مطالعات متعدد نشان داده است، افرادی که بهداشت دهان ضعیفی دارند و آن را رعایت نمیکنند (مانند بیماری لثه یا از دست دادن دندان) نسبت به افرادی که رعایت بیشتری میکنند دچار مشکلات بالقوه زیادی مانند مشکلات قلبی عروقی یا حمله قلبی و سکته میشوند.
چرا بیماریهای قلبی عروقی با بهداشت ضعیف دهان در ارتباط است؟
تئوریهای مختلفی وجود دارد از جمله:
- باکتریهایی که لثهها را آلوده میکنند و سبب ایجاد گنگی ویت و پریودنت (التهاب و عفونت لثه) میشوند، همچنین میتوانند به رگهای خونی در نقاط دیگر بدن نفوذ کنند و باعث التهاب و آسیب رگهای خونی شوند و ممکن است لختههای کوچک خون، حمله قلبی و سکته مغزی را به همراه داشته باشد. حمایت از این ایده به دلیل یافتن باقیماندههای باکتریهای دهان در عروق خونی کرونر است که با دهان فاصله زیادی دارد. همچنین روش آنتی بیوتیکی در درمان آن هنوز اثبات نشده است.
- به جای آنکه باکتری باعث ایجاد مشکل شود، این پاسخ ایمنی – التهابی بدن است که یک آبشار آسیب عروقی را در سراسر بدن، از جمله قلب و مغز ایجاد میکند.
- مکن است ارتباط مستقیمی بین بیماری لثه و بیماری قلبی وجود نداشته باشد. دلیل اینکه ممکن است این دو با یکدیگر روبرو شوند این است که عامل 3 (مانند سیگار کشیدن) وجود دارد که عامل خطر برای هر دو شرایط است. سایر پتانسیلهای “مخرب” عبارتند از دسترسی ضعیف به مراقبت های بهداشتی و عدم ورزش – شاید افراد بدون بیمه درمانی یا کسانی که به خوبی به مراقبتهای بهداشتی خود توجه نمیکنند بیشتر احتمال داشته باشد که دچار سلامتی ضعیف دهان و بیماری قلبی شوند.
محققان دادههای تقریبی یک میلیون نفر را که بیش از 65000 آنها مشکلات قلبی و عروق را تجربه کرده اند (از جمله حمله قلبی) بررسی کردند و دریافتند:
- جدا از سن افراد که آن هم یک عامل مهم است، ارتباطی بین بهداشت ضعیف دهانی و بیماری قلبی عروقی وجود داشت.
- کشیدن سیگار تا حد زیادی این ارتباط را بیشتر می کند.
در ارتباط بین سلامت ضعیف دهان و سلامت کلی باید گفت سلامتی ضعیف دهان ممکن است تنها به بیماری قلبی عروقی محدود نشود. مطالعات نشان میدهد که این مشکل میتواند با بیماری پریودنتال( به ویژه اگر به علت عفونت با یک باکتری به نام پورفیرموناس گینگریوز باشد) و آرتریت روماتوئید ارتباط داشته باشد. علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2016، ارتباط بین این باکتری مشابه و خطر ابتلا به سرطان پانکراس را نشان می دهد.
چه این ارتباطها مستقیم باشند چه غیر مستقیم و چه تصادفی، یک دهان سالم و یک رژیم غذایی مناسب (که شامل نکشیدن سیگار و مراقبت منظم از دهان باشد)، میتواند به سلامتی دندانهای شما کمک کند. تنها همین دلیل کافی است که بیشتر به فکر سلامت دهان خود باشیم.