روحانی با تأکید بر اینکه «مشکل مردم هر منطقه، مشکل کل ملت ایران است»، تصریح کرد: برای حل مشکلات زیست محیطی و ریزگردها نگران و مأیوس نمیشویم؛ برنامهها و تلاش ها ادامه می یابد.ابتکار : حدود 176 طرح بزرگ فاقد ارزیابیهای زیست محیطی هستند که مربوط به دولت یازدهم نیستند و برخی از این طرحها مرتبط با خوزستان هستند.
به گزارش ، روزنامه ایران نوشت: در ادامه پیگیری مسئولان اجرایی برای رفع چالش گرد و غبار خوزستان، که در چند روز گذشته منجر به قطع آب و برق این استان نیز شده بود، صبح روز پنجشنبه «حسن روحانی» و جمعی از وزیران و معاونان او به خوزستان سفر کردند تا از نزدیک بر روند بهبود اوضاع نظارت کنند. رئیس جمهوری با بیان اینکه«به آنچه به مردم خوزستان قول دادهایم عمل خواهیم کرد» اعلام کرد: دیگر آب اهواز و دیگر شهرهای خوزستان براثر رخدادی که در روزهای گذشته شاهد بودیم قطع نخواهد شد و برنامههایی جدی برای جلوگیری از قطع برق در دست انجام است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی عصر پنجشنبه در نشست کارگروه ملی مبارزه با ریزگردها و شورای اداری استان خوزستان، با اشاره به اینکه هیچکس نباید بذر یأس و هراس در دل جامعه بپاشد، اظهارداشت: وقتی مردم دچار مشکل میشوند، به جای مچگیری باید دست یکدیگر را بگیریم.
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه در دوران 8 سال دفاع مقدس، سرزمینهای مناطق مرزی غرب کشور در اشغال دشمن بود، گفت: در آن دوران همه ملت اعم از ارتش، سپاه، بسیج، نیروی انتظامی و عشایر در کنار هم در جنگ با دشمن حضور داشتند و مردم در آن دوران همدل شده و در یک صف قرار گرفتند و با اطاعت از فرمان ولایت و استفاده حداکثری از امکانات موجود، توانستیم علیه دشمنان به پیروزی برسیم و اینکه همه قدرتها از دشمن ما حمایت کرده و پشتیبان آن بودند، هیچ اهمیتی نداشت. دکتر روحانی خاطرنشان کرد: ملت ایران با وحدت، اتحاد، همدلی و یکپارچگی توانست از منافع ملی خود دفاع کند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه هیچکس نباید در دل مردم بذر یأس و هراس بپاشد، گفت: به هر حال مشکلات و حوادث در کشور ممکن است به هر شکلی به وجود بیاید، اما این مشکل متعلق به همه ملت است و به حول و قوه الهی، قادر خواهیم بود این مشکلات را از پیش پا برداریم و تنها در صورتی موفق خواهیم بود که همه به طور یکپارچه دست به دست هم دهیم. رئیس جمهوری با تقدیر از همه مسئولان، نمایندگان، مردم و کسانی که در این ایام که خوزستان با مشکل گرد و غبار و قطعی آب و برق مواجه بود، کمک کرده و یاری رساندند، گفت: دولت به اقدامات خود برای حل این مشکل ادامه خواهد داد و در این راه هرگز مأیوس و نگران نخواهد بود، هر چند از اینکه مردم در نقطهای از کشور دچار مشکل میشوند، ناراحت میشویم.
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: پدیده گرد و غبار و ریزگردها، مشکلی جدید نیست و تنها به ایران مربوط نمیشود، بلکه اکثر کشورهای منطقه دچار این مشکل هستند اما در عین حال تلاش ما در دولت بر این مبنا بوده که روزهای پاک و سالم در استانهایی که دچار این مشکل هستند، افزایش یابد و آمار نشان میدهد که در مجموع روزهای سالم نسبت به گذشته افزایش یافته، اما شدت گرد و غبار و ریزگرد در روزهایی که این پدیده به وقوع میپیوندد، زیاد است.
رئیس جمهوری افزود: درست است که ریزگردها مشکلاتی را به وجود آورد و حوادثی که به تبع آن در خوزستان اتفاق افتاد سختیها را افزایش داد، اما از صدا و سیما و رسانهها میخواهم که مقایسه کنند که آیا مشکل قطعی آب، برق، گرد و خاک و سیل تنها منحصر به ایران است یا در دیگر کشورها نیز وجود دارد.
دکتر روحانی ادامه داد: به هر حال ایران جزو 10 کشوری است که بلایای طبیعی در آن زیاد است، اما اگر امسال نسبت به سالهای گذشته تعداد روزهای پاک و سالم در مناطق مختلف کشور بهتر باشد، مشخص میشود که ما یک گام به پیش رفتهایم.
رئیس جمهوری با اشاره به بازدید از طرحهایی که در زمینه مقابله با پدیده ریزگردها در استان خوزستان انجام میشود و نیز تشکیل ستاد مدیریت بحران استان به ریاست معاون اول رئیس جمهوری، گفت: باید مشکل را برطرف کرده و پای آن ایستاد؛ ما نه میترسیم و نه عقبنشینی میکنیم، البته امکانات دولت که متعلق به مردم است، بسیار محدود است، اما بسیار خوشحالکننده است اینکه امروز در اهواز از نزدیک مشاهده کردیم که برق اضطراری در تصفیهخانه راهاندازی شده است و وزیر نیرو قول داد که اگر ریزگرد مشکلی برای برق استان به وجود بیاورد، هیچ مشکلی در تأمین آب ایجاد نخواهد شد.
رئیس جمهوری اظهار داشت: موضوع ریزگردها، مسأله پیچیدهای است که باید برای رفع آن، تلاشهای داخلی و رایزنیهای سیاسی انجام شود.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه باید حقآبهها را همانند موضوع حقالناس در انتخابات، پرداخت کنیم، گفت: اگر با طبیعت بجنگیم، طبیعت حق خود را از ما میستاند. باید در چارچوب سنتهای الهی حرکت کنیم، چرا که قدم به قدم اشتباهات بشر و اقدامات نادرست منجر به این اتفاقات و مشکلات میشود.
دکتر روحانی با بیان اینکه هر طرح بزرگی که برای تصویب به دولت آمده، شرط اجرای آن حل پیوست زیستی محیطی آن طرح بوده است، گفت: یکی از راههای حفاظت از محیط زیست، موضوع حقآبهها است و دولت در تمام مذاکرات سیاسی خود همانطور که به دنبال احیای دریاچه ارومیه بوده به دنبال احیای سایر تالابها از جمله هامون و جازموریان بوده است.
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه ما با ملت ایران نه تعارف داریم و نه حرف
دو پهلو میزنیم، گفت: در نخستین سفر خود به خوزستان اعلام کردم که استفاده سایر استانها از آب کارون در حد آب شرب خواهد بود و بر این عهد پایبند هستیم، چرا که ما میخواهیم خوزستان همانند سایر نقاط ایران پیشرفت و توسعه پیدا کند و از سوی دیگر باید نسبت به فداکاری و مجاهدت مردم این استان در دوران دفاع مقدس توجه ویژه داشته باشیم.
رئیس جمهوری افزود: مباحث جناحی و حزب سیاسی در زمانی که مشکلی برای یک استان و منطقهای به وجود میآید جایی ندارد، بلکه در آن هنگام همه باید دست به دست هم داده و به جای مچگیری به صحنه آمده، دست یکدیگر را بگیریم و به هم کمک کنیم.
دکتر روحانی اظهار امیدواری کرد مشکلاتی که برای استان خوزستان در پدیده ریزگردها به وجود آمده، نقطه عطفی برای تصمیمات مهم و برداشتن گامهای بلند در کشور باشد.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: باید از همه فرصتها و امکانات برای مقابله با پدیده ریزگردها، استفاده کنیم و در این راستا بهرهگیری از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان میتواند مورد استفاده قرار گیرد. دکتر روحانی خطاب به مردم خوزستان، گفت: دولت در کنار شماست و از همه توان خود برای رفع مشکلات این استان استفاده خواهد کرد. رئیس جمهوری همچنین بااشاره به بازدید از طرح آماک از افتتاح این طرح تا 15 روز آینده خبر داد.
رئیس مجمع نمایندگان خوزستان: تلاش دشمن برای سوء استفاده ناکام ماند
در همین حال رئیس مجمع نمایندگان خوزستان نیز در حضور رئیس جمهوری گفت: آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا. کاش آن موقع که ما در گرد و غبار بودیم میآمدید. مجید ناصرینژاد با بیان اینکه وضعیت مردم خیلی نگرانکننده است، گفت: دشمن در این مدت مثل گذشته خیلی اشتباه کرد تا از این وضعیت سوءاستفاده کند ولی مردم این استان را نشناخته چون اگر صدها بار زیر خاک خفه شویم؛ باز دست از انقلاب و نظام برنخواهیم داشت. نماینده شادگان گفت: خواهش می کنم که مصوبات قبلی را اجرایی کنید بهعنوان نمونه مصوبات بسیار خوب دولت در سال 93؛ همچنین نکته مهم و اساسی بحث انتقال آب است. این کانونهای گرد و خاک و منشأ ریزگردها قبلاً مرتع، کشتزار و منبع رزق و روزی مردم بوده و امروز بیابان شده و باید احیا شود. آن زمان که داد میزدیم نباید آب را از خوزستان منتقل کرد به خاطر چنین مسائلی بوده است. او افزود: تالابهای خوزستان را باید احیا کنیم چرا که بدون هیچ هزینهای میتواند مقابل گرد و خاک بایستد.
ناصرینژاد همچنین از عملکرد وزیر جهاد کشاورزی گلایه کرد . در مقابل وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای کاهش کانونهای تـــــولید گرد و غبار، روزانه 200 هکتار نهال کاری در خوزستان انجام میشود. وزیر جهاد کشاورزی گفت: با منابع و وضعیتی که داشتیم نمیشد کار زیادی کرد اما امروز عنایتی که به مسأله ریزگردها در خوزستان شده باعث میشود تا همه با همکاری یکدیگر با برنامه و تأمین منابع اعتباری قابل قبول اقدامات لازم را انجام دهیم. حجتی افزود: طرحی را که در دستور کار قرار دادیم این است که حدود پنج میلیون نهال کاری انجام شود. در واقع با استقرار 6 اکیپ و افزایش این اکیپها، روزانه 200 هکتار نهال کاری انجام میدهیم.
مهاجرت سالانه سه هزار نخبه از خوزستان
استاندار خوزستان نیز در این جلسه گفت: اغلب کانونهای ریزگرد در خوزستان پیش از این مرتع، تالاب و زمین کشاورزی بود. غلامرضا شریعتی افزود: بر اساس گزارشهای دریافت شده از سوی مراجع معتبر، ١٣٠ هزار هکتار اطراف شهر اهواز و ٥٠ هزار هکتار نیز در منطقه هور العظیم جزو کانونهای فعال ریزگردها محسوب میشوند. او افزود: کاربری سابق این کانونها در سالهای گذشته عمدتاً مراتع بوده و این حوزه حدود ٥٤ درصد از آمار مربوطه را به خود اختصاص داده است. به گفته او تغییرات اقلیمی و عوامل انسانی همچون طرحهای عمرانی سدها و بندهای کارشناسی نشده، عمدهترین عوامل تشدید معضل گرد و غبار در خوزستان هستند. او افزود: غلظت ذرات گرد و غبار در خوزستان از سال ٩٣ به بعد هر سال افزایش داشته است. برنامههای کوتاه و بلند مدت بسیاری برای مقابله با این مسأله در نظر گرفته شده که لزوم تسریع پرداخت اعتبارات مصوب شده به این منظور بر اساس مصـــوبه سال ٨٧ و ٩٣ مجلس، از جمله آنها محسوب میشود. شریعتی گفت: مردم خوزستان نگران طرحهای انتقال آب رودخانههای این استان هستند که باید این نگرانی مرتفع شود. او همچنین نسبت به خطر مهاجرت نخبگان از این استان به دلیل بحرانهای زیستی هشدار داد و گفت: سالانه سه هزار نفر از نخبگان و افراد تحصیلکرده به خارج از خوزستان مهاجرت میکنند.
فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت: از رئیس جمهوری تقاضا داریم که در طرحهای انتقال آب و تأمین حقابه تالابها در کشور بازنگری صورت بگیرد. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: متعهد میشوم ریالی برای طرحهای انتقال آب غیرشرب اختصاص نمیدهیم. محمدباقر نوبخت افزود:30 میلیارد تومان علیالحساب برای طرح نهال کاری در خوزستان به وزارت جهاد کشاورزی پرداخت شد و امیدوارم هرچه سریعتر این گرد و غبار رفع شود.نماینده مردم دشت آزادگان نیز از ابتکار خواست تا جلوی تخلفات وزارت نیرو و نفت را بگیرد و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز با اشاره به اقدامات مثبت دولت از ابتدای روی کار آمدن روحانی برای حل مشکل ریزگردها گفت: تأکید ما این است که مصوبه هیأت دولت در سال 93 که بخش زیادی از مطالبات مردم را در برمیگیرد، اجرایی و عملیاتی شود.
ابتکار گفت: جدی گرفتن بحث ارزیابیهای زیست محیطی طرحهای بزرگ مانند سدها و طرحهای انتقال آب کار مهمی است که توسط این سازمان انجام شده است. اما کار بزرگی که در دولت آقای روحانی صورت گرفت این است که هیچ طرح بزرگ عمرانی بدون ارزیابی زیست محیطی انجام نشد. حال آنکه حدود 176 طرح بزرگ فاقد ارزیابیهای زیست محیطی هستند که مربوط به دولت یازدهم نیستند و برخی از این طرحها مرتبط با خوزستان هستند.