در گذشته، برخی از غذاهای سنتی و محلی به دلیل استفاده از مواد اولیهای کمهزینه و ارزان، بیشتر توسط خانوادههای کمدرآمد مورد استفاده قرار میگرفت. غذاهایی که علیرغم هزینهی کم، از ارزش غذایی مطلوبی برخوردار است. شاید همین امر (تلقی شدن غذا، به عنوان خوراک خانوادههای کمدرآمد)، سبب شده است که امروزه بسیاری از این خوراکهای لذیذ و مقوی، اصلا طبخ نشده یا در سطح بسیار کمی، توسط خانوادههای ایرانی تهیه و میل شود. باوری که قطعا غلط بوده و متاسفانه در ذهن بسیاری از مردم کشور، بسیار پررنگ و قوی رشد کرده است. شوربای تره که در گویش زیبای مردم آذربایجان به سوزی شورباسی شهرت دارد، یکی از این غذاهای سنتی و بومی استان آذربایجان است که متاسفانه از گزند این اعتقادات در امان نمانده و تقریبا طبخ آن رو به فراموشی است. غذایی کاملا مغذی، سالم و بسیار لذیذ که به دلیل حضور سبزی تره و تخممرغ، منبع ارزشمندی از کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن انسان به شمار میآید. بانوان کدبانوی این استان پهناور و زیبای کشور، با ترکیب موادی مانند تخممرغ، زیره، سبزی تره، سیبزمینی، برنج مرغوب ایرانی، گوجهفرنگی، رب گوجهفرنگی، نمک، فلفل و زردچوبه، سوزی شورباسی را تهیه و طبخ میکنند. در ادامه با سیری در ایران همراه باشید تا مواد لازم و طرز تهیه به همراه تمام نکات ریز برای طبخ را با هم بیاموزیم تا غذایی خوشمزه در کنار عزیزانتان نوش جان کنید.
مواد لازم:
سبزی تره: 250 گرم
برنج (حتماً برنج ایرانی ترجیحاً معطر): برای هر نفر یک مشت برنج (مشت را پر در نظر نگیرید)
سیب زمینی: دو عدد متوسط
گوجه فرنگی: 2 الی 3 عدد
تخم مرغ: به ازای هر نفر یک عدد یا به ازای هر دو نفر یک عدد
روغن (بسته به علاقه روغن جان یا روغن دنبه با ساری یاغ، کره یا روغن نباتی): 3 قاشق غذاخوری سر پر
رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری
نمک، فلفل، ادویه آبگوشت و زردچوبه: به میزان لازم
طرز تهیه:
1- تره را پاک کرده به صورت نسبتاً درشت خرد کرده و می شوئیم و می گذاریم آبش برود.
2- سپس تره را با مقداری روغن کمی تفت می دهیم.
3- سپس گوجه فرنگی های درشت خرد شده را می افزائیم و یکی دو دقیقه دیگر با هم تفت می دهیم. (برای اینکه در تصویر بهتر مشخص شود ما درشت تر از حد نرمال خرد کردیم).
4- سپس کمی زردچوبه و رب را نیز می افزائیم.
5- سیب زمینی های خرد شده (چهارقاچ شده یا شش قاچ شده) و فلفل و ادویه آبگوشت را می افزائیم و هم میزنیم.
6- سپس مقداری آب به آن می افزائیم (کاسه ای را در نظر بگیرید که می خواهید به آن اندازه ترید داشته باشید) میزان آبی که می افزائید بیشتر از آن باشید، زیرا حین پخت تبخیر خواهد شد.
7- می گذاریم سیب زمینی ها بپزد.
8- پس از پخت سیب زمینی ها، برنج را اضافه می کنیم.
9- بعد از دو دقیقه تخم مرغها را به آرامی درون آب شوربا می شکنیم ولی هم نمیزنیم. تا تخم مرغها ببندد. اگر هم بزنیم تخم مرغها وا خواهد رفت.
10-همه مواد بایستی پخته شود ولی دقت کنیم که برنج خیلی هم نپزد که بخواهد خمیر شود. چون بعداً بدون دمکش روی حرارت ملایم قرار خواهیم داد.
11-آبش را جدا می کنیم و بعد که کمی خنک شد، داخلش نان ترید می کنیم.
12-قابلمه حاوی مواد را روی حرارت خیلی ملایم بدون دم کنی قرار می دهیم. با این کار برنج ها بدون اینکه له شود، کاملاً می پزد.
13-مابقی را با نان یا به صورت خالی میل می کنیم.
نکات:
1- برخی به همراه تره، از چند پر ترخون خرد شده نیز استفاده می کنند.
2- تخم مرغها را به آرامی درون آب شوربا می شکنیم ولی هم نمیزنیم. تا تخم مرغها ببندد. اگر هم بزنیم تخم مرغها وا خواهد رفت.
3- دقت کنیم که برنج خیلی هم نپزد که بخواهد خمیر شود. چون بعداً بدون دمکش روی حرارت ملایم قرار خواهیم داد.
به جای برنج می توان از رشته پلوئی یا کد ریشتسی (رشته روستائی) نیز استفاده کرد.