یکی دو سالی است که توسعه دهندگان ایرانی به ساخت اپلیکیشن های پیام رسان روی آورده اند؛ پیام رسان هایی که به امید رقابت با تلگرام و امثال آن یکی پس از دیگری می آیند و همگی بلا استثناء با چالش بزرگ و مشترکی مواجه هستند: این که چگونه اعتماد کاربر ایرانی را جلب کنند؟
امنیت یک پیام رسان همیشه مقوله حساسی برای کاربر ایرانی بوده و هست. شاید همین موضوع باعث شده که بسیاری از مردم کشور ما به استفاده از پیام رسان های امن و رمزنگاری شده ای همچون تلگرام روی آورند که تا کنون نمونه مشابه وطنی آن را نداشته ایم.
اگر دلیل استفاده شما از تلگرام یا واتس اپ امنیت بالای آن هاست، خبر خوبی برایتان داریم. بالاخره پیام رسانی ایرانی هم آمده که کلیه محتوایش را با الگوریتم های قدرتمند رمزنگاری محافظت می کند؛ پیام رسان «آی گپ» که در ادامه ویژگی هایش را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
به عنوان یک اپلیکیشن کراس پلتفرم و قابل دسترس در iOS، اندروید، ویندوز، لینوکس و مرورگر، آی گپ پیام رسانی است که امکان چت و گفتگو در محیطی امن را برایتان فراهم می کند.
بگذارید از همین ابتدا به وجه تمایز و برگ برنده آی گپ بپردازیم، «امنیت» بسیار بالا که با ترکیبی از الگوریتم های رمزنگاری پیشرفته AES 256-Bit و RSA 2048-Bit حاصل شده و خیال کاربر ایرانی از بابت امن بودن اپلیکیشن را راحت کرده است.
محافظت یکپارچه محتوا به وسیله این دو الگوریتم بدان معناست که نه تنها افراد شخص ثالث، بلکه حتی خود توسعه دهندگان هم نمی توانند به مکالمات خصوصی تان دسترسی داشته باشند، و این خصوصیت را نخستین بار است که در یک پیام رسان ایرانی می بینیم.
اما امکانات اپلیکیشن هم به نوبه خود قابل توجه هستند. تیم آی گپ در طراحی این پیام رسان تلگرام را الگوی مستقیم خود قرار داده، طوری که در بدو ورود احساس کار با یکی از نسخه های غیر رسمی تلگرام را خواهید داشت. بنابراین قیاس آن با تلگرام حداقل از نظر ظاهری کار اشتباهی نیست.
رابط کاربری آی گپ خیلی پخته نیست، و به عقیده ما برای رسیدن به سطح مطلوب و چشم نواز از دیدگاه کاربر به جلوه های بصری بیشتری احتیاج دارد. تیم توسعه دهنده می توانست در صفحه بندی، انتخاب فونت، طراحی آیکن ها و باکس های گفتگو ظرافت بیشتری به خرج داده و تنوع رنگ ها را افزایش دهد تا به واسطه این کار محیط دلچسب تری را برای فعالیت کاربر مهیا سازد.
البته شاید در چشم عده ای همین سادگی و خلوتی محیط آی گپ نکته مثبتی ارزیابی شود، اما نمی توان منکر آن شد که این UI تا پختگی و رسیدن به سطح ایده آل کار بیشتری می خواهد، آن هم در شرایطی که پیام رسان های مشابه ایرانی در طراحی رابط کاربری عملکرد به مراتب بهتری از خود به نمایش گذاشته اند.
اما از سوی دیگر فهرستی پر و پیمان از امکانات خوب را در آی گپ داریم که می توانند باعث چشم پوشی از کم و کاستی های رابط کاربری شوند. نکته اول این که کلیه محتوای شما در آی گپ با سرعتی بالا میان پلتفرم های مختلف همگام سازی می شود، طوری که حتی Draft ها را می توانید از دستگاه های گوناگون ادامه بدهید. همچنین می توانید مثل تلگرام با دسترسی به Active Sessions کلیه دستگاه های متصل به حساب کاربری تان را مدیریت کنید.
در آی گپ امکان ساخت گروه هایی با ظرفیت نهایتا 5000 نفر را دارید، یا اگر مخاطبین تان بیش از این ها هستند می توانید کانال بسازید و آن را به کمک ادمین های دیگر مدیریت کنید. آی گپ محدودیتی برای ارسال فایل های سنگین هم پیش پایتان قرار نداده؛ عکس، ویدیو، موزیک، اسناد، پیام های صوتی و فرمت های مختلف فایل را می توانید با سرعتی بالا به دیگران بفرستید.
همچنین اگر در نوشته هایتان خیلی غلط املایی دارید، به لطف امکان ویرایش پیام در آی گپ می توانید هر زمان که خواستید به اصلاح آن ها اقدام کنید.
ارسال موقعیت جغرافیایی، مخاطبین دفترچه تلفن و نقاشی هم از خصوصیات خوب آی گپ به شمار می روند. با وجود این همه قابلیت خوب اما جای خالی بعضی چیزها در آی گپ به شدت خالیست.
مورد اول استیکرها هستند. آی گپ اگر چه مجموعه کاملی از اموجی ها را ارائه کرده، اما هنوز اثری از استیکر (که این روزها بسیار پرطرفدار بوده و از ضروریات یک پیام رسان محسوب می شوند) در آن نمی بینیم. نکته دیگر این که آی گپ گزینه ای برای تغییر وضعیت آنلاین بودن شما ارائه نکرده، و ظاهرا توسعه دهندگانش تعیین رمز عبور برای ورود به اپلیکیشن را خیلی ضروری نمی دانسته اند.
پیام های صوتی آی گپ هم اگرچه با سرعت بسیار خوبی ضبط و بارگذاری می شوند، اما کیفیت پخش قابل قبولی ندارند و خیلی شفاف نیستند. حتی باگ کوچکی هم در کانال های آن مشاهده کردیم.
این باگ مربوط به بخش کانال هاست. تعداد بازدید هر پست در کانال های آی گپ زیر آن ذکر می شود، و نکته خوب این که می توانید هر کدام را لایک و دیس لایک کنید. اما نکته عجیب اینجاست که دکمه های لایک و دیس لایک هر دو به طور همزمان عمل می کنند. به عبارت دقیق تر یک پست را می توانید همزمان لایک و دیس لایک کنید، و این در آمار کلی هر پست هم لحاظ می شود.
اما به عقیده ما و با وجود این مشکلات، هنوز هم کفه ترازو به سمت قابلیت های مفید آی گپ سنگینی می کند. جستجوگر داخلی آی گپ (بر خلاف «گپ» که چندی پیش معرفی کردیم) بسیار دقیق و سرعت جستجوی آن بالاست، تنظیمات خوبی برای مدیریت حافظه و کش در اختیار کاربر قرار داده و از امکانات شخصی سازی خوبی مثل تعویض عکس پس زمینه و تغییر اندازه فونت بهره می برد.
بالاتر از تمام این ها، کراس پلتفرم بودن آی گپ و این که می دانید کلیه محتوای اپلیکیشن رمزنگاری شده دلایل قدرتمندی هستند تا بتوانیم آن را یک پیام رسان وطنی خوب و قابل اعتماد توصیف کنیم.
تلگرام اگر چه جای پای خود را در زندگی کاربران ایرانی محکم کرده، اما انتشار اپلیکیشن هایی همچون آی گپ با این سطح از امکانات بدان معناست که توسعه دهندگان هم وطن ما هم در حوزه ساخت اپلیکیشن های پیام رسان هیچ چیزی از برنامه نویسان خارجی کم ندارند.
با این قدم های رو به جلو، هیچ بعید نیست که پیام رسان های ایرانی در آینده به سطحی از مقبولیت برسند تا دیگر محتاج استفاده از اپلیکیشن های خارجی نباشیم، و بتوانیم با گسترش محصولات داخلی و حمایت از آن ها به اشتغال زایی، افزایش درآمد و پیشرفت مردم کشور خودمان کمک کنیم.
در مجموع و با این سطح از امکانات، عملکرد آی گپ را خوب و قابل قبول توصیف می کنیم و امیدواریم که با رفع کم و کاستی های فعلی شاهد عملکرد بهتر و استقبال هموطنان مان از آن باشیم. آی گپ برای استفاده کاملا رایگان است، و می توانید همین حالا آن را از لینک های زیر دانلود کنید.
- آی گپ (iGap)
- قیمت: رایگان
- سازنده: روی خط مدیا
- سیستم عامل: iOS و اندروید
- حجم: 87 / 18 مگابایت