به گزارش ایسنا، علی غیاثی ندوشن در آیین افتتاحیه چهاردهمین نمایشگاه کتاب گیلان با بیان اینکه بعد از انقلاب سه پیمایش ملی فرهنگی – اجتماعی انجام شده است، اظهار کرد: پیمایش های فرهنگی – اجتماعی ارزش ها و نگرش های مردم را در مناطق مختلف سراسر کشور سنجش می کند که در قالب کتاب منتشر می شود.
او آخرین پیمایش را مربوط به سال 94 دانست که نتایج آن سال گذشته منتشر شد و تصریح کرد: گیلان جزء استان هایی است که نتایج نظرسنجی های آن در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، مذهبی و... نسبت به سایر استان ها مطلوب تر است.
مدیرکل امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به شاخص های کتاب و کتابخوانی در گیلان، افزود: مصرف کالاهای فرهنگی در زمینه رسانه و اینترنت در گیلان 148 دقیقه در شبانهروز است که این میزان برای کشور 170 دقیقه است. همچنین گیلانیان 178 دقیقه در شبانهروز تلویزیون و حدود 47 دقیقه انواع شبکه های رادیویی و ماهواره ای را تماشا می کنند.
غیاثی ندوشن با بیان اینکه 6 درصد مردم گیلان در طول هفته 5 ساعت، 7.5 درصد بین 10 تا 15 ساعت و 6.2 درصد بین 15 تا 20 ساعت اوقات فراغت دارند، گفت: خوشبختانه 81 درصد مردم تمایل دارند اوقات فراغت خود را با خانواده بگذرانند که شاخص خوبی است. بودن در کنار دوستان و همکاران در رتبه بعدی قرار دارد.
این مقام مسئول آمار مطالعه کتابهای غیردرسی در گیلان را 37 درصد دانست که چهار درصد از میانگین کشوری کمتر است و خاطرنشان کرد: گیلان در عرصه های علمی، آموزشی، تحصیلی، باسوادان و تحصیلکرده های دانشگاهی جایگاه بالایی دارد که نشان می دهد گرایش مردم گیلان به کتاب های درسی بیشتر است. این در حالی است که 59 درصد کل کشور کتاب های غیردرسی مطالعه نمی کنند.
او زمان صرف شده برای مطالعه کتابهای غیر درسی در شبانه روز در کشور را 32 دقیقه و گیلان را 7 دقیقه دانست و بیان کرد: مطالعه روزنامه و مجله در گیلان 32 دقیقه و کشور 80 دقیقه است لذا باید برای اوقات فراغت برنامه ریزی ویژه داشته باشیم.
مدیرکل امور استان های وزارت ارشاد با بیان اینکه نهادینه کردن فرهنگ مطالعه باید از سنین پایین شروع شود، تاکید کرد: مطالعه کتابهای غیردرسی باید با آموزش و پرورش عجین شود. در واقع مطالعه کتابهای غیردرسی نباید فوق برنامه باشد، بلکه دانش آموزان در کنار کتابهای درسی و لابهلای متون آموزشی، باید به مطالعه و کتاب و کتابخانه عادت کنند.
غیاثی ندوشن با تاکید بر لزوم برقراری ارتباط بین دانش آموز و کتابدار، یادآور شد: باید آموزش و پرورش را توامان ببینیم و کتابخانه در کنار مدرسه و دانش آموز باشد.
او با اشاره به طرح های ترویجی این وزارتخانه در امر کتاب و کتابخوانی اظهار کرد: طرح پاییزه کتاب را از 24 آبان تا 4 آذر در کشور برگزار خواهیم کرد و 16 کتابفروشی گیلان در این طرح مشارکت دارند.
این مسئول فرهنگی، طرح بهاره، تابستانه، پاییزه و زمستانه کتاب را با هدف تقویت کتابفروشی ها دانست و گفت: طرح باشگاه کتابخوانی با همکاری آموزش و پرورش برگزار می شود. همچنین فعالیت های ترویجی خوبی را در روستاها آغاز کردهایم.
غیاثی ندوشن معرفی سالانه پایتخت کتاب ایران را زمینه ساز ترویج فرهنگ کتابخوانی دانست و اضافه کرد: این ظرفیت در گیلان وجود دارد. البته امسال کاشان به عنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب شده است.
مدیرکل امور استان های وزارت ارشاد با بیان اینکه استان گیلان جزء 10 استانی است که اختیار صدور مجوز کتاب دارد، اظهار کرد: از اول آذر طرح «کتابگردی» را با هدف ترویج فرهنگ مطالعه و تقویت کتابفروشی ها اجرا خواهیم کرد.