمان فرق کرده است. در این سال ها تفکرات وهابیت در حدود و حریم حجاب بانوان موثر بوده، اما در مجموع حجاب در بین بانوان چه با آگاهی از فلسفه آن و چه به صورت آداب و رسوم رواج داشته است.
متأسفانه رسانه ها در تمام دنیا در حال تبلیغات علیه اسلام و اصول اسلامی هستند و این موضوع در تمام جهان تأثیر خود را داشته است. در هر کشور به یک صورت و در عربستان هم با تغییر و تحولاتی که در نوع پوشش ها ایجاد شده است.
مثلا یکی از چالش ها در عربستان مربوط به تغییراتی است که در شکل اصیل پوشش ایجاد شد؛ تغییراتی که با فلسفه حجاب در تضاد است، کم کم رنگ ها وارد شد بعد تزییناتی مثل نگین، پس از مدتی آستین ها تغییر کردند و اکنون در میان برخی افراد به این پوشیدگی نه به عنوان یک واجب شرعی که تنها به عنوان یک لباس نگریسته می شود و لباس ها هر چند پوشیده هستند اما با تجملات و آرایش بانوان همراه شده اند.
حنان معتقد است گام نخست برای عادت به حجاب، الگوگیری دختران از مادرانشان است و پس از آن باید تحت آموزش های درست و دقیق در این موضوع قرار بگیرند.
به نظر او حجاب یک حالت راحت و امنیت به بار می آورد که به بانوان اجازه می دهد با آرامش به امورات خود بپردازند.