اگر فکر میکنید طرفدار خوراکیهای سبز نیستید، میتوانید از این ترفندها و نکتهها برای دلچسب کردن آنها استفاده کنید. طبیعت در عین مهربانی سنگدل است، چرا که دل سبزیجات را با مواد مفید و بیماریزدا پر کرده و از فیبر و آب انباشته است تا هم سیر شوید و هم لاغر بمانید. با این حال هیچوقت سبزیجات طعمی به خوشمزگی و جذابی خوراکیهای مورد علاقه شما ندارند. بیرحمانه است، مگر نه؟
خب شاید در واقع شما به طور ژنتیکی حساسیت بیشتری نسبت به طعم تند و تیز سبزیجات دارید. اگر مشکل شما ژنتیکی نیست، شاید از آن دسته افرادی هستید که هرگز یاد نگرفتهاند سبزیجات را دوست داشته باشند. بگذریم. مشکل شما هر چه باشد، ما نمیتوانیم مجبورتان کنیم پشت میز غذا بمانید و بشقاب سبزیجات را تا آخر بخورید. اما در اینجا ده پیشنهاد داریم که به شما کمک میکنند سبزیجات بیشتری را در برنامه غذاییتان بگنجانید.
1. ریز ریز کنید
سبزیجات را ریز ریز کرده و لابلای غذایتان مخفی کنید. بعضی از سبزیجات به خوبی ریز میشوند مثل کدو، کدو حلوایی و هویج. میتوانید آنها را داخل گوشت چرخکرده، سوپ، خورشت، سس یا هر چیزی که قرار است مدتی پخته شود، بریزید. به این ترتیب سبزیجات نرم شده و حسابی به خورد غذا میروند. شاید فکر کنید که این ترفند را از گربههای خانگی یاد گرفتهایم که گاهی لابهلای کره بادام زمینی دنبال غذای خشک میگردند. به هر حال، اگر این ترفند کمک میکند مواد مورد نیاز بدنتان را تامین کنید پس بگذارید مواد از نظر مخفی بمانند.
2. سبزیجات را همراه با گوشت بخورید
آمینو اسیدهای آزاد مثل گلوتامات، تلخی بعضی از سبزیجات را از بین میبرند. گلوتاماتها از عناصر تشکیلدهنده گوشت هستند، به ویژه گوشتهای فراوردی شده مثل پپرونی یا بیفهای حاضری. خوب است که جوجه یا کباب را در کنار سبزیجات میل کنید و راسته گوساله را خوب با سبزیجات تفت دهید. اینطوری یک غذای خوب، عالی میشود.
3. سبزیجات را روی پیتزا بگذارید
غذاهای تخمیر شده و برخی از سبزیجات هم شامل گلوتاماتهای آزاد هستند، بنابراین میتوانید مقدار زیادی از آنها را روی پیتزا بگذارید. طعم خوب پیتزا مثل یک جایزه است، به شما کمک میکند حس ناخوشایندی را که از سبزیجات دارید، تحمل کنید. میزان گلوتامات در پیتزا زیاد است زیرا اصولا نان، پنیر، گوجهفرنگی و پپرونی روی پیتزا تخمیر شدهاند. وقتی میخواهید پیتزا بخورید (کاری که نباید زیاد انجام دهید) سفارش کنید سبزیجات را همراه با پنیر روی ورقه نازکی از خمیر بگذارند و بیخیال گوشتهای فرآوری شده بشوند. به این ترتیب میتوانید مصرف کربوهیدراتهای بیخاصیت و چربیهای اشباع شده را کاهش دهید و جایشان را با سبزیجاتی پر کنید که دشمن بیماریها هستند.
4. سبزیجات را بپزید
پختن سبزیجات، چه بخارپز، چه در مایکرو وِیو، چه به صورت تفت دادن به تلطیف مزه آنها کمک میکند. در واقع، سبزیجات پخته شده به ویژه آنهایی که کبابی شدهاند طعم شیرینی دارند. پیاز، سیر یا هر نوع سبزیجات وقتی کباب میشوند مزه بهتری به غذا میدهند. سبزیجات بر اثر حرارت زیاد کاراملی شده و طعم و بافت متفاوتی پیدا میکنند.
5. کمی نمک بپاشید
روی سبزیجاتتان کمی سدیم بریزید تا از بیطعمی در بیایند. هنوز کسی به درستی نمیداند چگونه اما به نظر میرسد نمک روی سیگنالهای مزهٔ تلخ که به سمت مغز میروند تاثیر میگذارد. با این حال در استفاده از نمک زیادهروی نکنید. اگر فشار خون دارید، اصلا نمک اضافه نکنید.
6. چربی مفید اضافه کنید
برخی از ترکیبات لیپوفیلیک هستند، یعنی به راحتی در چربی حل میشوند. مقدار کمی روغن به سبزیجاتتان اضافه کنید (تاکید میکنم، خیلی کم)، به این شکل که سبزیجات را با کمی روغن داغ تفت دهید. روغن زیتون دارای چربی اشباع شدهٔ بسیار کم و سرشار از چربیهای غیر اشباع است. بنابراین استفاده از آن را همیشه در اولویت قرار دهید. برای ایجاد کمی تنوع میتوانید از روغن کنجد یا روغن بادام زمینی استفاده کنید که روغن اشباع شده کمی دارند.
چطور سبزیجات را داخل روغن داغ تفت دهیم؟ کاری ندارد. یک ماهیتابه تفلن یا چدنی را روی حرارت متوسط تا زیاد قرار دهید. دو قاشق چایخوری روغن زیتون اضافه کنید (گرم کردن روغن باید چیزی حدود یک دقیقه طول بکشد.) از قبل سبزیجات را در اندازههای مساوی تکه تکه کنید تا همه آنها همزمان پخته شوند. کافی است پنج دقیقه تفت دهید تا کمی ترد شوند. حتما آنها را هم بزنید، گاهی این رو و آن رو کرده و داخل تابه جابهجا کنید.
7. بازیگوشی کنید
خیال نکنید که اگر سس گوجه فرنگی روی پیتزا، کباب تابهای یا ماکارونی بریزید، به آنها یک خوراکی گیاهی اضافه کردهاید. پیتزا و کباب تابهای در دسته غذاهای سالم قرار نمیگیرند، بهتر است که مرغ پوست کنده یا سینه بوقلمون را با سس گوجه فرنگی بپوشانید. حتی میتوانید با اضافه کردن مقداری کدو یا هویج خرد شده به داخل سس، غذا را از سبزیجات بیشتری پر کنید. (شکر داخل سس گوجه فرنگی، هر گونه تلخی را از بین میبرد.)
8. چیپس را داخل سس بزنید
سس سالسا با طعم مطبوع و اندکی تند، سبزیجات را حسابی خوشمزه میکند. کمی گوجهفرنگی خرد شده را با مقداری پیازچه، سیر، گشنیز، فلفل، لوبیا چشم بلبلی، ذرت و پیاز مخلوط کنید. گوجهفرنگی به خودی خود مزهٔ سبزیجات دیگر را متعادل میکند. حالا کمی چیپس کم چرب یا کرفس را داخل سس سالسا بزنید و با سبزیجات نوش جان کنید. حتی میتوانید به جای چیپس از سینه مرغ یا ماهی هم استفاده کنید.
9. جسور باشید
شاید برخی از سبزیجاتی که هیچوقت آنها را امتحان نکردهاید به طرز باورنکردنی باب میل شما باشند. مثلا اگر از مزه و رایحه تند فلفل سبز خوشتان نمیآید فلفل قرمز را که شیرینتر است انتخاب کنید. در سوپرمارکتها سبزیجات هیجانانگیزی مثل تره فرنگی، ترب یا کلم بروکلی همیشه چشمک میزنند. آنها را هم یک بار امتحان کنید.
10. فقط این بار، کودک درونتان را نادیده بگیرید
با بالا رفتن سن، حس چشایی شما ضعیف میشود، بنابراین ممکن است سبزیجاتی که چند دهه قبل دوست نداشتید در دهه جدید به بدی قبل نباشند. اگر بگذارید تصورات شکل گرفته در کودکی شما را از خوردن سبزیجات باز بدارد، به سلامت جسمتان خیانت کردهاید. یک شانس دوباره به سبزیجات بدهید، شاید این بار راضیکننده بودند.