آناناس جزو میوه های مناطق گرمسیری است و میوه بومی جنوب آمریکا به ویژه برزیل و پاراگوئه می باشد. این میوه حاوی ویتامین ها و مواد معدنی و فیبر و آنزیم هایی است که برای سلامت دستگاه گوارش و کمک به نگهداری وزن ایده آل و تعادل مواد مغذی مؤثر است.
آناناس منبع خوب ویتامینC می باشد و آن را می توان به صورت خام یا پخته مصرف نمود. میزان سدیم موجود در این میوه بسیار کم است. این میوه دارای کالری کمی می باشد و فاقد اسیدهای چرب اشباع و کلسترول است اما منبع غنی از فیبرهای محلول و غیرمحلول مانند پکتین می باشد و همچنین دارای آنزیمی به نام برومیلین است که از طریق شکستن پروتئین به هضم غذا کمک می نماید.
آناناس تازه منبع عالی آنتی اکسیدانی به نام ویتامین C است که این ویتامین برای سنتز کلاژن نیاز است. کلاژن جزو پروتئین های ساختمانی است که در یکپارچکی رگ های خونی، پوست، ارگان ها و استخوان ها دارای اهمیت می باشد.
مصرف غذاهای غنی از ویتامینC از ایجاد بیماری اسکوروی جلوگیری کرده و در تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از عملکرد تخریبی رادیکال های آزاد مؤثر است.
آناناس منبع خوب ویتامینA و بتاکاروتن می باشد که این ویتامین دارای خواص آنتی اکسیدانی است. ویتامینA در بهبود عملکرد غشای مخاطی، پوست و رگ های خونی دارای نقش می باشد و مطالعات زیادی نشان داده اند که مصرف میوه های غنی از فلاوونوییدها در پیشگیری از سرطان های ریه و دهان مؤثر می باشند.
همچنین این میوه منبع خوبی از ویتامین های گروه B مانند فولات، تیامین، پیریدوکسین، ریبوفلاوین و مواد معدنی مانند مس، منگنز و پتاسیم است. پتاسیم یک عنصر مهم در سلول ها و مایعات بدن است که در تنظیم فشارخون و ضربان قلب نقش دارد و مس یک کوفاکتور مهم در سنتز گلبول های قرمز می باشد و منگنز کوفاکتور آنزیم سوپراکسید دسموتازاست که نقش مهمی در پاک کردن بدن از رادیکال های آزاد دارد.
آناناس در درمان بیماری های زیر مؤثر است:
1-برونشیت
2- زکام
3- فشارخون بالا
4- آرتریت
5- حالت تهوع صبحگاهی
6- از آب آناناس تازه در از بین بردن کرم های روده نیز استفاده می شود.
7- آب آناناس تازه در بیماری دیفتری و عفونت های گلو و سایربخش های بدن نیز دارای اثرات مفیدی است
ذکر این مطلب ضروری است که چون آناناس دارای آنزیم برومیلین است مصرف بسیار زیاد این میوه در دوران بارداری منجر به خونریزی از رحم می شود.
منبع: نشریه دنیای تغذیه، شماره 107