رکسانا خوشابی؛ کارشناس ارشد مشاوره
آیا کسانی که به قلههای موفقیت دست پیدا میکنند ویژگیهای خاصی دارند؟ آیا موفقها نسبت به کسانی که موفقیتهای کمتری را در پرونده خود دارند، آدمهای عجیب و غریبتری هستند؟ آیا ویژگیهای ناشناختهای در افراد باعث میشود که آنها به سمت موفقیت سوق پیدا کنند؟
برخی از روانشناسان تصمیم گرفتند افراد موفق و ویژگیهای آنها را بررسی کنند و ببینند آیا موفقها خصوصیات مشترکی دارند یا خیر؟ آنها معتقدند تقریبا همه موفقها تحسینبرانگیز و دوست داشتنیاند، اما آیا این دو ویژگی نشانه موفق شدن هستند و موفقیت را تضمین میکنند؟ سایر ویژگیها چه هستند؟
در حال حاضر در تحقیقات انجام شده، پنج ویژگی به عنوان خصوصیات مشترک افراد موفق مطرح شده است. این پنج ویژگی عبارتند از: جذبه، لذت بردن از زندگی، جسارت، شکیبایی و وقار.
آیا شما هم این ویژگیها را دارید؟ آیا میتوانید اینها را در خود ایجاد کنید؟ برای روشنتر شدن مفهوم این خصوصیات به توضیح بیشتر درباره هر یک میپردازیم:
جذبه
برخی از محققان میگویند که جذبه ترکیبی از زیبایی، مصمم بودن و شهرت است. رونالد ریجیو استاد روانشناسی کالج کلارمونت، که نگاهی جدی بر این خصوصیت اسرارآمیز دارد، معتقد است این ویژگی اجزایی هم دارد که عبارتند از رسا صحبت کردن، حساسیت، داشتن کنترل بر شرایط و افراد، خوش زبان بودن، بصیرت و اعتماد به نفس.
او در این باره میگوید: «انسانهای با جذبه مطمئناً سخنوران باهوشی هستند... . ما اغلب درباره قابل مشاهدهترین قسمتهای جذبه از جمله رسا و شیوا سخن گفتن حرف میزنیم، در حالی که خصوصیات پیچیدهتری نیز وجود دارند که به راحتی قابل تبیین نیستند. افراد با جذبه، حقیقتاً در برخورد با دیگران فوق العادهاند. آنها نه تنها بلیغ هستند، بلکه نسبت به خلق و خو و نیازهای مخاطبان خود حساسند.
مارک سالزمن (نویسنده)، رفتار افراد با جذبه را نسبت به اطرافیان و دوستان آنها، این گونه توصیف میکند: «او تمامی توجه خود را به فرد فردِ اشخاص نشان میدهد، اگر شما پنج سال پیش او را دیده باشید و چیزی درباره مادرتان به او گفته باشید، او یادش است».
ما از این توجه خاص خرسند میشویم و خودآگاهی ما در حضور فرد با جذبه از میان میرود. همین حس تسلیم است که جذابیت را اینطور خوشایند میکند. مخاطبان آنان وقتی در کنار این افراد باشند، خود را مهمترین اشخاص روی زمین احساس میکنند.
جالب اینجاست که میزان باور به تأثیر جذبه، ممکن است قویتر از اثرات حقیقی آن باشد. راکش کورنا دانشیار دانشکده بازرگانی دانشگاه هاروارد معتقد است، جذبه بیشتر به وجهه شخص مربوط میشود تا به تواناییهای درونی او. به همین دلیل، در استخدام افراد جذاب، نباید تنها بر اساس جذابیتهای شخصی و بدون بررسی سایر توانمندیها انتخاب صورت گیرد، چون امکان دارد انتخابمان ناامید کننده و حتی فاجعهآمیز از آب در بیاید!
جسارت
جسارت، تقریبا همه انسانها را شگفتزده میکند، زیرا به وضوح تمایلات محافظهکارانه ما را به چالش میکشد. «اشنایدر» معتقد است که حتی فردی که اصول ضروری برای یک موفقیت بزرگ علمی را داراست برای ارایه کار خود، باز نیازمند به جسارت است. جسارت اعتقاد راسخی است برای اینکه ایده خود را دنبال کنید، حتی اگر تمام دنیا به شدت در مقابلتان بایستند.
مسؤول تکنولوژی زیستی، فردی بود به نام «کرایگ ونتر» که برای کشیدن نقشه ژنوم انسان دست به کار شده بود. زمانی که کرایگ هفت ساله بود، سرگرمیاش این بود که با دوچرخه با هواپیماهایی که از فرودگاه سنفرانسیسکو بر میخاستند مسابقه بدهد؛ در حالی که مسافران مات و مبهوت نظاره میکردند و خلبانها مشتشان را به سوی گریگ کوچک تکان میدادند. او میگوید: «بالاخره آنها در اطراف باند، حصار کشیدند و این کمک من به امنیت فرودگاه بود»!!
در سال 1998 «ونتر» قصد خود را مبنی بر ارائه نقشه ژنوم انسان به تنهایی و جدا از پروژه ژنوم انسان با بودجه عمومی اعلام کرد و در ماه 1998 سی و شش نفر از محققان برتر این پروژه با «ونتر» تشکیل جلسه دادند...
برای خواندن بخش دوم- موفقها چقدر جذابند- اینجا کلیک کنید.