استان زیبای قزوین یکی از قدیمیترین استان های کشور میباشد. شهری واقع در شمالغربی ایران که در نوشتههای باستانی با نامهای مختلفی همچون آرساسپا، آرساس، راژیا، اردپا، کشوین و قسوین خوانده شده است. این استان به خاطر واقع شدن در میان رشته کوه خرقان، رامند و البرز مرکزی آب و هوای خاصی دارد. همین موضوع در تنوع غذایی این منطقه تأثیر چشمگیری داشته است. غذاهایی که با عطروطعم فوق العادهشان جایگاه خاصی در میان مردم این استان و گردشگران سراسر جهان دارند. با سفر به این خطه از کشور، میتوانید از عطر و طعم دلچسب غذاهای محلی آن نهایت لذت را ببرید. غذاهایی که شاید عطروطعم آنها را هرگز فراموش نکنید. یکی از این غذاهای خوشمزه « قیمهنثار » میباشد. به جرأت میتوان گفت که این غذا جزء محبوبترین و پرطرفدارترین غذای قزوین است. مردم قزوین قیمهنثار را در مهمانیها و دورهمیهای دوستانه و خانوادگی، مراسم عروسی و ایام عید برای مهمانهای عزیزشان به همراه ماست و سبزیخوردن سرو میکنند. در این مقاله طرز پخت این غذای خوشمزه و خوشعطر را برای شما ذکر میکنیم تا آن را در منزل تهیه کرده و در کنار خانواده نوشجان فرمایید.
مواد لازم:
برنج: 5 پیمانه.
گوشت قیمهای: 500 گرم ( مغز ران یا سردست).
پیاز نگینی ریز شده: 1 عدد.
رب گوجهفرنگی: 2 تا 3 قاشق سوپخوری.
زعفران غلیظ: 3 تا 4 قاشق سوپخوری.
زردچوبه: 5/1 قاشق مرباخوری.
نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم.
دارچین: 1 قاشق چایخوری.
هل ساییده: 1 قاشق چایخوری.
گرد لیموعمانی: 1 قاشق چایخوری.
پیاز داغ: 3 تا 4 قاشق سوپخوری.
گلاب: 2/1 پیمانه.
زرشک: 100 گرم.
شکر: 2 قاشق سوپخوری.
خلال بادام: 50 گرم.
خلال پسته: 50 گرم.
خلال نارنج یا پرتقال: 30 گرم.
روغن مایع: به میزان لازم.
برنج زعفرانی:
برنج دمکشیده: 5/1 پیمانه.
گلاب: 2/1 پیمانه.
کره: 30 گرم.
روغن مایع: 2 قاشق سوپخوری.
زعفران غلیظ: 2 قاشق سوپخوری.
دستورالعمل:
برای شروع کار ابتدا خلال بادام و پسته را شسته و بعد از رفتن آب آنها، هر کدام را جداگانه در روغن تفت میدهیم. سپس خلال پرتقال را 4 بار میجوشانیم و هر بار آبش را عوض میکنیم تا تلخی آن از بین برود. بعد از گرفته شدن آب آن به همراه 2 تا 3 قاشق شکر تفت میدهیم تا شکر آب شده و به خرد خلالها برود. در انتها کمی زعفران به خلال پرتقال اضافه میکنیم. سپس، زرشک را شسته و بعد از کشیده شدن آب آن به همراه 2 قاشق شکر در کمی روغن مایع تفتش میدهیم. وقتی شکر کاملاٌ آب شد آن را از روی شعله برمیداریم.
در مرحله بعد، گوشتها را در اندازههای 5/2 در 5/2 سانتیمتر خرد میکنیم. سپس، درون ماهیتابه کمی روغن ریخته و بعد از داغ شدن، گوشتها را به همراه پیاز نگینی در آن کمی تفت میدهیم تا آب گوشت کاملاٌ کشیده شود. بعد، زردچوبه، فلفل سیاه و رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کرده و تفت میدهیم.سپس، مقداری زعفران آب کرده و آب بر روی مواد ریخته و اجازه میدهیم تا مواد با حرارت ملایم نیمپز شود. برنجی را که از شب قبل خیس کردهایم در آب میپزیم و دم میکنیم. البته توجه داشته باشید که حتماٌ برنج را به صورت زندهتر آبکش کنید. زمانی که گوشت نیمپز شد، نمک، پیاز داغ، دارچین و کمی از خلالها و زرشک را به غذا اضافه کرده و میگذاریم تا خورشت کاملاٌ پخته و به اصطلاح جا بیفتد. اواخر پخت، گلاب و هل را اضافه میکنیم. زمان سرو خورشت را لابهلای برنج ریخته و با برنج زعفرانی، خلالها و زرشک تزیین کرده و سرو میکنیم.