علت خس خس سینه نوزاد چیست؟
اگر نوزاد به سختی نفس بکشد و هنگام تنفس وی صدای سوت مانندی شنیده شود، اصطلاحاً گفته میشود که سینه نوزاد خس خس میکند. خس خس سینه گاهی خفیف است و فقط با گوشی پزشکی (استتوسکوپ) شنیده میشود، اما صدای خس خس سینه برخی نوزادان آنقدر بلند است که بدون استفاده از هیچ وسیلهای نیز به خوبی شنیده میشود. خس خس سینه نوزادان مشکل شایعی است و حدود نیمی از نوزادان آن را حداقل یک بار در نخستین سال عمر خود تجربه خواهند کرد. در واقع باریک بودن مجراهای تنفسی نوزادان را بیش از کودکان بزرگتر مستعد ابتلا به این مشکل میکند.با این بخش از دلگرم همراه باشید.
انواع خس خس سینه نوزاد
خس خس سینه نوزاد هنگام نفس کشیدن لزوماً به معنای ابتلا به یک بیماری جدی نیست. خس خس سینه نوزادان به دو دسته اصلی زیر تقسیمبندی میشود:
خس خس موقتی
خس خس موقتی نتیجه وجود اختلالی التهابی است و پس از درمان بیماری و بهبود نوزاد قطع میشود.
خس خس دائمی
اگر کودک دچار آلرژی یا بیماریهای با عامل ارثی باشد، مدتی طولانی صدای خس خس مداوم از سینهاش شنیده میشود.
-----------------------------------------------------------------------------
علتها و دلایل خس خس سینه نوزاد
تشخیص علت دقیق خس خس سینه نوزاد نقش مهمی در درمان صحیح این عارضه دارد. به این منظور متخصصین اطفال چند آزمایش اصلی را انجام میدهند. شایعترین علل خس خس سینه نوزاد عبارت است از:
آلرژی نوزاد
قرار گرفتن نوزاد در معرض عاملهای حساسیتزا مانند گرد و غبار، شوره سر حیوانات، کپک و گرده گیاهان باعث متورم شدن مجراهای تنفسی نوزاد میشود و غالباً به دشواریهای تنفسی میانجامد.
برونشیت
برونشیت نوعی عفونت قفسه سینه است که جریان اکسیژن را مسدود میکند و باعث خس خس سینه نوزاد میشود. برونشیت دارای دو نوع ویروسی و اوبلیترناس است که نوع ویروسی آن در میان نوزادان شیوع بالاتری دارد و علائمی شبیه آسم دارد. برونشیت خفیف خود به خود برطرف میشود، حال آن که نوزاد مبتلا به برونشیت شدید باید در بیمارستان بستری شود. متورم شدن مجراهای عبور هوا باعث بروز مشکلات تنفسی میشود. تنفس سریع، سرفه و تب از دیگر علائم این نوع عفونت به شمار میآید.
عاملهای کالبدشناختی
عاملهای کالبدشناختی مرتبط با ریه و دیواره قفسه سینه، مانند ضعیف بودن غضروف نای یا حنجره، نوزاد را مستعد خس خس سینه میکند. عامل اصلی خس خس سینه پس از معاینه دقیق و انجام آزمایشهای تشخیصی معین میشود و پزشک داروی مناسب را برای درمان خس خس سینه نوزاد تجویز میکند.
حساسیت غذایی
آلرژی غذایی در اکثر موارد منجر به خس خس سینه نوزاد میشود. آلرژی به شیر یکی از شایعترین حساسیتهای دوران نوزادی است.
ذات الریه (پنومونی)
تماس نوزاد با میکروارگانیسمهای مختلف منجر به عفونت ریه میشود. تب، سرفه، تب و لرز، احتقان، مشکلات تنفسی، بیاشتهایی و درد از دیگر علائم سینه پهلو یا ذاتالریه به شمار میرود.
کروپ (خروسک)
التهاب حنجره (تارهای صوتی) سرفههای شدید و مکرری را ایجاد میکند.
علائم خس خس سینه
- صدای خس خس سینه
- تنفس سریع
- سرفه
- تب بالای 38 درجه سانتیگراد
خس خس سینه علامت یک فوریت پزشکی
اگر خس خس سینه نوزاد همراه با فرورفتگی قفسه سینه، تب بالا، ورم کردن صورت، کهیر یا واکنش نشان ندادن نوزاد باشد، نوزاد باید در اولین فرصت به نزد متخصص اطفال یا بخش اورژانس برده شود. چون این علائم گاهی نشان دهنده عفونت شدید یا واکنش آلرژیک است که نیاز به مداخله درمانی فوری دارد.
درمان خس خس سینه نوزاد
اگر خس خس ناشی از برونشیت، آسم یا عاملهای ژنتیکی باشد، باید به سرعت برای درمان آن اقدام شود. پزشک آنتیبیوتیک، داروهای ضدالتهاب و اسپری تنفسی بینی را برای آرام شدن سریع نوزاد تجویز میکند. چنانچه خس خس سینه نوزاد بدون سابقه باشد، متخصص اطفال در ابتدا تلاش میکند تا علائم در خانه درمان شود؛ اگر درمان خانگی موثر نبود، دارو تجویز میشود. درمانهای خانگی زیر برای درمان خس خس سینه نوزادان پیشنهاد میشود.
استنشاق بخار
استنشاق بخار برای درمان خس خس سینه نوزاد معجزه میکند. فرزندتان را به حمام بخار ببرید یا با پر کردن وان یا لگن بزرگ از آب داغ و بستن در یا پنجرههای حمام کاری کنید تا حمام پر از بخار شود. نوزاد را چند دقیقه در حمام بخار نگه دارید. گرمای آب داغ خس خس سینه را کاهش میدهد و کودک پس از باز شدن مجراهای تنفسی راحتتر نفس میکشد.
دستگاه بخور
دستگاه بخور هوا را مرطوب میکند. مرطوب کردن هوا گرفتگیهای عامل خس خس سینه را از بین میبرد.
سرنگ حبابدار
اگر گرفتگی مجاری تنفسی برطرف نشد، میتوانید مقداری از مخاط را با سرنگ حبابدار از مجاری تنفسی فوقانی خارج کنید. به خاطر داشته باشید که راههای عبور هوا و مجاری بینی نوزاد به ریه هنوز کاملاً شکل نگرفته است، بنابراین مراقب باشید. با احتیاط از سرنگ استفاده کنید و حتماً سرنگ را قبل از استفاده ضدعفونی کنید.
آبرسانی
مایعات آب مورد نیاز بدن نوزاد را تامین میکند و میکروبها و عفونت عامل خس خس را از بین میبرد. مایعاتی مانند آب، شیر گاو و شیر سینه مادر مخاط ترشح شده را رقیق میکند. به این ترتیب نوزاد بهتر میتواند نفس بکشد. بنابراین مایعات بیشتری چون آب گرم تصفیه شده به فرزندتان بدهید.
اسپری
اسپری تنفسی در صورت خس خس مداوم سینه نوزاد به کار برده میشود. اسپری عضلههای اطراف مجاری تنفسی مسدود شده را شل میکند. این نوع تسکین دهندهها به دلیل ایمنی بالا و به دنبال نداشتن عوارض جانبی بسیار بهتر از آنتی بیوتیک هستند. اسپری تسکین دهندهی فوری نوزاد را به سرعت آرام میکند و کمک میکند تا راحتتر نفس بکشد.
دارو
داروهای سرماخوردگی یا سرفه زیادی وجود ندارند که مصرف آنها برای نوزادان ایمن و بدون خطر باشد. مصرف استامینوفن یا دیگر اقلام دارویی تببر مخصوص نوزادان کمکی به رفع سرفه یا خس خس نمیکند. سعی نکنید با عسل دادن به نوزاد گلویش را نرم و صاف کنید تا خس خس برطرف شود. عسل دادن نه تنها مفید نیست، بلکه احتمال بروز بوتولیسم (بیماری فلج کننده نادر است) را نیز به دنبال دارد. اگر فکر میکنید فرزندتان نیاز به درمان دارد، بهترین کار مراجعه به متخصص اطفال است.
بلند کردن و بالا نگه داشتن
صاف و ایستاده خواباندن نوزاد گرفتگی را تاحد زیادی از بین میبرد و در نتیجه خس خس کاهش مییابد. بالش بلندی را زیر تشک نوزاد بگذارید تا حین خوابیدن نیز سرش بالاتر از بقیه بدن قرار بگیرد.
-----------------------------------------------------------------------------
سوالات کاربران عزیز
پسرم 3 ماهشه؛ از روزی که به دنیا اومده صدای خس خس سینشو وقتی بغلم می گیرم احساس می کنم طوریه که هر کسی بغلش می کنه می گه که سینش خس خس می کنه همون روزی که به دنیا اومد متخصص اطفال معاینش کرد ولی گفت چیزی نیست دکتره خودش هم گفت چیزی نیست ولی باز نگرانم یه چیزه دیگه این که چند وقته احساس می کنم خلط داره طوری که صبح ها وقتی از خواب بیدار می شه اینو احساس می کنم تازگی هم دهنشو طوری باز می کنه که انگار می خواد حالش به هم بخوره ولی تا حالا ندیدم که خلطی از دهنش بیرون بیاد نفس کشیدنشم خیلی سخته بعضی مواقع هم دهنشو باز می ذاره برای تنفس . لطفا اگه تجربه ای دارید کمکم کنید خیلی نگرانم ممنون
-----------------------------------------------------------------------------
عزیزم دختر منم همین طور بود و دکتر کفت که حساسیت داره و ده روز بهش شربت کتوتیفن داد و خوب شد، اینو بهت کفتم که از نکرانیت کم بشه جون شاید برای نی نی ناز شما هم همین طور باشه ولی حتما یه دکتر متخصص دیکه هم ببرش و نشون بده
در ضمن روزها سه ساعت و شبها هم سه ساعت تو اتاقت بخور سرد روشن کن خیلی مؤثره
خدایا ممنونم که هیچ وقت تنهام نزاشتی و همیشه در زندگیم جریان داشتی. دوستت دارم
-----------------------------------------------------------------------------
مریم من هم پسرم از روزی به دنیا آمد بینیش گرفته بود و مرتب عطسه می کنه ولی دکتر گفت عطسه اش عادیه و گرفتگی بینش هم در بعضی از نوزاد ها هست و قطره داد تا 2 هفته پیش ریختم خیلی خوب شد تا اینکه به خاطر سرما سینوزهاش عکس العمل نشان داد و کل شب را خرخر کرد و نمی تونست نفس بکش بردمش دکتر با شربت دیفن هیدراین گرفتکی بینیش کامل خوب شد ولی من اوایل برای خرخرش خیلی می ترسیدم هرروز دکتر بودم دکتر گغت بهترین حالت برای نوزاد اینه که با بینی نفس بکشه و شکمش موقع نفس کشیدن بالا و پایین بره ولی اگر از قفسه سینه تنفس کنه ریه مشکل داره با دهان باز
تلاش کن تو زندگی مثل درختی باشی که اگه کسی بهت لگد زد"شکوفه "بارونش کنی...!
-----------------------------------------------------------------------------
دختر منم این مشکل رو داشت پیش 3 تا متخصص بردم نفهمیدن چهارمی گفت برو عکس بگیر از ریه اش که دیدم عفونت ریه داره البته 10 روزش بود خیلی کوچک بود ولی خوب شد شما هم برای اینکه خیالت راحت بشه برو عکس بگیر از ریه اش.
من نه شوق رفتن به بهشت دارم و نه خوف از جهنم، برای من بهشت آنجاییست که آزادی باشد.
-----------------------------------------------------------------------------
پسر منم همین حالت رو داشت دبعد از عکس از ریه و سونوگرافی متوجه شدم رفلاکس معده داره.
موقع شیر خوردن و خوابیدن حتما زاویه بالا تنه 45درجه باشه و دکتر به پسر من روزی دوبار و هربار 1میل رانیتیدین داد.
اینجور بچه ها غذای کمکی رو زودتر باید شروع کنن من از 4ماه و نیمگی سرلاک و فرنی رو شروع کردم البته طبق دستور دکتر.نگران نباش به مرور با غذا خوردن بچه درست میشه .
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای برای مطلب علت خس خس سینه نوزاد چیست؟
در ذهن شما باقی مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید
-----------------------------------------------------------------------------
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی