بندر اَروَندکِنار شهر و بخشی است در شهرستان آبادان در استان خوزستان. این شهر در پنجاه کیلومتری جنوب شهر آبادان قرار گرفتهاست و دارای ذخایر نفتی است. این شهر بندری، دارای اسکله و امکانات بارگیری لنجهای کوچک است.
اروندکنار در انتهای جزیره آبادان واقع شده و واپسین بندر ایران در کرانه اروندرود است. پیش از اروندکنار، بندر خسروآباد قرار دارد.
اروندکنار در 52 کیلومتری جنوب آبادان و در حدود 300 متری خاک کشور عراق قرار دارد. از خاندانهای ساکن در شهر میتوان به نصاریها-فاضلی ها-تنگسیری ها-بحرانیها- سادات -سلطانیها- تابع الحجه اشاره کرد اروندکنار شامل دو بخش شمالی(قصبه نصار)وجنوبی(قصبه معمره)می باشد. در این شهر مساجد و حسینیههای فراوانی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان از حسینیه عطاشه(عطشانیها)و حسینیه امام حجه بن الحسن(تابع الحجه)ومسجد امیرالمؤمنی حسینیه الزرق نام برد.
در زمان جنگ ایران و عراق، عملیات والفجر 8 در منطقه اروندکنار قرار داشت.
بزرگترین بندر صیادی ایران در اروندکنار قرار دارد که در سال 1387 به بهرهبرداری رسید. این بندر اسکله پهلوگیری به طول 116 متر، اسکله خدماتی به طول 32 متر و بیش از 60 متر اسکله پلکانی پهلوگیری دارد. این بندر قابلیت پهلوگیری بیش از 160 فروند موتور لنج و افزون بر 330 قایق موتوری صیادی را دارد.
این بخش دارای سه دهستان به نامهای منیوحی و نصار و نوآباد است منیوحی مهمترین دهستان اروندکنار است که دارای روستاهای مهمی همچون:ابوغزلان، خزعل آباد، ابوعقاب، کوت، ابوشکر، کوت شنوف، ابوخضراوی، ابودیره، سلیم، عفادله و آلبوحمید میباشد. خاندان کنعانی ،علی زاده ،یعقوبی، خزائی، حسونی، خلفیان، علی پور، ابراهیمیان، علی شنوف، جادری،طاهری-عچاسی- مطرقی، عامری، جعفری، مهنایی، حمیداوی، کنگانی و… که از طوایف سرشناس خوزستان بوده در این دهستان ساکن میباشند. مهمترین محصول کشاورزی آن خرما است و دارای انواع سبزیجات و صیفی جات نیز میباشد مردم این دهستان علاوه بر کشاورزی به کار صیادی نیز مشغولند و از مهمترین انواع ماهی قابل صید آن میتوان به صبور، بیاح، چندال و… اشاره کرد. قابل توجه است که دمای شهر در فصل تابستان به پیش از 50 درجه بالای صفر می رسد.