خبرگزاری مهر: محسن پیرهادی سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه استراتژی شورای ائتلاف در مرحله ثبت نام کاندیداها چیست؟ گفت: برای پاسخ به این سوال، لازم است مبانی تشکیل شورای ائتلاف را به یاد آوریم. شورای ائتلاف، حاصل یک طراحی پیچیده سیاسی نیست که از سالها پیش روی آن کار شده باشد، بلکه گردهمایی تمام کسانی است که دل در گرو انقلاب اسلامی و قانون اساسی دارند و مهمتر از آن، راه حل مشکلات کشور را در داخل جستجو میکنند.
وی افزود: تشکیل شورای ائتلاف، نتیجه طبیعی و واکنش سیاسیون دلسوزی بود که ادامه کار مجلس فعلی را به هیچ عنوان به صلاح نمیدانستند. قصد اطاله کلام ندارم و نقد مجلس فعلی هم، اگرچه گاهی در مصاحبهها گفته ام، اما مجال مفصل دیگری میطلبد. این جا مقصودم از بیان این مقدمه این است که ما گرد هم آمدهایم که در گام دوم انقلاب، قوه تقنین کشور، یک گام به جلو حرکت کند و درجا نزنیم. دقیقا به همین دلیل است که دغدغه قاطبه اعضای شورا، تا جایی که بنده در جلسات میبینم، تشکیل مجلسی کارآمد و مردمی است و قصد پیروزی به هر قیمتی را نداریم.
به هیچ وجه به دنبال بالا بردن تعداد ثبت نامها نیستیم
پیرهادی در مورد اینکه آیا دعوت از چهرهها برای ثبت نام، سازوکاری دارد یا در این مرحله به دنبال ثبت نام حداکثری نیروهای جریان هستید، اظهار داشت: ما در شورای ائتلاف، طی بیانیهای رسما از نخبگان برای ثبت نام در انتخابات مجلس دعوت کرده ایم و معتقدیم شرط اول حضور برای هر کس، آن است که انگیزه و قصد فعالیت جدی در عرصه عمومی را داشته باشد، اما به هیچ وجه به دنبال بالا بردن تعداد ثبت نامها نیستیم.
سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه راهبرد ثبت نام حداکثری، روش برخی جریانات افراطی اصلاح طلب در ادوار گذشته بود، تصریح کرد: آن ها، چون میدانستند در آزمون وفاداری به مردم و پایبندی به قانون مردود میشوند و صلاحیتشان تایید نمیشود، به دنبال این بودند که با بالا بردن تعداد رد صلاحیتشدگان خود، فشار را به مجموعه دستگاههای مجری انتخابات زیاد کنند تا یا برخی اعضایشان بتوانند بدون داشتن صلاحیت، تاییدیه بگیرند و یا با مظلوم نمایی، مجرایی برای تنفس خود در برخی رسانهها دست و پا کنند.
وی افزود: موضع ما همان است که در روز نخست ثبت نام، رهبر معظم انقلاب فرمودند که نمایندگی مجلس و به طور کلی هر مسئولیتی صلاحیت و تخصص خاصی میطلبد. ما همچون برخی جریانات، مرحله ثبت نام را بخشی از پازل انتخابات، سیاست و ابزاری برای پیروزی نمیدانیم. مرحله ثبت نام، تنها اعلام آمادگی کسانی است که خود را واجد انگیزه و صلاحیت کافی برای وکالت مردم میدانند.
سازوکار شورای ائتلاف برای انتخاب نامزدها
سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اعضای شورای ائتلاف در مرکز و یا در استانها هم میتوانند در انتخابات نامزد شوند، تصریح کرد: شورای ائتلاف، برای گزینش افراد نهایی و تعیین فهرستهای انتخاباتی ساز و کاری پیش بینی کرده که مبتنی بر مراجعه به نظرسنجیها و آرای عمومی است و اعضای شورا، تاثیری در انتخاب افراد ندارند. چه بسا در یک حوزه انتخابیه، مسئول شورای ائتلاف کنار گذاشته شود و کسی از بیرون به عنوان کاندیدای نهایی نیروهای انقلاب معرفی شود.
وی افزود: از سوی دیگر، محدودیتی هم برای اعضای شورای ائتلاف جهت ثبت نام وجود ندارد و اگر کسی، در ساز و کار گزینش ائتلاف و نظرسنجی ها، واجد شرایط مورد نظر شد، طبیعی است که به عنوان نامزد نهایی به مردم معرفی شود و ظرفیتش، نادیده انگاشته نشود. ما این موضوع را به تمام کمیتهها و شوراهای استانی هم اعلام کرده ایم و محدودیتی برای ثبت نام اعضا و فعالان شورای ائتلاف وجود ندارد.
پیرهادی در مورد انصراف لاریجانی از شرکت در انتخابات مجلس یازدهم، گفت: اتفاقا هفته پیش، یکی از خبرگزاریها با بنده مصاحبهای انجام داد و خبرنگار پرسید شما چرا آقای لاریجانی را به شورای ائتلاف دعوت نمیکنید؟ بنده گفتم شما اول ببینید لاریجانی اصلا در عرصه انتخابات حاضر میشود یا نه و تلویحا گفتم برآورد من این است که وی، این دوره نخواهد آمد. همان زمان، برخی تعجب کردند، اما شرایط به گونهای است که خود آقای لاریجانی هم صلاح خود را در نیامدن میبیند. به هر حال، دوازده سال ریاست مجلس، زمان زیادی است و گردش نیروها هم از لازمههای ساخت قدرتی است که پویا و مردم سالار باشد. آقای لاریجانی هم مانند همه سیاسیون دیگر، نقاط قوت و ضعفی داشته است و مردم، در مورد دوره دوازده ساله ریاست لاریجانی بر مجلس قضاوت خواهند کرد.
خلأ قدرت در مجلس، نظم سیاسی خانه ملت را دگرگون میکند
وی درباره تاثیر این تصمیم لاریجانی روی معادلات انتخاباتی، گفت: کنارهگیری لاریجانی، به ویژه با توجه به نحوه ریاست و تثبیت قدرتش در پارلمان، موجب خلا قدرت در اوایل دوره مجلس آینده خواهد شد و جریانهای مختلف سعی میکنند با استفاده از خلا قدرت ایجاد شده، با جذب نمایندگان مستقل و غیرجریانی و تشکیل فراکسیون اکثریت، قدرت خود را در پارلمان توسعه دهند و نه تنها برای ریاست، بلکه برای تمام جایگاههای حساس مجلس، گزینه تعیین کنند.
سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد: به نظر میرسد، عمر پارلمانی لاریجانی رو به پایان است و او با تیم و تشکیلاتش در حال ترک مجلس است. به عنوان مثال، کاظم جلالی که رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و دست راست لاریجانی بود، چندیست با استعفا از نمایندگی، برای سفارت به مسکو رفته است.
پیرهادی ادامه داد: این شواهد، حاکی از آن است که مجلس آینده، قطعا آنچنان که زمانی رسانهها مینوشتند، زمین بازی یاران لاریجانی نیست و قدرت میان جریانهای دیگر تقسیم خواهد شد. دوازده سال ریاست لاریجانی و تیم صاحب نفوذش در مجلس، نظم سیاسی روشنی به وجود آورده بود و مشهور بود که اغلب اوقات، لابی همین جریان، موجب رای اعتماد یا استیضاح یا تصویب طرحهای مهم است. با نبود این لابی قدرتمند، نظم سیاسی پارلمان دستخوش تغییر جدی میشود و همانند ابتدای مجلس هشتم، گروهی در کسب قدرت پیشرو خواهد بود که زودتر بتواند بر کرسیهای حساس مجلس تکیه بزند.