دستور تهیه غذاهای غیرقابل پس زدن
یافتن غذاهای خوب و مغذی که مورد توجه و علاقه کودک قرار گیرد و اشتهایش را برانگیزند و در ضمن به کار طاقت فرسا در آشپزخانه نیازی نباشد، مشکل است. غذاهای «آسان و سریع» بسیاری در سوپرمارکتها در معرض فروش قرار دارند. ولی اغلب حاوی مقادیر زیادی شکر و مواد نگهدارنده هستند. اگر در جستجوی جایگزینهای خوشمزهای هستید که خود بتوانید تهیه کنید (و بنابراین از محتویات آنها با اطلاع باشید)، بعضی از دستورهای تهیه غذاهای ابتکاری زیر را آزمایش کنید. قابلیت چشیدن و یا حتی شاید دوست داشتن آنها، ضمانت شده است (خوب، تقریباً!). به دست گرفتن آنها برای کودک آسان است، دارای ظاهری چشم نوازند و حفظ و نگهداری آنها ساده است.این نوع غذاها حتی اگر موجب جلب توجه کودک نگردند، حداقل ممکن است شما را به تهیه غذای ابتکاری منحصر به فرد خودتان (و یا خود کودکان) ترغیب و تشویق کنند.
ایدههایی برای صبحانه
1-4 سالگی
ایدههایی برای تبدیل کردن اولین وعدهی غذایی روز به غذایی هیجان برانگیزتر. چرا یک کیک فنجانی بدون شکر با قرار دادن سس گوجه فرنگی و کمی پنیر رنده شده و تُست کردن آن، به پیتزای صبحانه تبدیل نشود. روی نان فانتزیهای کوچولو را میتوان کمیتخم مرغ خاگینه و برفراز ان پنیر رنده و ذوب شده قرار داد و یا روی یک پن کیک لایه نازکی کره بادام زمینی کشید (برشهایی موز نیز میتوانید به کار ببرید). یک نان قیفی بستنی را با ماست و توت فرنگی پر کنید تا صبحانهای جالب توجه (و البته قابل حمل و نقل) به دست کودک داده باشید.
تغییرات و تنوّع روزانه
نانهای مختلف را مورد استفاده قرار دهید. همان ساندویچ قدیمی کره و مربا وقتی روی نان پیتا تهیه شود، ناگهان بسیار خوشایند میگردد. زمانی که لابه لای نان چاودار قدری پنیر خامهای طعم دار قرار میدادم، هرگز فکر نمیکردم به چه موفقیت شایانی دست یافتهام. از آن به بعد، همیشه دستم به تهیه آن بند بوده است (ساندویچهای کوچکی نظیر این، برای سفر نیز غذای بسیار مناسبی هستند.)
غذاهای رول شده
کودکان غذاهای رول شده را دوست دارند (نمیدانم چرا). بنابراین، برای ناهارشان چند برش کالباس یا ژامبون برداشته، کمی خردل و چند برش خیارشور روی هر یک قرار میدهم و آنها را رول میکنم و با چند برش سیب در بشقابی سرو میکنم. ناهار سادهای است - به اندازه تهیه یک ساندویچ - و به دلایل ناشناختهای، کودکان با علاقه آن را میجوند و میبلعند!
میان وعدههای مقوی
در زیر، دستور تهیه سریع غذایی سرشار از پروتئین و بدون نیاز به طبخ آورده شده است (اگر چه برای کودکان دارای حساسیت خشکبار و دانههای آجیلی توصیه نمیشود).
آنچه لازم دارید:
1 فنجان کره بادام زمینی، 1/2 فنجان کشمش، 1/2 فنجان پودر شیرخشک بدون چربی، 1/4 فنجان کنجد، 1/4 فنجان عسل، تمام مواد را کاملاً با هم مخلوط کنید. به صورت گلولههایی کوچکتر از گردو در آورده، در یخچال سرد کنید. حدود 8 عدد خوردنی میان وعده دست میآید.
بیسکویت گرانولا
این بیسکویت در منزل به سادگی تهیه میشود و مواد آن توسط خود شما قابل کنترل است.
آنچه لازم دارید:
1/2 2 فنجان پرک جو دوسر، 1 فنجان پودر نارگیل، 1/2 فنجان دانههای آجیلی خردشده، 1/4 فنجان دانه آفتابگردان، 1/4 فنجان کنجد، 1/2 فنجان جوانه گندم، 1/2 فنجان عسل، 1/2 فنجان روغن.
مواد خشک را مخلوط کرده، عسل و روغن را به آنها بیفزایید. روی سینی فر چرب نشده، با ضخامت دلخواه پهن کنید (نیم تا یک سانتی متر مناسب است). در حرارت 275 درجه فارنهایت فر قرار دهید تا قهوهای روشن شود. در صورت تمایل، بعد از طلایی شدن، روی بیسکویتها میوههای خشک یا کشمش بپاشید. به محض سرد شدن، به صورت مستطیلهای کوچک ببرید.
پیتزا
این هم دستور تهیه بهترین خمیر پیتزای دنیا، که طبخ نشده آن در فریزر به خوبی قابل نگهداری است.
آنچه لازم دارید:
3/4 1 فنجان آب گرم، 1 قاشق غذا خوری شکر، 1 بسته (1 قاشق غذا خوری) خمیرمایه خشک، 6 فنجان آرد گندم، 1/4 فنجان روغن زیتون، 1 قاشق غذاخوری نمک.
در یک کاسه بزرگ، آب و شکر و خمیرمایه را خلوط کنید. با فعال شدن خمیرمایه (جوشیدن و کف کردن)، یک فنجان آرد و سپس روغن و نمک را به آن بیفزایید. در مرحله بعد، 1/2 4 فنجان دیگر آرد افزوده با قاشق بزرگی به هم بزنید تا خمیر از کنارههای کاسه جدا شود و به هم بچسبد.
ورز دادن:
روی سطحی تمیز و خشک، حداقل 1/2 فنجان آرد بپاشید. خمیر را روی آن قرار و ورز دهید تا کاملا یکنواخت و یکدست گردد. برای پیشگیری از چسبیدن خمیر به سطح زیرین (و یا دستهایتان) گاهگاهی روی آن کمی آرد بپاشید تا یکنواخت و کشسان شود و تا نرم شدن خمیر، به ورز دادن ادامه دهید. سپس آن را به صورت گلولهای در آورده، در کاسه قبلا چرب شده قرار دهید.
با حولهای تمیز روی خمیر را بپوشانید و در محل گرمی قرار دهید (من شخصاً بالای یخچال را ترجیح میدهم، گرم و برکنار از جریان هواست). با دو برابر شدن میزان خمیر (و عدم بازگشت آن به حالت اولیه در صورت فشار دادن انگشت در آن)، خمیر را از کاسه خارج کنید.
خمیر را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید (نیمی از آن برای یک نان پیتزای 12اینچی با ضخامت مناسب کافی است). هر قسمت را با دست کمی پهن کرده، در سینی فر قرار دهی و صاف کنید - اگر طرفدار نان پیتزای نرم و لطیف هستید، کف سینی فر را با کمیروغن زیتون چرب کنید و در صورتی که نان برشته را ترجیح میدهید، کف سینی را آرد ذرت بپاشید. مواد مورد علاقهتان را روی نان پیتزا قرار دهید و 10 تا 30 دقیقه بر اساس مواد مورد استفاده) در فر که قبلا تا 475 درجه فارنهایت گرم کردهاید، بپزید.
بیسکویت گندم کامل و ملاس جو دوسر
آنچه لازم است:
1/2 فنجان کره یا مارگارین، 1 فنجان شکر سرخ، 2 عدد تخم مرغ، 1/2 فنجان ملاس تیره، 2 فنجان آرد، گندم کامل، 1 قاشق مرباخوری جوش شیرین، 1 قاشق چایخوری نمک، 1 قاشق چایخوری دارچین، 2 فنجان پرک جودوسر، 1/2 فنجان دانههای آجیلی خردشده، 1/2 فنجان کشمش.
فر را تا 400 درجه فارنهایت گرم کنید. شکر و کره را مخلوط و به صورت کرم یکنواختی در آورید. تخم مرغها را یکی یکی در آن بشکنید و مخلوط کنید. ملاس را بیفزایید. در کاسهای دیگر، مواد قبلاً آماده شده بیفزایید و خوب به هم بزنید. جو دو سر پرک شده، دانههای آجیلی و کشمش را در پایان بیفزایید. با قاشق مقداری خمیر برداشته، در سینی فر که قبلاً چرب شده است قرار دهید و به مدت 8 تا 10 دقیقه در فر قبلاً گرم شده بپزید.
براوانی گندم کامل و پوره سیب بخارپز
آنچه برای خمیر لازم دارید:
1/2 فنجان کره یا مارگارین، 2 اونس شکلات تلخ، 3/4 فنجان شکر، 2 عدد تخم مرغ هم زده، 3/4 فنجان پوره سیب بخارپز، 1/4 قاشق چایخوری وانیل، 1 فنجان آرد گندم کامل، 1/2 قاشق مرباخوری بیکینگ پودر، 1/4 قاشق مرباخوری جوش شیرین، 1/4 قاشق چایخوری نمک.
مواد لازم برای رویه بیسکویت 2 قاشق غذا خوری شکر، 1/4 فنجان دانههای آجیلی خرد شده، 1/2 فنجان شکلات نیمه شیرین خرد شده قبل از شروع کار، فر را 350 درجه فارنهایت گرم کنید. کره و شکلات را با حرارت ملایم در قابلمهای ذوب کنید. شکر، تخم مرغ، پوره سیب بخارپز و وانیل را بیفزایید و خوب به هم بزنید. آرد، بیکینگ پودر، جوش شیرین و نمک را مخلوط کنید و به شکلات و کره ذوب شده بیفزایید و تا یکنواخت شدن به هم بزنید. خمیر به دست آمده را در سینی مربع شکل چرب شده 8اینچی بریزید. مواد رویه را مخلوط کرده، روی خمیر پهن شده بپاشید. به مدت 30 تا 35 دقیقه در فر بپزید و قبل از بریدن، اجازه دهید بروانی کمی خنک شود.
تارتها
در زمان کودکی، من عاشق پای درست کردن مادرم بودم - نه به دلیل خود پای، بلکه به این علت که بعد از پایان کار، مادر باقی مانده خمیر را در اختیار من قرار میداد تا یک تارت کوچولو پخته، با هر آنچه میل داشتم آن را پر کنم. امروزه، من خمیر پای را آماده میخرم - هر بسته برای تهیه چهار تا شش عدد تارت کافی است و کودکان میتوانند با هر آنچه میل دارند، توت فرنگی، موز و...، آن را پر کنند.
برای چسبانک شدن تارت چند عدد مارش مالو (1) ریز به آن اضافه کنید و سپس در فر 325 درجه فارنهایت به مدت 10 تا 20 دقیقه (با توجه به اندازه تارتها و مقدار پر کننده آن) بپزید. به محض طلایی شدن، تارتها را از فر خارج کنید و اجازه دهید سرد شوند، زیرا آب میوه کارامل شده واقعاً داغ است. این شیرینی برای صبحانه و یا در تابستان حتی برای صرف همراه ناهار، بسیار مناسب است.
سیب زمینی شیرین سرخ شده در فر
این میان وعده برای کودکانی که برای افزایش میزان ویتامین ث و ویتامین آ بدنشان به مصرف بیشتر سبزیهای زرد نیاز دارند، بسیار مناسب است.
آنچه لازم دارید:
3 عددسیب زمینی شیرین بزرگ، 1 قاشق غذاخوری روغن کانولا، 1 قاشق چایخوری نمک، فررا از قبل از شروع کار تا 425 درجه فارنهایت گرم و سینی آن را چرب کنید. سیب زمینیها شیرین را تمیز کرده، با مقطع یک سانتی متر خلال کنید و در یک کاسه متناسب با مقدارشان بریزید. روغن و نمک را به آنها اضافه کنید و به هم بزنید تا خلالهای سیب زمینی کاملاً به روغن و نمک آغشته شوند. آنها را به صورت لایهای در سینی چرب شده پهن کنید و در فر قرار داده، بپزید؛ به مدت 30 دقیقه یا تا زمانی که سیب زمینیها ترد و طلایی شوند. طی این مدت، با یک کتلت برگردان یا انبرک، مرتب آنها را زیر و رو کنید تا یکنواخت سرخ شوند.
سبزیها
تقریباً روش اصلی پخت در مورد کلیه سبزیها یکسان است:
سبزیها را خوب بشویید و خشک کنید (زیرا روغن به سبزیهای مرطوب و خیس نمیچسبد) و به قطعات یکسان تقسیم کنید. هویج را از طول پوست بکنید و تکه تکه کنید، کدوی سبز را به قرصهایی به ضخامت 1 سانتی متر ببرید.
سپس، آنها را در کمی روغن زیتون غلتانده و با کمی نمک و فلفل سیاه تازه پودر شده (به منظور حفظ طعم آن) مزه دار نمایید.
در مرحله بعد، آنها را در ماهیتابه داغ بریزید و بپزید. دقت کنید بیش از حد پخته نشوند - زیرا بعد از برداشته شدن از روی شعله اجاق، باز هم تا چند دقیقه با حرارت موجود در خود، پخته میشوند.
آماده سازی بعضی سبزیها یک مرحله دیگر را نیز شامل میگردد. مثلاً، سیب زمینی ابتدا باید به مدت 10 تا 20 دقیقه در آب نمک جوشانده شود. با توجه به اندازه سیب زمینی، آن را قطعه قطعه کنید و یا به صورت کامل بپزید. بادنجان شبیه به ابر ظرفشویی، خاصیت جذب روغن دارد؛ بنابراین ابتدا مقداری روغن و نمک و فلفل در کاسه ریخته، بادنجانها را در آن بغلتانید و سپس به سرعت در مقادیر کم بپزید.
پینوشت:
1. به نام تجاری پف پفی در بازار در دسترس است.
منبع مقاله :
کندی، میشل؛ (1389)، تغذیه کودک، زهرا جعفری، مشهد: مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول.