مطالعات اخیر از تأثیر چشمگیر لبو و آب لبو در بهبود عملکرد ورزشکاران، کاهش فشار خون و افزایش جریان خون حکایت دارند. امروزه غذاهای مختلف تهیهشده از لبو و محصولات آن در همهجا دیده میشوند. جالب است بدانید لبو و چغندر قند از یک خانوادهاند، ولی از لحاظ ژنتیکی و ارزش تغذیهای تفاوتهایی دارند. چغندر قند سفیدرنگ است و از آن در تهیهی قند و شکر و شیرینکردن محصولات غذایی استفاده میشود. لبو معمولا قرمز و طلاییرنگ است و نمیتوان از آن، شکر یا قند استخراج کرد. با این مطلب همراه باشید تا با خواص لبو بیشتر آشنا شوید.
فواید و خواص لبو برای سلامتی
مصرف میوهها و سبزیجات موجب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با سبک زندگی میشود. بسیاری از مطالعات حاکی از آن بوده که مصرف بیشتر غذاهای گیاهی مانند لبو خطر چاقی، مرگومیر و بیماریهای قلبی را میکاهد و به افزایش سلامت پوست و مو، افزایش انرژی و کاهش وزن کمک میکند. در ادامه با خواص لبو بیشتر آشنا میشوید.
1. سلامت قلب و فشار خون
براساس مطالعهای که در سال 2008 بهچاپ رسید، تأثیرات مصرف 500 میلیلیتر آب لبو بر داوطلبان سالم بررسی شد. پژوهشگران در این مطالعه دریافتند که فشار خون افراد پس از مصرف آب لبو بهطور چشمگیری کاهش مییابد.
محققان براین باورند که این امر بهخاطر وجود مقادیر بالای نیترات موجود در آب لبو است. بنابراین مصرف آب لبو و سبزیجات سرشار از نیترات یکی از راههای ارزان و مؤثر برای پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون بالاست.
در مطالعهی دیگری که در سال 2010 در ارتباط با خواص لبو صورت گرفت نیز نتایج مشابهی مشاهده شد. این مطالعه نشان داد که مصرف آب لبو بسته به مقدار آن میتواند تأثیرات چشمگیری در پایین آوردن فشار خون داشته باشد.
2. زوال عقل
محققان دانشگاه ویک فارست دریافتهاند که نوشیدن آب لبو میتواند اکسیژناسیون را در مغز بهبود بدهد و پیشرفت علائم زوال عقل را در افراد مسن بهتأخیر بیندازد.
براساس گفتهی دنیل کیم شاپیرو (مدیر مرکز پژوهشهای کاربردی دانشگاه ویک فارست) با افزایش سن جریان خون به برخی نواحی مغز کاهش مییابد و موجب کاهش قدرت شناختی و افزایش خطر زوال عقل میشود. مصرف آب لبو بهعنوان یک سبزی سرشار از نیترات میتواند جریان خون و اکسیژناسیون در مغز را بهبود دهد.
3. دیابت
لبو محتوی نوعی آنتی اکسیدان بهنام «آلفالیپوئیکاسید» است که میتواند به کاهش سطح گلوکز و افزایش حساسیت به انسولین کمک میکند و از تغییرات اکسیداتیو مرتبط با استرس در بیماران مبتلا به دیابت جلوگیری کند.
مطالعات نشان دادهاند آلفالیپوئیکاسید میتواند نشانههای نوروپاتی محیطی و نوروپاتی اتونومیک را در مبتلایان به دیابت کاهش دهد.
بااینحال یک فراتحلیل (تحلیل یکجای دادههای بهدستآمده از پژوهشهای مختلف) دربارهی خواص آلفالیپوئیکاسید نشان میدهد احتمالا تأثیر آن تنها محدود به تزریق داخلوریدی است. نویسندگان این تحلیل میگویند مشخص نیست بهبود احتمالی فرد پس از 3 تا 5 هفته مصرف روزانهی 600 میلیگرم از آلفالیپوئیکاسید اهمیت بالینی دارد یا خیر.
4. بهبود گوارش و دفع غذا
یکی دیگر از خواص لبو کمک به دفع غذا و بهبود گوارش است. لبو یکی از خوراکیهای سرشار از فیبر است به همین دلیل میتواند در جلوگیری از یبوست مؤثر باشد و موجب بهبود سلامت دستگاه گوارش و دفع راحتتر مدفوع میشود.
5. التهابات
«کولین» یک جزء بسیار مهم و پرخاصیت لبو است که به خواب، حرکات عضلات، یادگیری و تقویت حافظه کمک میکند. همچنین کولین به حفظ ساختار غشاهای سلولی، به انتقال امواج عصبی، جذب چربی و کاهش التهابات مزمن کمک میکند.
6. ورزش و عملکرد ورزشکاران
مکمل های غذایی محتوی آب لبو میتوانند اکسیژناسیون عضلات را در طول تمرینات ورزشی بهبود دهند. افزایش مصرف نیترات میتواند بهطور بالقوه مقاومت فرد را در طول تمرینات ورزشی طولانی افزایش دهد. کیفیت زندگی افرادی که بهخاطر مشکلات قلبی-عروقی، تنفسی و سندروم سوختوسازی و بهدلیل کمبود اکسیژناسیون نمیتوانند تحرک روزانهی کافی داشته باشند، با مصرف سبزیجات حاوی نیترات بهبود مییابد.
آب لبو میتواند عملکرد دوچرخهسواران را در مسابقات تایم تریل 4 کیلومتر 11 ثانیه یا 2٫8 درصد بهبود دهد. این عدد در مسافت 16٫1 کیلومتر به 45 ثانیه یا 2٫7 درصد میرسد.
حقایق تغذیهای و خواص لبو و آب لبو
یک فنجان لبوی خام محتوی مقادیر زیر از مواد مغذی است:
- 58 کالری؛
- 13 گرم کربوهیدرات که از این مقدار 9 گرم را قندها و 4 گرم را فیبر تشکیل میدهد؛
- 2 گرم پروتئین.
بسته به کارخانهی تولیدکنندهی آب لبو ارزش تغذیهای یک بستهی 296 میلیلیتری آب لبو به شرح زیر است:
- 44 کالری؛
- 11 گرم کربوهیدرات که از این مقدار 1 گرم را فیبر و 8 گرم را قندها تشکیل میدهند؛
- 2 گرم پروتئین.
بهتر است برچسب روی آب لبو را بخوانید تا محصول مصرفی دارای شکر افزوده نباشد.
لبو 1٪ نیاز روزانهی فرد به ویتامین A، میزان 2٪ کلسیم، 11٪ ویتامین C و 6٪ آهن را تأمین میکند.
ویتامین C آنتیاکسیدانی است که در ساخت کلاژن، برخی پیامرسانهای عصبی و سوختوساز پروتئینها نقش کلیدی بازی میکند. آهن یک بخش ضروری هموگلوبین است. هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن را از ریهها به بافتهای بدن انتقال میدهد و برای رشد و عملکرد سلولها ضروری است. کمبود آهن میتواند منجر به بروز برخی از انواع کم خونی (آنمی) شود.
لبو منبعی غنی از فولات و منگنز است. همچنین لبو محتوی تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانتوتنیک اسید، کولین، بتائین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی (زینک)، مس و سلنیم است.
فولات برای سوختوساز مناسب، داشتن پوست سالم، موی سالم و محافظت دهان از زخم ها موردنیاز است. مصرف خوراکی های حاوی اسید فولیک در دوران بارداری توصیه میشود. مطالعات نشان میدهند که مصرف آن در دوران بارداری میتواند به وزن مناسب نوزاد حین تولد کمک کند و از اختلالات قلبی مادرزادی و سایر اختلالات مانند نقص لولهی عصبی در نوزادان جلوگیری کند.
منگنز در بدن به مقدار کمی موردنیاز است، ولی همین مقدار برای وظایف مختلفی موردنیاز است. کمبود منگنز میتواند موجب ناباروری، ناهنجاری استخوانی، ضعف بدن و تشنج شود.
لبو سرشار از فیبر است. ازاینرو در حفظ سلامت دستگاه قلبی-عروقی و مقابله با سرطان مؤثر است.
راههای مصرف لبو
برای بهرهگیری از خواص لبو میتوان آن را بهشکل آبپز، بخارپز، کبابی، ترشی و حتی خام استفاده کرد.
- میتوانید پوست لبو را بکنید و آن را در آبمیوهگیری بیندازید و آب آن را همراه با آب پرتقال تازه، نعناع، سیب، آناناس، لیمو یا زنجبیل میل کنید.
- میتوانید از لبوی رندهشده در سالاد کلم یا سایر سالادها استفاده کنید.
- کبابکردن لبو با پنیر بز نیز طعمی عالی میسازد.
- میتوانید از ترشی لبو بههمراه غذاهایتان استفاده کنید.
- میتوانید لبوی خام را برش بزنید و با آب لیمو ترش و کمی پودر چیلی (نوعی ادویه با پایهی فلفل تند) میل کنید.
- همچنین میتوانید پس از تهیهی لبوی آبپز یا بخارپز آن را با برخی طعمدهندهها ترکیب و میل کنید.
زمانیکه میخواهید لبو بخرید، توجه کنید که لبو با توجه به اندازهاش وزن مناسبی داشته باشد و سطح آن آسیبدیدگی نداشته باشد. اگر زایدهی سبز در بالای لبو وجود دارد، باید تازه باشد؛ نه کهنه و پژمرده. همچنین این قسمت از لبو نیز خوراکی است.
لبو فقط به رنگ قرمز وجود ندارد. در بعضی نقاط لبو به رنگهای طلایی و سفید نیز وجود دارد.
برای نگهداری لبو بهمدت چند روز آن را در کیسهای بگذارید، سر کیسه را بهخوبی ببندید و در یخچال نگهداری کنید. اگر میخواهید لبو را بهمدت طولانیتری نگهداری کنید، برگها و ساقهی آن را تا حدود 5 سانتیمتر ببرید. لبو را در ظرفی از خاک بریزید و در پارکینگ یا هرجایی که خنک است و محصول دچار انجماد نمیشود، نگهداری کنید.
خطرات احتمالی مصرف لبو برای سلامتی
درصورت نگهداری نکردن درست آب سبزیجات محتوی نیترات، تجمع باکتریها باعث تبدیل نیترات به نیتریت شده و آبمیوه یا سبزی را آلوده میکند. مصرف مقادیر بالای نیتریت برای سلامتی مضر است.
رژیمهای غذایی سرشار از نیترات ممکن است با برخی داروها مانند نیتروگلیسرین یا داروهای حاوی نیتریت که برای آنژین صدری استفاده میشوند یا با سیلدنافیل سیترات، تادالافیل و واردنافیل تداخل داشته باشد.
فراموش نکنید که رژیم غذایی کلی فرد در پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامتی نقش اساسی دارد. بهتر است تا رژیم غذایی متنوع حاوی غذاهای سالم داشته باشید تا سلامتیتان حفظ شود.
این کتاب پرطرفدار را از دست ندهید
تغذیه مناسب، بهترین روش برای درمان و پیشگیری از بیماریهاست
12000تومان
6000تومان