آرتیشو یکی از قدیمیترین سبزیجاتی است که به عنوان غذا و دارو استفاده میشده است. آرتیشو گیاهی دائمی و بومی اروپای جنوبی است و به طور وسیعی در نواحی مدیترانهای و اروپای مرکزی کشت میشود. این گیاه به طور سنتی به عنوان داروی تقویت کبد و همچنین ادرارآور استفاده میشده است و برای درمان بیماریهای از قبیل یرقان، سوءهاضمه و بیماری کلیوی آلبومینوریا بکار میرود.
خواص دارویی و فواید سلامتی آرتیشو
• آرتیشو گیاهی خوراکی است که سرشار از فیبر، ویتامین و موادمعدنی است. منبع خوبی از ویتامین C، A، اسیدفولیک، بیوتن، منگنز، پتاسیم، نیاسین، ریبوفلاوین و تیانین است.
• آرتیشو به کاهش وزن کمک میکند. سینارین ترکیب شیمیایی است که در برگهای آرتیشو وجود دارد و به شکستن مولکولهای چربی در کبد و بهبود جریان صفرا کمک میکند.
• گل آرتیشو به عنوان آنتیاکسیدانی قوی شناخته میشود.
• به عملکرد کبد و کیسه صفرا بسیار کمک میکند.
• عصارهی برگ آرتیشو به کاهش کلسترول خون کمک میکند و نسبت HDL و LDL را تنظیم میکند.
• از بیماری تصلب شرایین و بیماری کرونری قلب پیشگیری میکند.
• از عصاره برگ آرتیشو برای درمان سندروم روده تحریکپذیر (IBS) استفاده میشود.
• برای درمان اگزما و دیگر مشکلات پوستی بکار میرود.
• همچنین برای درمان اسیدیته معده (سوءهاضمه) استفاده میشود.
• آرتیشو حاوی اینولین و فروکتان است که قندهایی هستند که کمترین اثر را بر قندخون دارند و از این نظر برای دیابتیها بسیار مفید است.
• حاوی پروبوتیکهایی مانند اپیژنین و لتولین است که باعث رشد باکتریهای مفید در کولون و روده میشوند.
• عملکرد محافظتی و ترمیمی در کبد دارد و باعث تقویت کبد و محافظت آن از مواد شیمیایی مضر میشود.
• این گیاه ادرارآور است و از ورم حاصل از احتباس آب جلوگیری میکند.
طریقه و میزان مصرف کنگر فرنگی
خوراک : آرتیشو به عنوان غذایی لذید استفاده میشود.
چای : آرتیشو را میتوان به عنوان دمنوش گیاهی استفاده کرد.گل آرتیشو معمولا در عطاریها موجود است.
کپسول و تنتور : این گیاه به صورت کپسول و تنتور نیز در بازار یافت میشود.
نکات مهم :
مصرف آرتیشو در زمان بارداری و شیردهی باید محدود باشد.
مصرف آن ممکن است باعث حساسیت در بعضی افراد شود.
همچنین ممکن است اثر داروهای کاهش کلسترول را افزایش دهد.
گروه ترجمه پارسی طب
منبع : medicalhealthguide.com