سرویس سبک زندگی فردا: بهترین روش برای طبخ غذا روشی است که کمترین کالری را به فرد تحمیل کندف در این راستا بخارپز کردن، یکی از روشهای مفید پخت غذا است که البته بیشتر در مورد سبزیجات به کار برده میشود. استاد گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در گفتوگو با ایسنا، اظهارکرد: بخارپز کردن یک روش پخت و پز مرطوب است که با استفاده از بخاری که از آب ایجاد میشود، ماده غذایی پخته میشود، این روش یک روش بسیار ملایم پخت و پز است و یک گزینه عالی برای پخت مواد غذایی با بافت نرم مانند ماهی و سبزیجات است. در ادامه این مطلب را به نقل از بخوانید.
جواد حصاری، بخارپـز کردن برخی مواد غذایی را از روشهای مفید پخت غذا دانست و خاطرنشان کرد: بخارپـز کردن برخی مواد غذایی و سبریجات یکی از روشهای مفید پخت غذا محسوب میشود. در روشهای دیگر پخت، مقدار زیادی از ویتامینها و املاح معدنی از بین میروند، ولی در روش بخارپز بیشتر مواد مغذی از جمله ویتامینهای حساس به حرارت باقی میمانند. همچنین مواد غذایی بخارپز شده مزه بهتری خواهند داشت. روش بخارپز بیشتر برای سبزیجات استفاده میشود تا هم ارزش غذایی شان حفظ شود و هم نرمتر و هضم آن راحتتر باشد.
وی افزود: وقتی حرارت دادن به صورت ملایم و غیرمستقیم انجام شود، ساختار سلولزی بافتهای غذایی و ترکیبات آروماتیک آن حفظ میشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با اشاره به سالم بودن این روش پخت و پز یادآور شد: بخارپز کردن یکی از انواع پخت و پز سالم است که در این روش مواد مغذی از آن ماده غذایی خارج نمیشود، به عبارت دیگر بخارپز کردن مواد غذایی باعث میشود 50 درصد مواد مغذی بیشتر از بقیه روشها حفظ شود.
وی افزود: سبزیهای بخار پز شده، فلاونوییدها و ویتامینهای خودشان را حفظ میکنند.
حصاری از عالی بودن این راه پخت گفت و تاکید کرد: بخار پز کردن سبزیجات یکی از راههای بسیارعالی برای پخت آنها است. ماهی بخار پز شده نیز بسیارعالی است، زیرا طعم و مواد مغذی خود را کاملاً حفظ میکند که از آن جمله میتوان به اسیدهای چرب امگا-3 اشاره کرد که در تمامی مواد غذایی دریایی یافت میشود.
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهارکرد: در روش بخارپز پروتئین خیلی کم منعقد میشود؛ بنابراین قابل هضمترین شکل خود را خواهد داشت، در صورتی که با سرخ کردن مواد غذایی در روغن به علت حرارت دیدن چربیها، امکان سرطان زا شدن بسیار بالاست.
صُدیف آزادمرد با اشاره به باقی ماندن بیشتر مواد مغذی در روش بخار پز خاطرنشان کرد: در روش بخارپز بیشتر مواد مغذی از جمله ویتامینهای حساس به حرارت باقی میمانند، در صورتی که در روشهای دیگر پخت ویتامینها کاملا یا تا حدی از بین میروند. همچنین به علت وجود کالری اضافه عامل بروز چاقی و مشکلات قلبی است.
وی افزود: با روش سرخ کردن در روغن میزان زیادی از مواد مفید غذایی موجود در مواد اولیه از بین میرود.
عضو هیات علمی دانشگاه تبریز بخارپز شدن مواد غذایی را حفظ سلامت بدن تاثیرگدار دانست و یادآور شد: طبخ به صورت بخارپز بهترین شیوه پخت برای کنترل وزن و حفظ سلامت بدن است.
وی افزود: در روشهای دیگر پخت، ویتامینها کاملا یا تا حدی از بین میروند، ولی در روش بخارپز بیشتر مواد مغذی از جمله ویتامینهای حساس به حرارت باقی میمانند.
آزادمرد، از هضم راحتتر سبزیجات در پی بخارپز شدن گفت و تاکید کرد: بخارپز کردن را بیشتر برای سبزیجات استفاده میکنیم تا هم نرمتر شود و هم هضم شان راحتتر باشد و هم ارزش تغذیهای خود را حفظ کنند. البته اگر از لحاظ زمانی امکان تهیه باقی مواد غذایی به روش بخارپز وجود داشته باشد، این مواد هم مزه بهتری خواهند داشت و هم مواد مغذی بیشتری در آنها حفظ میشود. حتی فرض کنید برنج را میتوان به روش بخارپز با استفاده از دستگاه بخارپز تهیه کرد.
براساس این گزارش، با توجه به تغییر سبک زندگی انسانها و کاهش تحرک فیزیکی افراد و در پی آن افزایش چاقی، خوردن غذای بخارپز، یکی از بهترین گزینهها است. بخارپزکردن، یکی از روشهای مفید پخت غذاست که البته بیشتر در مورد سبزیجات به کار برده میشود؛ سبزیجاتی که کنار غذا مورد استفاده قرار میگیرند بهتر است به شیوه بخارپز طبخ شوند تا ویتامینهای آنها حفظ شود.