هم چربی ترانس و هم چربی اشباع شده برای سلامتی انسان زیان آور هستند. اما چربی ترانس خطرناکتر تلقی میشود چون آن سطح LDLرا افزایش و سطح HDL و اسیدهای چرب امگا 3 را از بدن کاهش میدهد. در این مقاله ما برخی شباهتها و تفاوتها را بین این دو ذکر خواهیم کرد.
چربیها برای سلامتی بد هستند اما ضمناً برخی چربیها وجود دارند که منفعت زیادی برای بدن شما دارند. این واقعیت که چربیها به عنوان یکی از مواد غذایی ضروری و لازم برای بدن طبقه بندی میشوند، صحبتهایی را بر سر اهمیت این چربیها در بدن ما به راه انداخته است. دلیل این که چرا ابهام خیلی زیادی در مورد چربیها و تاثیرات آن بر بدن ما وجود دارد این است که انواع زیادی از چربیها وجود دارند و همهی آنها برای سلامتی خوب نیستند. برخی چربیها مثل چربی ترانس و چربیهای اشباع شده کاملاً برای سلامتی مضر هستند. این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا تفاوت بین چربی ترانس و چربی اشباع شده را با جزئیات بیشتر درک کنید.
شباهتها و تفاوتها :
مقایسهی بین چربی اشباع شده و چربی ترانس ممکن نیست مگر این که ما به طور مختصر در مورد انواع دیگر چربیها برای شما توضیح دهیم. چربیها به صورت اشباع شده، اشباع نشده، چربیهای تک اشباع نشده، اشباع نشده چند گانه و چربیهای ترانس طبقه بندی میشوند. به جز چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس، بقیه برای سلامتی انسان مفید هستند. در نتیجه، ما وقتی در مورد شباهتهای بین این دو صحبت میکنیم، به طور بدیهی باید ذکر کرد که هر دو این چربیها به شدت برای سلامتی زیان آور هستند، در نتیجه مصرف آنها باید محدود شود. به طور شگفت انگیز، هم چربی ترانس و هم چربی اشباع شده طعم و مزهی خاص و منحصر به فردی به غذا میدهند. این باعث میشود که آن غذاها خیلی وسوسه انگیز و غیر قابل اجتناب شوند.
منابع غذایی :
چربیهای اشباع شده به مقدار فراوانی در محصولات حیوانی و لبنی نظیر تخم مرغ، گوشت و غیره یافت میشوند. منابع گیاهی از جمله نخل، روغن نارگیل و روغن هسته نارگیل نیز بسیار غنی از چربیهای اشباع شده هستند. چربیهای اشباع شده نیز توسط بدن خودمان سنتز میشوند. اما چربیهای ترانس به مقدار خیلی کم در غذاهای تهیه شده به صورت طبیعی، یافت میشوند. علاوه بر این، آنها در بدن ما تولید نمیشوند. چربیهای ترانس به طور ساده اسیدهای چرب چربیهای اشباع نشده هستند که از فرآیندی به نام هیدروژنه شدن ناشی شدهاند. این فرآیند طول عمر مواد خوردنی را افزایش میدهد، در نتیجه خیلی از قنادان و تولید کنندگان فست فود به دنبال آن میگردند. چربیهای ترانس در اجزا تشکیل دهندهای مثل روغن ترد کننده شیرینی، مارگارین و دیگر روغنهای تصفیه شده که برای افزایش طول عمر غذاهای بسته بندی شده به کار میروند، موجودند. سیب زمینیهای سرخ شده، شیرینیهای آردی و ذرت بو داده (پاپ کرن) برخی از غذاهایی هستند که عمدتاً شامل چربی ترانس هستند. علاوه بر این، اگر در برچسب هر نوع محصول غذایی هیدروژنه کردن یا هیدروژنه کردن نسبی ذکر شده باشد، شما میتوانید اطمینان حاصل کنید که آن شامل چربی ترانس است.
خطرات سلامتی :
همان طور که در بالا ذکر شد، هر دوی این شکل چربیها برای سلامتی انسان خطرناک هستند. اما، وقتی که میخواهید بین بد و بدتر، بد را انتخاب کنید، بهتر است که چربیهای اشباع شده را انتخاب کنید. خطرات سلامتی چربیهای ترانس بر چربیهای اشباع شده غلبه دارند. هم چربیهای اشباع شده و هم چربیهای ترانس سطوح LDL یعنی کلسترول بد را در بدن افزایش میدهند. اما چربیهای ترانس علاوه بر آن سطوح HDL یعنی کلسترول خوب را نیز در بدن کاهش میدهند. در نتیجه مصرف مقادیر زیاد چربیهای ترانس یقیناً راهی برای ایجاد بیماریهای قلبی است. علاوه بر این چون چربیهای ترانس توسط بدن تولید نمیشوند، نمیتوانند توسط ورزش کردن از بین بروند که در مورد چربیهای اشباع شده نیز این گونه است. چربیهای ترانس هم چنین موجب از دست دادن اسیدهای چرب ضروری امگا 3 و جلوگیری از ترکیب انسولین میشوند. برخی از چربیهای اشباع شده توسط بدن به کار میروند تا با انواع ویژهای از ویروسها مبارزه کنند اما چربیهای ترانس هیچ فایدهای برای بدن ندارند.
در نتیجه هرگز نباید در مصرف چربیهای ترانس بیشتر از 1 درصد کل کالری که جذب میشود، زیاده روی کرد. به طور مشابه، مهم است که مصرف چربیهای اشباع شده نیز تا 7 درصد کل کالری که جذب میشود، محدود گردد.