محسن خدابخش در گفتوگو با ایسنا، از اجرای فروش تعهدی در اسفندماه خبر داد و اظهار کرد: تاریخ دقیق اجرای فروش تعهدی توسط شرکت بورس اطلاع رسانی خواهد شد اما قطعا از اسفندماه اجرایی خواهد شد. زیرساختهای آن و تستهای بیزینسی و فنی انجام شده است و اسفند که راهاندازی شد افرادی که میخواهند در این زمینه سرمایه گذاری کنند حتما باید شرایط آن را لحاظ کنند.
وی ادامه داد: سرمایهگذاران باید دستورالعمل را دقیق مطالعه کنند. فرصتی که به آنها داده میشود سهام را بخرند و جایگزین کنند، جزو نکاتی است که سرمایهگذاران میتوانند با دید کافی و آگاهانه سرمایهگذاری کنند. فروش تعهدی میتواند ابزار خوبی برای سلایق مختلفی که در بازار وجود دارد باشد.
بر اساس این گزارش، زمزمههای راهاندازی اختیار معاملات و خرید و فروش استقراضی از سال 1395 به گوش میرسد و از آن زمان تاکنون نه تنها زمان راهاندازی آن از زبان مسئولان متغیر بوده، بلکه ماهیت آن نیز به چالش کشیده شده و در برههای از زمان مطرح شد که کمیته فقهی سازمان بورس فروش استقراضی را مشروع نمیداند و قرار است ابزاری با نام فروش تعهدی جایگزین فروش استقراضی شود؛ اتفاقی که اظهارات اخیر شاپور محمدی - رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار - بر آن صحه گذاشت و اعلام کرد فروش تعهدی به صورت رسمی جایگزین فروش استقراضی شده است. وی همچنین اعلام کرد که فروش تعهدی تا آخر بهمنماه راهاندازی خواهد شد.
فروش تعهدی چیست؟
فروش تعهدی منجر خواهد شد تا سرمایهگذاران در هر دو شرایط مثبت و منفی بتوانند در بازار سرمایه فعال باشند و کسب درآمد کنند. براین اساس، با به کارگیری این ابزار در بازار سرمایه، سرمایه گذاری که تصور میکند قیمت سهام یک شرکت بیش از اندازه رشد کرده یا در آینده احتمال کاهش قیمت آن سهم به دلایل بنیادین و یا تحلیل شخصی او وجود دارد می تواند یک استراتژی معاملاتی انتخاب کند؛ به طوریکه می تواند سهام را به وکالت از شخص دیگر (مالک سهام) بفروشد و هر زمان که خود یا مالک سهام اراده کرد مثل اوراق فروش رفته را برای مالک خریداری کند. البته شرایط و ضوابط وکالت باید بین طرفین مشخص و تعهدات هر طرف در قرارداد فروش تعهدی تعیین شده باشد. در نتیجه با افت قیمت سهم که بر اثر بررسی شرایط و تحلیل ارزش سهام با عملکرد یک شرکت صورت گرفته کسب منفعت می کنند.
کارشناسان چه میگویند؟
در این راستا کارشناسان بر این باورند که هرچه به عنوان تنوع و ابزارسازی در بازارهای مالی و بازار سرمایه بکار گرفته شود، برای ایجاد زیرساختهای لازم برای ایجاد شادابی، کاهش ریسک و افزایش حجم نقدشوندگی بازار بسیار کمک کننده است و فروش تعهدی جزو تکمیل کنندهترین ابزارهایی است که باعث محدودیت نوسان قیمت میشود. این اتفاق نه با اعمال محدودیت نظارتی بلکه به صورت خود التزام برآوردی از یک گزینهای به منظور پیشگیری از نوسان شدید چه در جهت افزایش و چه در جهت کاهش محسوب میشود.
آنها با تاکید بر اینکه فروش تعهدی بازه زمانی و گمانه زنیهای کارشناسی در قالب قیمت در آینده را تا حدود زیادی تعیین میکند، میگویند میتوان آن را مشابه اعتباری که در اختیر یک شخص قرار گرفته است بدانیم. فروش تعهدی به افزایش حجم نقدشوندگی و افزایش حجم معاملات کمک زیادی میکند و هرچه حجم بازار و ریسک بازار کثرت داشته باشد، ریسک نوسان قیمت و حتی ریسک سرمایهگذاری کاهش پیدا میکند که جزو رسالت و ذات بازار است.