خبرگزاری ایسنا: ولید معلم، وزیر امور خارجه سوریه در گفتگو با شبکه خبری راشاتودی اظهار کرد: دمشق امیدوار است که مجبور به استفاده از نیروی نظامی در ادلب به رغم برخورداری از حق چنین کاری، نشود.
وی گفت: ما خواهان اجرای توافق ایجاد منطقه غیرنظامی شده در ادلب و حل مشکلات به شیوههای صلح آمیز و آشتی ملی هستیم، اما برای ایجاد حکومت قانون دولت حق قانونی دارد که از شیوههای دیگر نیز استفاده کند، اما تا آنجا که ممکن باشد به دنبال اجرای این اقدامات نیستیم.
به گفته معلم اجرای روند ایجا منطقه غیرنظامی شده آغاز شده است.
او ادامه داد: سوریه مجبور به توسل به تدابیر نظامی برای حل مشکل مناطق شرق فرات در صورت تداوم پیگیری اهداف جداییطلبانه از سوی کردها خواهد شد.
به گفته ولید معلم تا پیش از این مذاکرات دمشق با نیروهای دموکراتیک سوریه ثمربخش بودند، اما به دلیل کوتاهیهای آمریکا این مذاکرات از بین رفت.
ولید معلم اظهار کرد که تلاشهای آمریکا برای آموزش دوباره به بازماندههای داعش در پایگاه نظامی التنف سوریه، بیهوده هستند.
وزیر خارجه سوریه گفت: آمریکا تلاش دارد تا شبهنظامیان داعش در پایگاه التنف ائتلاف تحت امر آمریکا بمانند تا درگیریهای نظامی در کشور را طولانیتر کند، اما به هر حال این تلاش آنها بی ثمر خواهد بود. آمریکا باقی ماندههای داعش را برای اینکه دوباره بتواند آنها را به جنگ با ارتش سوریه ببرد، جمع آوری میکند. اما چرا؟ چون آنها میخواهند جنگ در سوریه ادامه یابد. بحران سوریه در جهت منافع اسرائیل است. من میخواهم به آنها بگویم که این تلاش آنها هیچ نتیجه و ثمری نخواهد داشت.
ولید معلم در عین حال گفت: تحویل سامانههای دفاع هوایی اس-300 روسی به سوریه یک اقدام به موقع بود.
وی تاکید کرد: اس 300 ماهیت بیشتر دفاعی دارد تا تهاجمی و هدف از استقرار آنها دفاع از حریم هوایی سوریه است. اگر در باره اهمیت حفاظت از حریم هوایی سوریه بیندیشید به این نتیجه خواهید رسید که امنیت حریم هوایی در نهایت امنیت و ثبات را به ارمغان میآورد نه جنگ. تاکید میکنم که این اقدام بسیار به موقع بود و ما از روسیه بابت این تلاشها تشکر میکنیم. من از رئیسجمهور پوتین به دلیل ارائه این سیستمها به سوریه تشکر میکنم.
معلم در پاسخ به سوالی درباره تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه سوریه افزود: سیستم دفاع هوایی اس 300 ظرفیتهای لازم برای پاسخگویی به تهدیدهای اسرائیل به سوریه را دارد. در هر حال اس 300 برای پاسخگویی به این تهدیدها کافی است.
وزیر خارجه سوریه تاکید کرد که حضور ایران در بعد مشاورهای بوده و حضور آنها مشروع است. وی گفت: روابط ایران - سوریه مسالهای قابل چانهزنی نیست. این روابط براساس تصمیم دو کشور مستقل و برای دفاع از استقلال گرفته شده است.
وی همچنین گفت: یک گروه کوچک در سوریه جزئی از دسیسهها علیه دمشق بوده و تعدادی از کشورها اقدام به تولید سلاح برای تروریستها کردند.
او همچنین گفت که تشکیل و آغاز به کار کمیسیون قانون اساسی سوریه به دلیل نفوذ منفی این گروه کوچک بر استفان دیمیستورا، فرستاده سازمان ملل که متاسفانه به همین دلیل بیطرفی خودر ا. از دست داده، به تاخیر افتاده است.
معلم گفت: رویکرد دی میستورا بیطرفانه نیست اگر بیطرفانه بود ما شواهدی از کار کمیسیون قانون اساسی مشاهده میکردیم. دلیل آن چیست؟ رویکرد دی میستورا به دلیل وجود گروه کوچک به اصطلاح بینالمللی است که تاثیری منفی بر کار دی میستورا دارد. ما توافقهای بدست آمده در آستانه و سوچی را اجرایی کردیم و همچنین به تعهداتمان در راستای تلاشهای روسیه و ایران برای یافتن راهحلی که به نفع مردم سوریه در عرصه سیاسی باشد، عمل کردهایم.
گروه کوچک شامل مصر، فرانسه، آلمان، اردن، عربستان، امارات و آمریکاست.
او اظهار کرد: وضعیت در شمال شرق سوریه نه به خاطر کردها بلکه به خاطر حضور آمریکا پیچیده شده و آمریکا به کردها این خیال واهی را میدهد که میتوانند بدون رعایت اختیارات مشروع دمشق اقدام کنند. اگر آنها همچنان برای جدایی طلبی تلاش کنند و موضع آمریکا را بپذیرند، پس میتوانند بگویم که ما هم مجبور به در پیش گرفتن راهی که نمیخواهیم یعنی راه حل نظامی خواهیم شد.
وی اظهار کرد که دمشق و بغداد نبرد مشترک علیه داعش هم در سوریه و هم در عراق را ادامه خواهند داد. معلم گفت: ما با برادران عراقی در رابطه با جنگ با داعش در عراق و سوریه همکاری داریم. کمیته سه جانبه (مرکز هماهنگی با مشارکت ایران، عراق، روسیه و سوریه) اقدامات موثری انجام داده و برای حل این معضل فعالیت میکند. از آنجا که ما درگیر مداخلات خارجی در امور داخلی کشومان هستیم از مداخله در امور داخلی دیگر کشورها خودداری میکنیم.
او با مقصر دانستن مداخله آمریکا در فروپاشیدن مذاکرات دمشق با نیروهای دموکراتیک سوریه گفت: ابتدا این جریان خوب بود، ولی بعدا این پروسه به دلیل عامل آمریکا مختل شد، هنگامی که مذاکرات آغاز شد آمریکا محمولههای نظامیاش به کردها را افزایش داد و کامیونهایی را نزد آنها اعزام کرد و بعدا مذاکرات مختل شد. آنها به مواضع ارتش سوریه در آن منطقه حمله کردند. این حمله به هیچ وجه موجه نبوده و غیر قابل قبول است.
وزیر خارجه سوریه همچنین گفت که مشکل گروه تروریستی جبهه النصره در ادلب سوریه باید توسط ترکیه حل و فصل شود؛ کشوری که بواسطه آن این گروه به سوریه آمدند. اینها از طریق ترکیه آمدند به همین دلیل ترکیه میداند چه کسانی آنجا هستند، چطور آمدند و از کجا آمدند. اینکه آنها به کشورهایشان بازگردند کاملا طبیعی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی سوریه در ادامه تاکید کرد: روابط روسیه با میشل عون، رئیسجمهوری لبنان و دیگر گروههای لبنانی خوب است، اما معادله روابط با بیروت تغییر کرده است.
معلم در عین حال تصریح کرد: رویکرد اتحادیه عرب در قبال سوریه تغییر کرده و مسؤولان عرب در دیدار با من از نحوه احیای عضویت کشور ما سوالاتی میپرسند. آنها میگویند فضای اتحادیه عرب تغییر کرده است خوب به هر حال سوریه در زمان مناسب زمانی که حس کند اوضاع در این اتحادیه تغییر کرده در این باره تصمیم میگیرد. ابتدا همان کسانی که درها را به عضویت سوریه در اتحادیه عرب بستند خودشان باید درها را باز کنند. بعد ما در باره بازگشت کشورمان به سازمان تصمیم میگیریم.