نان کولبران پشت مرزها مانده و حیواناتشان نیز بی گناه کشته میشوند. این موضوع انتقاد نمایندگان مجلس است که این روزها از درد و معضلات مردم در مرزهای غربی و شمال غربی کشور سخن میگویند. صحبت نمایندگان مجلس شورای اسلامی این است که بیش از 20 روز از اعتراض مغازهداران در برخی شهرهای مرزی میگذرد اما همچنان مسئولان کاری از دستشان بر نمیآید. این اعتراضات و عدم حل موضوع کاسبان مرزی در این منطقه تا جایی پیش رفت که برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از احتمال استیضاح حسن روحانی، رییس جمهور به علت بستن مرز خبر میدهند.
به گزارش ، روزنامه قانون در ادامه نوشت: به گفته نماینده مهاباد در صورتی که درخواست نمایندگان کردزبان شهرهای مرزی به نتیجه نرسد به طور حتم موضوع استیضاح رییس جمهور را پیگیری خواهیم کرد. اما در شهرهای مرزی غرب کشور چه خبر است و چرا نمایندگان چنین صحبتی را مطرح کردند؟ بنا بر اخبار دریافتی مرزهای غربی همچنان به روی کولبران بسته است و آنها اجازه تردد از مرزها را برای ورود کالای جدید به کشور ندارند. خبرنگار «قانون» برای بررسی این موضوع به یکی از شهر ها رفت تا وضعیت کسبه و کولبران را بررسی کند.
مشاهدات یک خبرنگار از وضعیت بانه
از ساعت هشت صبح خیابان های منتهی به مرکز شهر بانه و خیابان شهدا کمترین تردد را دارد؛ خیابانهایی که تا یک ماه پیش از این مملو از گردشگران و خریداران اجناس مرزی بود و حالا به دلیل آنچه مغازهداران ظلم در حق خود میدانند مغازههای خود را بستند. ساعت 11 صبح کم کم مغازه داران پاساژ ها و مغازه های مرکز شهر به محل کار خود آمدند اما مغازه ها را باز نکردند و روی سکوهای جلوی پاساژ ها و مغازه ها نشستند. حاضران در این منطقه تنها این افراد نبودند. نیروی انتظامی و نیروهای لباس شخصی نیز در میان این جمع به صورت محسوس و غیر محسوس حاضر بودند و بنا به گفته مغازه داران حضورشان برای حفظ امنیت در آن منطقه بود. برای اینکه دلیل این تعطیلی را جویا شویم از یکی از مغازه دارها درباره دلایل این تعطیلی 20 روزه سوال کردیم که او گفت از اواخر بهمن سال گذشته مرزها بسته شده و اگر ما اجناس داخل مغازه را به فروش بگذاریم دیگر جنسی برای عرضه به مشتریان نخواهیم داشت. بنا به گفته این فروشنده، مسئولان در صدد هستند تا در کنار تعطیلی مرزهای غیر رسمی و رسمی، با ساماندهی مرز «سیران بند» علاوه بر نظارت بر رفت و آمد ها تعرفههای سنگین از فروشندگان دریافت کنند؛ این درحالی است که دود این کار فقط در چشم کولبران و فروشندگان میرود و صاحبان اصلی کالا ها در ضرر این کار شریک نمیشوند. او در توضیح بیشتر گفت که سهم هر مغازه دار از فروش اجناس تنها 10 درصد قیمت نهایی است و بعد از کسر میزانی از پول فروش برای هزینه کولبری، نزدیک به 85 درصد سود به جیب مالکان و سرمایه داران می رود.
در گوشه ای دیگر اما چند نفر از مغازه داران با یکدیگر مشغول بحث درباره بازگشایی یا عدم بازگشایی مغازهها بودند. بیشتر کاسبان معتقد بودند تا زمانی که تکلیف مرزها و قیمت اجناس مشخص نشود مغازه ها را باز نمیکنند. توجیه این افراد نیز این بود که گردشگران و خریداران کالاهای بازارچههای مرزی به امید اجناسی با کیفیت بیشتر و قیمتی مناسب به این بازارچه ها میآیند و در صورتی که این قیمت ها با سایر نقاط کشور برابری کند دیگر نه کسی به سمت این بازارچه ها و فروشگاه های مرزی میآید و نه جنسی فروخته خواهد شد.
از یکی دیگر از کسبه درباره وضعیت پرداخت اجاره مغازه ها در صورت تعطیلی مغازه ها پرسیدیم که او گفت:« صاحبان مغازه ها که بیشتر این افراد ماللکان بارهای کولبری هم هستند خودشان هم نظرشان این است که ما مغازه ها را باز نکنیم تا این موضوع تعیین تکلیف شود و قرار است در ازای روزهای تعطیلی مغازهها از ما اجاره ای دریافت نکنند. او میگفت هر کولبر در ازای هر بار قاطری که با خود به این سوی مرز آورد مبلغی حدود 200 تا 250 هزار تومان درآمد دارد که با بسته شدن این مرزها و طرحی که برای ساماندهی در نظر گرفته شده است این افراد نیز بیکار می شوند».
نان پشت مرزها،اسب ها طعمه گلوله
اما صحبت های این فروشنده های مرزی تنها بخشی از مشکلات مردم مناطق مرزی کشور نیست. بنا بر اخباری که در رسانههای مختلف منتشر شده است، نه تنها جلوی فعالیت کولبران در مرزهای غربی کشور گرفته شده است بلکه کار به کشتن اسب ها و چارپایان آن ها نیز رسیده است. در روزهای گذشته اخبار و تصاویری از مشاهده لاشه 90 اسب باربری در جنگل میرآباد واقع در شهرستان اشنویه از توابع استان آذربایجان غربی در رسانه ها منتشر شد. لاشههایی که به گفته بومیان در برخی مناطق رو به فساد گذاشته بودند و حضور انسان را غیرممکن میساختند و در برخی مناطق در میانشان، چارپایانی نیمهجان به چشم میخورد. موضوعی که بسیار زود با استقبال رسانههای خارج از کشور روبهرو شد و برخی از این رسانه ها با انتشار این عکس ها این اقدام را تصمیم حکومت دانستند. عبدالکریم حسین زاده، نماینده مردم نقده در مجلس شورای اسلامی نسبت به این خبر و عکسهای منتشر شده از این جنایت واکنش نشان داد و در صفحه خود در توییتر نوشت:« شلیک گلوله، پاککردن صورت مساله است. ناشیانهترین تصمیمی که از قضا میتواند تبعات جبرانناپذیری در منطقه حساس مرزی داشته باشد. هیچ مدیریت عقلانیای شلیک را تشویق نمیکند. اینکه در رسانههای بیگانه بگویند در فلان نقطه ایران 90اسب را کشتهاند، برای ما زیبنده نیست. مسئولان باید هر چه سریعتر از کشتن اسبهای کولبران دست بردارند».
مجلس پیگیر وضعیت کولبران
اما روز گذشته پس از انتشار این خبر ها مجلس شور ای اسلامی روز شلوغی را پشت سر گذاشت و در میان همه موضوعاتی که در جلسه روز گذشته مطرح شد، برخی نمایندگان شهر های مرزی کشور خبر از سوال از وزیر کشور درباره وضعیت کولبران در مرزهای غربی کشور دادند. جلال محمودزاده، نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجازاتِ جرم وارد کردن چند کیلو لباس دسته دوم یا چند کارتن مرگ نیست، به خانه ملت گفت:«در مناطق مرزی و بین راههای تهران تا مناطق غرب کشور، سالیانه شاهد کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از مردمی از منطقه غرب کشور هستیم که این مردم به دلیل نبود اشتغال، اجناسی مانند سیگار یا البسه دست دوم را وارد میکنند».
160 کولبر طعمه تیر
بنا به گفته نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی، کولبرهایی که از مرزها جنس میآورند، بیشتر مورد تیراندازی قرار میگیرند. او می گوید : در طول سال 96 حدود 160 نفر از کولبرها و افرادی که اجناسی مانند سیگار یا البسه دست دوم وارد میکنند، کشته یا زخمی شدند.
سوال از وزیر درباره قاچاقهای رسمی
محمودزاده در ادامه با اشاره به اینکه سوال من از وزیر کشور این بود که هیچ کس مخالف مبارزه با قاچاق نیست گفته است که موضوع قاچاق به دلیل حمایت از تولید داخل باید کنترل شود ولی اگر آمارها را بررسی کنیم مشاهده می شود که یک درصد قاچاق کشور به این مردم مرزنشین ارتباط دارد و 99 درصد قاچاق از اسکلههای رسمی کشور، از طریق گمرک یا مناطق آزاد تجاری صورت میگیرد. محمودزاده ادامه داد:« صحبت ما این بود که دولت و نیروی انتظامی نباید به خاطر چند کیلو لباس دسته دوم یا یک بار سنگینی که بر کولِ یک جوان بیکار است، آنها را مورد تیراندازی قرار دهند و بکشند، بلکه باید این افراد را دستگیر و به مراجع قضایی معرفی کنند».
استیضاح رییس جمهور به خاطر کولبران
اما این تنها صحبت محمود زاده، نماینده مردم مهاباد نبود. او در ادامه صحبت هایش اعلام کرد که در هفته جاری موضوع سوال از رییس جمهور را پیگیری کرده و در صورتی که این درخواست نمایندگان کردزبان شهرهای مرزی به نتیجه نرسد به طور حتم موضوع استیضاح رییس جمهور را پیگیری خواهیم کرد. محمود زاده در رابطه با دلایل این کار گفته است که تصمیم بسته شدن مرزهای غربی توسط شورای امنیت ملی گرفته شده، شورایی که رییس جمهور، ریاست آن را برعهده دارد. متاسفانه روحانی حافظه ضعیفی دارد، زیرا در زمان انتخابات بیش از 95 درصد از آرای اخذ شده مردم کُرد به نام ایشان بود. وی ادامه داد: بیشک با تصمیم این شورا نسبت به بستن مرزهای مناطق کردنشین، معیشت بیش از هفت میلیون نفر از مردم کردستان و شهرهای مرزی به خطر افتاده است.
تهدید به استعفا از سوی نمایندگان
بنا بر اعلام نمایندگان مناطق مرزی غرب و شمال غرب کشور، بیش از 15 نماینده کردزبان شهرهای مرزی کشور تصمیم دارند، در صورتی که از هیچ یک از موارد ذکر شده بالا مردم کرد به نتیجه نرسند ضمن در جریان گذاشتن ریاست مجلس شورای اسلامی، استعفای خود را از مجلس اعلام کنند. این تصمیم یعنی آخرین تیر نمایندگان این منطقه برای دفاع از حقوق مردم که دستشان به هیچ جا بند نیست و فریادشان شنیده نمیشود.
روحانی حرف نزن، عمل کن
بنا بر آنچه از سوی مردم و نمایندگان مناطق مررزهای غربی و شمال غربی کشور مطرح میشود، وضعیت معیشتی و کاری در این منطقه روز به روز بد تر میشود و مسئولان اما هنوز راهکاری که بتواند شغل همه کاسبان فروشگاه های مرزی را تامین کند، پیدا نکردند. حسن روحانی در ایام انتخابات ریاست جمهوری با حضور در مناطق کردنشین و بیان جملات کردی در این مناطق برای کسب رای مردم کرد فعالیت زیادی کرد. به نظر می رسد رییسجمهور حالا باید به وعدههایی که در انتخابات ریاست جمهوری داد عمل کند تا مسئولان از اذیت و آزار مردم در این منطقه دست بردارند.