زیره علاوه بر طعمبخشی به غذا، دارای خواص درمانی نیز هست. زیره آنتیاکسیدان، ضدالتهاب، ضدنفخ، محرک و ضد اسپاسم است.
زیره منبع عالی فیبر غذایی و مواد معدنی مانند آهن، مس، کلسیم، پتاسیم، منگنز، سلنیوم، روی و منیزیم است. علاوه بر این، زیره دارای ویتامین ای، آ، سی و انواع ویتامین ب است.
در ادامه 10 مورد از خواص درمانی زیره اشاره کردهایم.
1. کمک به هضم غذا
زیره سبز برای رفع مشکلات گوارشی مانند درد معده، سوء هاضمه، اسهال، نفخ شکم و تهوع مفید است. زیره به عنوان خنثی کننده اسید به از بین رفتن اسید اضافی معده کمک میکند.
- یک قاشق چایخوری پودر زیره بو داده را با یک لیوان آب مخلوط کنید و روزانه یک یا دو بار مصرف کنید.
- میتوانید ¼ قاشق چایخوری پودر زیره بو داده و فلفل سیاه را به یک لیوان دوغاب اضافه کنید و آن را یک بار در روز بنوشید.
2. درمان نفخ
نفخ شکم در اثر عواملی مانند یبوست، سوء هاضمه، سندرم پیش از قاعدگی و سندرم روده تحریک پذیر رخ میدهد. عصاره زیره در بهبود تمام علائم سندرم روده تحریکپذیر، از جمله نفخ موثر است.
- کمی پودر زیره، پودر زنجبیل و نمک دریا را همراه با ½ قاشق چای خوری دانه رازیانه به آب اضافه کنید.
- به مدت 5 دقیقه بجوشانید.
- از صافی رد کنید و بعد از خنک شدن بنوشید.
- هر وقت نیاز بود میتوانید این نوشیدنی را درست کرده و بنوشید.
3. کاهش درد شکم
زیره برای تسکین درد شکم که مشکلی شایع در نوزادان است، مفید است.
- یک قاشق چای خوری دانه زیره را در یک فنجان بریزید.
- آب داغ را روی آن بریزید و درب آن را ببندید.
- اجازه دهید به مدت 15 دقیقه خیس شود.
- محلول را از صافی رد کنید.
- یک بار در روز به اندازه یک الی دو قاشق چایخوری از این آب زیره را به نوزاد بدهید تا درد شکمش تسکین یابد.
4. درمان کم خونی
زیره به عنوان منبع خوبی از آهن میتواند به درمان کمبود آهن کمک کند. یک قاشق غذاخوری زیره، 4 میلی گرم آهن دارد. از پودر زیره در پخت و پز برای جلوگیری از کمبود آهن و درمان کمخونی و کاهش علائمی مانند خستگی، اضطراب، اختلال در عملکرد شناختی و مشکلات گوارشی استفاده کنید.
5. افزایش شیر مادر
از آنجا که زیره سرشار از آهن و کلسیم است، برای مادران باردار و شیرده بسیار خوب است. زیره باعث تحریک غدد پستانی و افزایش شیر مادر میشود. علاوه بر این، زیره باعث افزایش قدرت و انرژی مادرانی که تازه زایمان کردهاند، میشود.
- یک قاشق چای خوری پودر زیره را با یک لیوان شیر گرم مخلوط کنید.
- مقداری عسل برای طعم دهی به آن اضافه کنید.
- بعد از شام و به مدت چند هفته آن را بنوشید.
6. کمک به کاهش وزن
زیره برای کاهش درصد چربی بدن، کلسترول، تری گلیسیرید و لیپوپروتئینهایی با چگالی کم در حالت ناشتا مفید است. همچنین زیره باعث افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش شدید میل به غذا میشود.
- یک قاشق چایخوری دانه زیره بو داده را به یک فنجان ماست اضافه کنید و دو بار در روز میل کنید.
7. کنترل دیابت
زیره ضد دیابت است و باعث کاهش قند خون میشود.
- 8 قاشق چایخوری دانه زیره را بو دهید.
- دانههای زیره را پودر کنید.
- نصف قاشق چایخوری از این پودر را با آب میل کنید.
- این کار را دو بار در روز برای چند ماه تکرار کنید.
توجه: از آنجا که زیره ممکن است با کنترل قند خون قبل و بعد از جراحی تداخل کند، توصیه میشود حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی از زیره استفاده نکنید.
8. افزایش حافظه
خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی زیره به بهبود حافظه، قدرت یادآوری و سطح تمرکز کمک میکند. زیره با بهبود گردش خون در سراسر بدن، میتواند پیشرفت بیماری آلزایمر و مشکلات مربوط به حافظه را که با بالا رفتن سن ایجاد میشود، کاهش دهد.
علاوه بر این، ویتامین بی و ای موجود در زیره به عملکرد عصبی بدن و افزایش سلامت روانی کمک میکند.
- برای بهبود حافظه خود، هر روز ½ قاشق چای خوری دانه زیره بو داده را بجوید.
9. تقویت استخوانها
زیره شامل مواد مغذی مختلف مانند کلسیم، ویتامین آ، ب 12، پتاسیم و منیزیم برای تقویت استخوان است. زیره شامل ترکیبات استروژنی است که به درمان پوکی استخوان، پس از یائسگی کمک میکند.
- افزودن مقدار مناسبی زیره به رژیم غذایی روزانه به تقویت استخوانها و افزایش تراکم استخوان کمک میکند.
10. رفع بی خوابی
زیره شامل هورمون ملاتونین است که کمک میکند شما به خواب بروید؛ در نتیجه برای درمان بیخوابی و دیگر اختلالات خواب موثر است.
- یک قاشق چایخوری پودر زیره را با یک موز له شده مخلوط کرده و هر روز قبل از رفتن به رختخواب میل کنید.
- همچنین میتوانید شبها چای زیره بنوشید. یک قاشق چایخوری دانه زیره را روی حرارت کم به مدت 2 یا 3 ثانیه گرم کنید. سپس یک فنجان آب را به آن اضافه کنید و آن را بجوشانید. بعد از روی حرارت برداشته و به مدت 5 دقیقه روی آن را بپوشانید و در آخر از صافی گذرانده، بنوشید.
نکات مفید
- دانه زیره با کیفیت خوب که پس از فشردن بین انگشتان عطر و طعم دلپذیر و در عین حال تند داشته باشد، بخرید.
- زیره را در یک ظرف درب بسته و در جای خنک، خشک و تاریک نگه دارید.
- زیره را در یخچال و دور از هوا نگه دارید.