این در حالی است که سالهاست مرزهای کشور ما به روی اتباع بیگانه به ویژه اتباع افغان باز شده و این افراد بدون اوراق هویتی و به صورت قاچاق وارد کشور میشوند و هیچ نظارت جدی نیز در این زمینه اعمال نمیشود که البته ورود این افراد کشور را با بحرانهایی نیز مواجه کرده است.
ورورد افرادی که فاقد هرگونه اوراق هویتی هستند مشکلات بسیاری را برای کشور و شهروندان ایجاد کرده است و این مشکل زمانی حادتر می شود که تبعه بیگانه، همسری ایرانی اختیار میکند که در این صورت فرزندان حاصل از این ازدواج مجبور هستند به دلیل داشتن مادر ایرانی و پدر خارجی، بدون شناسنامه زندگی کرده و از تمامی حقوق شهروندی خویش محروم بمانند.
این کودکان تا سالها از خدمات درمانی و سایر خدمات اجتماعی محروم بوده و فقط به دلیل نداشتن اوراق هویتی مجبورند ناملایمات بسیاری را تحمل کنند. این خانوادهها که نیز در فقر بهسر میبرند تحت پوشش هیچ بیمهای قرار نداشته و مجبورند هزینههای پزشکی را به صورت آزاد پرداخت کنند.
نحوه عملکرد اتباع بیگانه در مرزها قابل رصد نیست
این در حالی است که علی کرد، نماینده مجلس در انتقاد از ارائه خدمات بیمه به اتباع خارجی گفته است: دیدگاه و فرهنگ اتباع خارجی با ما تفاوت دارد و هر فردی هم نسبت به وطن خود تعصب دارد، ضمن اینکه تردد این افراد به خارج از کشور هم میتواند برای ما مشکل آفرین باشد، چراکه نحوه عملکرد آنها در آن سوی مرزها قابل رصد کردن نیست.
وی خاطرنشان کرده است: البته ما تنها باید اتباع خارجی که دارای تخصص مورد نیاز کشور هستند در مدتی که در ایران فعالیت دارند تحت پوشش بیمه قرار دهیم، در غیر این صورت ضرورتی ندارد که برای ساماندهی آنها برنامهریزی کنیم. البته این امکان وجود دارد که ارائه خدمات بیمه به افراد دارای مجوز اقدامی در جهت تهیه آمار و شناسایی آنها باشد، اما اگر ارائه خدمات بیمه برای تمام اتباع خارجی صورت بگیرد، در شرایط کنونی منطقی نیست.
اما عدم حمایت بیمه ای از این افراد زمانی میتواند صحیح و امکانپذیر باشد که مسئولان اقداماتی جدی در زمنیه ورود این افراد به کشور به عمل آورده و تعداد محدودی از این اتباع در کشور وجود داشته باشند و با محروم کردن آنها از خدمات درمانی و سایر خدمات زمینه را برای بازگشت به کشورشان فراهم کنیم اما زمانی که تعداد زیادی از این اتباع سالهاست در ایران زندگی کرده و هروز هم به تعداد آنها اضافه میشود چگونه می توان آنها را از حقوق شهروندیشان محروم کرد؟ این افراد به عنوان انسان دارای حقوقی هستند که کشور ما به عنوان میزبان موظف است حداقل این امکانات را در اختیار آنها قرار دهد. این درحالی است که در توجیه این مطلب گفته میشود آنها به صورت قاچاق و بدون مجوز در ایران زندگی میکنند پس نباید بودجه کشور صرف هزینههای آنها شود اما آیا مسئولان برای خروج آنها از کشور اقداماتی جدی انجام دادهاند؟
حضور افاغنه وضعیت اشتغال و امنیت کشور را برهم میزند
یکی دیگر از مشکلات حضور اتباع بیگانه درکشور اشغال مشاغل در کشور است. مدتهاست کارفرمایان به دلایل گوناگون از جمله ارزان بودن یا عملکرد بهتر آنها نسبت به جوانان ایرانی و... تمایل بیشتری به کارگیری آنها دارند و این موضوع سبب شده که بسیاری از افراد اتباع بیگانه را یکی از عوامل بیکاری جوانان در کشور بدانند اما آیا مشکل واقعی بیکاری جوانان ، اتباع بیگانه هستند؟
این نماینده مجلس در این زمینه معتقد است: هماکنون عمده جوانان کشور به شغل نیاز دارند، ضمن اینکه مردم با مشکلات اقتصادی و اجتماعی متعددی مواجه هستند، بنابراین باید هر اقدام حمایتی را در جهت ساماندهی نیروهای داخلی انجام دهیم. بیتردید حضور افاغنه و سایر اتباع خارجی در ایران وضعیت اشتغال و امنیت کشور را برهم میزند، ضمن اینکه ما در جهت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به هموطنان خودمان با مشکل مواجه هستیم، بنابراین نباید در این حوزه دغدغه وضعیت اتباع خارجی را هم داشته باشیم.
اما واقعیت این است که برخی از جوانان ایرانی تن به مشاغل سخت نداده و حاضر نیستند در این مشاغل مشغول به فعالیت شوند در حالی که تبعه افغان با کمترین مزد، سخت ترین کارها ار انجام داده و هیچ شکایتی هم ندارد. به گفته برخی از مسئولان در برخی استانهای کشور مانند سمنان در صنعت دباغی به دلیل اینکه افراد بومی و محلی حاضر به فعالیت در آن شغل نیستند، تعدادی از تبعه بیگانه مشغول به این فعالیت هستند و در صورت به کار نگرفتن اتباع بیگانه، این صنعت با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
ممانعت از ورود غیرقانونی افراد به داخل کشور
بر اساس این گزارش باید گفت مهمترین اقدام در این زمینه کنترل مرزها و ممانعت از ورود غیرقانونی این افراد به داخل کشور است؛ زیرا در صورت ورود این افراد به کشور به دلیل بهرهمندی از حقوق شهروندی نمیتوان آنها از خدماتی که به آن نیاز دارند محروم کرد. در شرایط فعلی کشور و با توجه به بحرانهای اقتصادی باید کمک کنیم این افراد به کشورشان بازگردند و در غیر اینصورت شایسته کشور ایران با پیشینه تمدن طولانی نیست که افراد را از شایط زندگی محروم کند.