علت و درمان تنگی نفس و ارتباط آن با بیماریهای قلبی
تنگی نفس انواع مختلفی دارد و در افزایش تعداد و عمق تنفس، خمیازه کشیدن، احساس سنگینی روی سینه و یا خستگی زودرس در بالا رفتن از پله و سر بالایی خود را نشان می دهد.
با دلگرم همراه باشید تا با علت و علائم تنگی نفس آشنا شوید.
علت و درمان تنگی نفس و ارتباط آن با بیماریهای قلبی
برای یک فرد هیچ احساسی ترسناکتر از این نیست که قادر به تنفس هوای کافی نباشد. اگرچه افراد به اشکال متفاوتی تنگی نفس (یا در اصطلاح پزشکی دیسپنه) را تجربه میکنند، اما معمولا آن را با احساس تنگ شدن شدید قفسه سینه یا احساس خفگی توصیف میکنند. برحسب علت آن، ممکن است شما تنگی نفس را فقط یک بار تجربه کنید، یا اینکه ممکن است نفس تنگی به صورت دورههای متناوب باشد و کم کم حالت ثابت و همیشگی به خود بگیرد. تنگی نفس میتواند با علائم درد قفسه سینه، احساس درد هنگام دمیدن (پلورزی)، سرگیجه، غش، سرفه، خسخس سینه، خلط خونی، درد گردن و آسیب و جراحت قفسه سینه همراه باشد. اگر شما دچار تنگی نفس بیدلیل هستید، به خصوص اگر به طور ناگهانی و شدید بروز میکند، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
------------------------------------------------------------------------------------------
علتها و دلایل تنگی نفس
مشکلات قلبی
شما ممکن است دچار یک حمله قلبی "خاموش" شوید، بدون آنکه علائم آشکاری، مانند درد قفسه سینه و اضطراب شدید را تجربه کنید. در این موارد، تنگی نفس شما ممکن است تنها علامت هشدار دهنده بروز حمله قلبی باشد. اگر نظر پزشک عمومی نیز همین باشد، برای شما آسپرین تجویز خواهد شد و فوراً به بیمارستان انتقال خواهید یافت.
نارسایی قلبی نیز میتواند باعث مشکلات تنفسی شود. این بیماری مهلک به این معناست که قلب شما برای پمپاژ خون کافی به سراسر بدن با مشکل مواجه است. علت این مشکل معمولاً این است که عضله قلب بیش از حد ضعیف و یا سفت شده و قادر به عملکرد صحیح نیست. نهایتاً تجمع آب در داخل ریهها، باعث دشوارتر شدن تنفس میشود.همچنین تنگی نفس میتواند با اختلالات سرعت ضربان قلب و یا ریتم آن مربوط باشد، مانند فیبریلاسیون دهلیزی (ضربان قلب بالا و نامنظم)، تاکی کاردی فوق بطنی (ضربان قلب بالا و منظم).
سایر علل تنگی نفس
- مشکلات ریوی مانند عفونت ،آسم ، بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)، سرطان ریه و سایر تومورها و لخته شدن خون درگردش خون ریوی.
- بیماریهای سیستمیک مانند کم خونی، بیماری مزمن کلیوی و یا کبدی.
- مشکلات سیستم عصبی ماننداختلالات عصب و عضله و اختلال اضطراب.
- از علائم آنژین صدری پایدار احساس دردی به صورت فشار و تنگی در مرکز قفسه سینه توصیف میشود. در آنژین پایدار ، درد مانند فشار بر روی قفسه سینه یا قرار دادن وسیلهای سنگین روی سینه احساس میشود و درد ممکن است از سینه به سمت گردن، دستها و شانهها کشیده شود.
------------------------------------------------------------------------------------------
علائم تنگی نفس
- اشکال در تنفس
- تنفس بسیار سریع
- اشکال در صحبت کردن
- از عضلات گردن و قفسه سینه برای تنفس استفاده می شود.
- تنگی نفس اگر درمان نشود زمینه ساز بیماری های زیادی میشود
------------------------------------------------------------------------------------------
درمان تنگی نفس
تمرینات تنفسی انجام دهید. نفس عمیق بکشید. هوا را به آرامی به داخل فرو ببرید، قفسه سینه تان را منبسط کنید و نفس تان را نگه دارید. سپس هوا را بیرون دهید. برای افزایش ظرفیت ریه، این پروسه را چندین بار تکرار کنید.
- با پیاده روی سریع روزانه، به استقامت و پایداری تان بیفزایید. این کار، تنگی نفس را کاهش می دهد. در هنگام پیاده روی، از طریق بینی نفس بکشید، دهان را بسته نگه دارید، در حالیکه در هنگام دم، عضلات شکم تان را به سمت داخل می کشید و در هنگام بازدم، آن ها را به بیرون فشار می دهید.
- اول دو فنجان چای درست کنید سپس نصف قاشق سوپ خوری فلفل سیاه اضافه کنید. آن را صاف کرده و حداقل 3 تا 5 بار در روز بنوشید. این چای لوله های نایژه ای را باز خواهد کرد.
- در یک لیوان آب لیمو، به مقدار مساوی زنجبیل، عسل و سیر اضافه کنید. این نوشیدنی را برای خلاص شدن از شر احتقان بنوشید. با این کار، تنفس تان ساده و راحت تر می شود.
------------------------------------------------------------------------------------------
چه موقع نزد پزشک برویم؟
اگر به طور ناگهانی دچار تنگی نفس شدید گشتید، طوری که دیگر نتوانستید کاری انجام دهید، فورا به اورژانس (115) زنگ بزنید و یا از کسی بخواهید تا شما را نزد پزشک ببرد.اگر تنگی نفس شما همراه با درد قفسه سینه، غش و ضعف و حالت تهوع بود، سریعاً به پزشک مراجعه کنید، زیرا اینها می توانند علامت حمله قلبی یا آمبولی ریوی باشند.
اگر تنگی نفس شما با مشکلات زیر همراه بود، یک وقت ملاقات با پزشک بگیرید:
- ورم پا و قوزک پا
- تنفس مشکل هنگام دراز کشیدن
- تب بالا، لرز و سرفه
- کبودی لب ها و سر انگشتان دست
- خس خس سینه (با صدا نفس کشیدن)
- بدتر شدن تنگی نفس قبلی
- اگر از کپسول اکسیژن برای تنگی نفس خود استفاده می کنید، همیشه آن را چک کنید تا خالی نباشد و به درستی کار کند
مراقبت از خود
برای جلوگیری از بدتر شدن تنگی نفس مزمن، به توصیه های زیر عمل کنید:
1- سیگار نکشید. اگر حتی سال های سیگار کشیده اید، باید بدانید ترک آن باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، ریوی و سرطان می شود.
2- از آلاینده های محیطی دوری کنید. تا حد امکان از تنفس مواد آلرژی زا و سموم محیطی خودداری کنید.
3- اگر چاق هستید، وزن اضافی خود را کم کنید.
4- مراقب خودتان باشید. اگر یک بیماری دارید، همواره مراقب آن باشید تا بدتر نشود.
5- برنامه عملی داشته باشید. با پزشک خود صحبت کنید که اگر علائم شما بدتر شد، چه کار کنید.
6- از کار و تقلا در ارتفاعات بالاتر از 1500 متری خودداری کنید.
7- اگر از کپسول اکسیژن برای تنگی نفس خود استفاده می کنید، همیشه آن را چک کنید تا خالی نباشد و به درستی کار کند.
خواهشمندیم اگر سوال یا نکتهای برای مطلب علت و درمان تنگی نفس
در ذهن شما باقی مانده است، آنرا در قسمت نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
------------------------------------------------------------------------------------------
مجله اینترنتی دلگرم
مرجان امینی