دکتر اکبر کوشانفر؛ استاد دانشگاه شهید بهشتی، متخصص کودکان
حلزون به آهستگی راه میرود که در این دنیای شلوغ و محیط زیست آلوده تا به ما یاد دهد در صورت امکان به یاد سلامت خودمان باشیم و گاهی آهستگی را تجربه کنیم.
این حلزون نماد جنبشی است که از سال 1986 از دوره ما شروع شده و به تدریج غذای slow.food مقابل غذاهای آماده سریع fast food که تغییراتی در سبک تغذیه در زندگی امروزه به وجود آمده است.
کارلو پونتی پژوهشگر ایتالیایی در زمینه سبک آهسته روش تغذیه اولین کسی بود که جنبش غذایی آهسته را پایهریزی کرد او که از غذای فستفود زده و به مضرات آن آگاهی داشت به دنبال راهی میگشت تا غذاهای سنتی و سالم را احیا کند پونتی قصد داشت حرکتی برای آگاهی مردم انجام دهد که آرامش در سایه لذت بردن از غذای سالم به دست آید. او به نکته دیگر توجه کرده بود که با بیان و نصیحت کردن مردم به علت زندگی ماشینی چیزی درست نخواهد شد بلکه لازم است جنبشی صورت گیرد. هر فردی به عنوان عضو فعال عمل نماید و خود سعی کند تا اختیار زندگی و از خوردن خودش لذت ببرد.
به اعتقاد پونتی چیزی که پیرامون آن جنبش دنبال میکنند بازگشت به سنتها و تغییر ذائقه و حمایت از محیط زیست سالم و لذت بردن از غذایی که میخوریم و زندگی خودمان را ارتقاء میدهیم.
این افراد در توضیح این فلسفه معتقدند که لذت بردن حق اولیه هر کسی است و این جنبش لذت بردن برای همه را ممکن میکند و رابطه محکمی بین بشقاب غذا و انسان به وجود میآید.
غذای آهسته در واقع چیزی نیست مگر غذای سالم که حاوی نیازهای بدن انسان که سالم به دست میآید خوشمزه و به محیط زیست نیز صدمه بزند این افراد خود را مصرف کننده قلمداد نمیکنند بلکه معتقدند در تولید غدا نیز شریک هستند و حمایت از تولید فرآوردههای غذاهای سالم و ارگانیک بخشی از کار را به عهده میگیرند و با تولید کنندههای برتر غذاهای سالم ارتباط برقرار کرده و نظر جنبش غذاهای سالم چیزی نیست جز لذت بردن از خوردن و نوشیدن غذاهای سالم شامل مواد پروتئینی اغلب گوشت سفید مرغ و ماهی، کالری، چربیهای مفید دانهها، غلات، ویتامینها و نیز مغزیها شامل سبزیجات و میوهجات خواهد بود.
و تلاش محققان کانادایی نیز نشان داده شده چنانچه در سنین کودکی مضرات غذاهای fast food و بیماریهای حاصل از آن آشنا شوند. در سنین جوانی رغبت بیشتری به غذاهای سنتی و سالم دارند. به گفته محققان غذای سالم آماده، نان و پنیر، کره و مربا، گردو، تخممرغ را میتوان سریع غذاهای آماده به صورت ساندویچ آماده و در سنین کودکی جانشین غذاهای آماده سوسیس و کالباس و پیتزا نموده و در تمام دنیا موجی بر علیه فستفودها به راه افتاده و هر روز تاثیرشان به استفاده نکردن این غذاها بیشتر میشود.
در ایران هنوز توجه چندانی به رواج این غذاها نمیشود امید است مردم و متولیان بهداشت سلامت متوجه سلامت تغذیه و افراد در انتخاب غذای سالم و مفید کوشا و جدی باشد.