شناسنامه مختصر دارو
نام های تجارتی : Minims, Deltdstab, Deltacortrill
دسته دارویی : کورتیکوستروئید
میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو : کم
میزان وابستگی و اعتیاد به دارو : کم
احتیاج به نسخه پزشک : بلی
قابل استفاده برای عموم : بلی
موارد استعمال دارو
این دارو قوی مؤثر کورتیکو ستروئیدی برای درمان بیماری های مختلفی از جمله بیماری های پوستی بیماری های رماتیسمی، انواع حساسیت و بیماری های خونی معینی مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو به شکل قطره چشمی برای درمان التهاب و سوزش و شکل اماله، برای درمان بیماری التهاب و تب روده به کار گرفته می شود. ضمناً نوع تزریقی دارو برای کاهش و تسکین دردهای رماتیسمی و درد مفاصل مؤثر می باشد. علاوه بر این همراه با داروی دیگری به نام فلودروکورتیزون، برای درمان بیماری غده آدرنال تجویز می شود.
اشکال دارو : قرص، تزریقی، شیاف، اماله، قطره چشمی و گوشی
زمان مصرف دارو : قرص و تزریقی (1 تا 2 بار در روز یا یک روز در میان همراه با غذا) قطره چشمی و گوشی (2 تا 4 بار در روز)
اندازه دوز مجاز مصرفی دارو : طبق دستور پزشک
چگونگی تأثیر دارو: اثرات این دارو ظرف 2 تا 4 روز پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند. ضمناً این اثرات مدت 12 تا 72 ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو در بدن دوام خواهند داشت.
رژیم غذایی خاص، هنگام مصرف دارو: در طی مدت درمان با این دارو انجام یک رژیم غذایی مبتنی بر کاهش میزان سدیم و افزایش میزان پتاسیم ضروری می باشد.
طریقه نگهداری دارو: این دارو باید در محفظه سربسته و در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود. ضمناً از تابش نور محافظت گردد.
چگونگی قطع مصرف دارو : مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید زیرا قطع ناگهانی مصرف نوع خوراکی و تزریقی دارو ممکن است خطرناک باشد.
عوارض جانبی مصرف دارو :
از عوارض نوع خوراکی این دارو می توان به سوء هاضمه، اکنه، افزایش وزن بدن، ضعف عضلات، تغییر خلق و خو یا افسردگی اشاره نمود که در صورت بروز این عوارض باید پزشک را در جریان گذاشت. ضمناً در صورت مصرف دوز بالای دارو ممکن است مدفوع تیره یا خون آلود حادث شوند. همچنین در طی مدت مصرف این دارو باید از تماس نزدیک با افرادی که دچار آبله مرغان هستند خودداری شود.
نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو : اگر به امراض و بیماری های زیر مبتلا می باشید حتماً قبل از مصرف این دارو پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید:
* اگر به بیماری آب سیاه چشم مبتلا می باشید و یا زخم گوارشی داشته اید.
* اگر قبلاً به بیماری سل دچار بوده اید و یا از بیماری افسردگی رنج می برید.
* اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید و یا دچار هر نوع عفونتی می باشید.
* اگر بیماری استخوانی دارید و یا داروهای دیگری را مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله : مصرف قطره چشمی و گوشی دارو و همچنین نوع تزریقی آن خطری در بر ندارد. اما مصرف نوع قرص دارو ممکن است بر روی رشد نوزاد تأثیر بگذارد. لذا در این زمینه با پزشک مشورت شود .
مصرف دارو برای زنان شیرده : مصرف قطره های چشمی و گوشی یا نوع تزریقی دارو برای اینگونه زنان خطری در بر ندارد. اما مصرف نوع خوراکی دارو چون در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر بگذارد لذا بهتر است با پزشک مشورت گردد.
مصرف دارو برای افراد بالای 60 سال : بخاطر احتمال وقوع عوارض شدید، کاهش دوز مصرفی مجاز دارو ضروری می باشد.
مصرف در افراد بالای 60 سال : استفاده طولانی مدت ازاین دارو می تواند عوارض شدیدی همانند ابتلا به دیابت، آب سیاه چشم، آب مروارید و بیماری های استخوانی منجر گردد.
منبع: چنگیزان، فاضل، (1388) راهنمای کامل داروشناسی عمومی (داروهای موجود در ایران)، قم، نیلوفرانه، چاپ دوم.