عدم تحمل غذایی یک عارضه است که روز به روز شیوع بیشتری پیدا میکند و میتواند بسیار باری فرد تجربه ناخوشایندی باشد. این عارضه با آلرژی غذایی متفاوت است چرا که در آلرژی فرد واکنش بسیار شدیدتری نشان میدهد و معمولا نیاز به دارو برای درمان دارد، در عدم تحمل غذایی معمولا فرد به دلیل خوردن غذای خاص دچار حس درد و ناراحتی در دستگاه گوارش میشود. این مقاله به غذاهایی که بیشترین احتمال را در برزو عدم تحمل غذایی دارند پرداخته است و همینطور عوارضی که ایجاد میکنند
عدم تحمل غذایی چیست؟
اگرچه که گاهی علایم آلرژی و عدم تحمل غذایی میتواند مشابه همدیگر باشد ولی این دو از همدیگر متفاوت هستند. در آلرژی به غذای خاص دستگاه ایمنی بدن فعال میشود و بدن ماده غذایی را به عنوان یک عمل خطرزا تشخیص میدهد. در این شرایط گاهی دستگاه ایمنی بدن میتواند منجر به آسیب رساندن به بافت خودی نیز بشود. در مقایسه با آن عدم تحمل غذایی معمولا دستگاه ایمنی را تهدید نمیکند و کمتر خطرناک است.
در عدم تحمل غذایی معمولا چند ساعت بعد از خوردن غذا علایم ناراحتی در دستگاه گوارش بروز میکند اما گاهی این عوارض بعد از چند روز بروز میکند که به همین علت تشخیص نوع غذایی که عدم تحمل ایجاد میکند گاهی مشکل است. از شایعترین علایم در عدم تحمل غذایی میتوان به اسهال، نفخ معده، خارش، قرمزی پوست، احساس تهوع، سردرد، درد شکمی و رفلاکس معده اشاره کرد.
از غذاهایی که معمولا منجر به بروز عدم تحمل غذایی میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد
لبنیات
درون لبنیات قندی وجود دارد به نام لاکتوز. لاکتوز در بدن توسط آنزیمی به نم لاکتاز به گلوکز میشکند و سپس جذب میشود. اما در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند این آنزیم وجود ندارد یا کمتر ترشح میشود و عدم جذب لاکتوز سبب ایجاد نفخ و درد معده میشود. بهترین راه برای این افراد این است که از لبنیات بدون لاکتوز یا غیرگاوی مصرف کنند.
گلوتن
گلوتن در اکثر حبوبات و غلات فیبردار وجود دارد و یک نوع پروتئین است. برخی از افراد به گلوتن حساسیت دارند که به آن بیماری سلیاک گفت میشود. در بیماری سلیاک دستگاه ایمنی بعد از ورود گلوتن به بدن واکنش نشان میدهد که یک نوع بیماری خود ایمنی است. اما گروه دیگر افرادی هستند که آلرژِی ندارند اما به گلوتن عدم تحمل نشان میدهند. در این افراد درست مثل آلرژی مشکلات جذب و گوارشی رخ میدهد اما دستگاه ایمنی فعال نمیشود
کافئین
کافئین ماده تلخ مزه موجود در قهوه، چای، نوشیدنی گاز دار و نوشیدنیهای انرژی زا است. این ماده محرک است و دارای محبوبیت بسیار زیاد است چرا که حس خستگی و خواب آلودگی را کاهش میدهد. در واقع قهوه پر مصرفترین نوشیدنی در سراسر جهان است. اما کافئین در برخی از افراد میتواند ناراحتی ایجاد کند، عدم تحمل قهوه میتواند دایره گستردهای از واکنش خفیف تا شدید داشته باشد. در افرادی که عدم تحمل به قهوه دارند معمولا ضربان قلب به سرعت بالا میرود، حس اضطراب پیدا میکنند و همینطور دچار بیخوابی میشوند.