در گذشته بناها و سازه های بسیاری ساخته شدند که جز عجایب هفتگانه باستان به حساب می آمدند و جذابیت خاصی داشتند و دارند. عجایب هفتگانه عهد باستان از این دسته می باشند که شاید در ذهن بسیاری دلیل نام گیری این بناها، پیچیدگی در ساخت آن ها باشد، اما به دلیل مقدس بودن عدد 7 این عجایب به این تعداد می باشند و نه آن که تنها هفت بنا با پیچیدگی خاص وجود دارد. لیست های متفاوتی از عجایب باستان شناسی جهان در دوره های باستان و جدید وجود دارد. پیشینه معرفی عجایب هفتگانه باستان را می توان به سال 225 قبل از میلاد برگرداند. عجایب هفتگانه عهد باستان اولیه که به نام themata به معنای آن که باید ببینید، توسط فیلو در بیزانس معرفی شدند. از این عجایب هفتگانه باستان تنها یکی از آن ها باقی مانده است که آن هم هرم بزرگ جیزه است. لیستی که فیلو تهیه کرد توسط بسیاری از افراد دست خوش تغییر شد و افرادی مانند هرودوت معتقد بود مارپیچ مصری باید در صدر این لیست قرار بگیرد. افراد دیگری مانند آنتی پاتر و کالیماخو نیز معتقد بودند دیگر بناها و آثار می توانند جایگزین مواردی شوند که در لیست فیلو قرار دارد. اما همچنان عجایب هفتگانه عهد باستان که امروزه به طور رسمی شناخته می شود، لیستی است که فیلو آن را معرفی کرده است. در ادامه با ما در مجله همگردی همراه باشید تا با این عجایب باستان شناسی جهان آشنا شویم...
هرم بزرگ جیزه در مصر
این هرم بزرگ با تقارن و ارتفاع باشکوهی که دارد، هر بازدید کننده ای را در حیرت فرو می برد و بسیار فریبنده می باشد. این هرم در گذشته بسیار رمزآلود و ناشناخته بوده است. تا 4000 سال بعد از ساخت این هرم، بلندترین سازه در جهان این هرم بزرگ بوده است. ساخت هرم جیزه بین سال های 2584 تا 2561 قبل از میلاد، صورت گرفته است. این هرم برای فرعون مصری، خوفو ساخته شده است. در اواخر قرن 18 و اوایل قرن 19 ، محیط داخلی این حرم مورد حفاری قرار گرفت.
باغ های معلق بابل
در وجود این باغ ها تردید وجود دارد، از طرفی از زبان هرودوت پدر تاریخ، چنین باغ هایی در هیچ کجای بابل وجود نداشته است. اما از سوی دیگر نویسنده باستانی دیودورس سیسیلی، این باغ های را همچون تراس های روی همی که 23 متر اراتفاع دارند، توصیف کرده است. همچنین در این باغ برای آبیاری گیاهان، صفحات خودآبیاری و همچنین جانوران عجیب و غریبی وجود دارند. بر این اسا این باغ ها در بین سال های 562 تا 605 قبل از میلاد به عنوان هدیه آمیتیس، همسر بخت نصر، از طرف او ساخته شد. آمیتیس که دلتنگ کوه ها و فضای هگمتانه سرزمین مادری اش بوده است، بخت نصر دستور ساخت یک کوه در بابل را می دهد. از جمله افراد دیگری که معتقد به وجود چنین باغ هایی در بابل هستند، فیلو و استرابون مورخ می باشند. این باغ ها به باور آنها توسط یک زلزله در سده اول بعد از میلاد مسیح، خراب شده است.
مجسمه زئوس در المپیا یونان
این مجسمه بسیار بزرگ به دست فی دیاس که معبد پارتنون در آتن را نیز ساخته است، ساخته شده بود و از عجایب باستان شناسی جهان است. این مجسمه دارای پوسته ای از عاج بود که جامه بر روی آن از طلا بوده است و بر روی تختی نشسته بوده است. ارتفاع این مجسمه 12 متر بوده است که مردم در کنار آن همچون افراد کوتوله بوده اند و حس اقتدار و بزرگی را به آن ها القا می کرده است. این مجسمه بعد از مسیحیت و مبارزه با آیین بت پرستی مورد بی عنایتی قرار گرفت و بخشی از آن صدمه دید. بعد از مدتی این مجسمه بزرگ و زیبا به قسطنطنیه انتقال پیدا کرد که در آن جا در قرن 5 یا 6 به دلیل وقوع زلزله تخریب شد و به طور کامل از بین رفت.
معبد آرتمیس در افسوس ترکیه
این معبد بسیار زیبا، بسیار مورد احترام این سرزمین بوده است به گونه ای که نویسندگان باستان برای نام بردن از آن، با ترس و احترام این کار را می کنند. ساخت این معبد در سال 550 قبل از میلاد تمام شد. معبد آرتمیس دارای ستون های 18 متری بود و ارتفاع خود آن بنا 129 متر و عرض آن 69 متر بوده است. این بنا توسط فردی به نام هروستراتوس، فقط به دلیل معروف شدنش، در 21 جولای 356 بعد از میلاد مسیح، به آتش کشیده شد. همان طور که گفته شد این بنا برای مردم بسیار مقدس و مورد احترام بود و با چنین اتفاقی، آن ها، هروستراتوس را اعدام کردند و نام بردن آن در هر جایی ممنوع شد، تئوپومپ مورخ، از افراد شجاعی بود که نام آن را در تاریخ نوشت. باقی مانده این بنا توسط گوت ها از بین رفت. نسخه دومی از این معبد که در اندازه کوچک تری بود، ساخته شد و توسط اوباش سنت جان در سال 401 میلادی مورد تصرف قرار گرفت.
مقبره هالیکارناسوس در ترکیه
هالیکارنوس (بدروم فعلی) شهری بود که توسط ماسول پادشاه ساتراپی ایرانی و همسرش آرتمیسیا، پایتخت شد و بسیار آباد و زیبا گشت، به گونه ای که در ان زمان این شهر در جهان کم نظیر و بسیار قابل توجه شد. بعد از مرگ ماسول، همسرش دستور ساخت مقبره ای برای او را می دهد که این مقبره بسیار زیبا و با شکوه، 41 متر ارتفاع داشت. این مقبره به وسیله مجسمه های بسیار خاص و پیچیده، تزئین شد. همسر ماسول نیز بعد از مرگ در کنار همسرش در این مقبره دفن شد. این بنا نیز توسط زلزله تخریب شد و باقی مانده های آن و سنگ های نیز در سال 1494 برای ساخت قلعه ای در شهر بدروم، مورد استفاده قرار گرفت و به طور کامل از بین رفت.
غول رودس در یونان
در سال 304 قبل از میلاد ارتش مهاجم دیمتریوس نابود شد و برای یادبود چنین اتفاق مهمی در ورودی شهر بندری رودس، در بین سال های 292 تا 280 قبل از میلاد، تندیس بسیار بزرگی از عجایب هفتگانه باستان ساخته شد. این مجسمه 33 متری، که 56 سال نیز به قوت خود باقی بود، توسط یک زلزله تخریب شد. باقی مانده های این مجسمه نیز در سال های 654 میلادی، به نقاط دور دستی فرستاده شد و ذوب شدند، چنین کاری به دستور معاویه پسر ابوسفیان و توسط اعراب صورت گرفت. توصیفاتی که از این مجسمه غول پیکر می شود بسیار شبیه به مجسمه آزادی در منهتن آمریکا می باشد.
فانوس دریایی اسکندریه مصر
همان طور که گفته شد معبد بزرگ جیزه در زمان خود مرتفع ترین سازه در زمان خود بود، بعد از آن، دومین سازه بلند در جهان، فانوس دریایی اسکندریه بوده است. این فانوس بسیار زیبا دارای 134 متر ارتفاع و شعاع نور آن حدود 56 کیلومتر بوده است. ساخت این فانوس در سال 280 قبل از میلاد به اتمام رسید و در سال 956 میلادی، این سازه نیز توسط زلزله تخریب شد و در سال 1480 به طور کامل از بین رفت.