خبرآنلاین: در ماههای اخیر رشد چشمگیر و بیسابقه بورس، گوی سبقت را از همه بازارها ربوده است و این روزها بسیاری از مردم برای سرمایهگذاری در بورس، داراییهای خود را فروخته و راهی بازار سرمایه میشوند. اما یک نگرانی بزرگ درباره آینده بازار سرمایه وجود دارد. آیا رشد یک سال اخیر بورس، کاذب بوده و باید در انتظار سقوط آن باشیم؟
سیامک قاسمی، اقتصاددان در کافهخبر خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که وجود حباب در بورس ایران چقدر جدی است؟ اظهار داشت: تعریف اقتصادی از حباب وجود ندارد. اما یکسری تعاریف وجود دارد، برای مثال اگر میانگین p/b بازار از یک حدی بالاتر باشد، میگویند بازار در شرایط حبابی قرار دارد. در کل حباب یک اصطلاح اجتماعی – اقتصادی است و یک تعریف اقتصادی کلاسیک ندارد.
وی افزود: اینکه بازار بورس ایران و یا بازارهای دیگر همچون مسکن شرایط حبابی دارند یا خیر، باید بگویم حباب وجود دارد، اما وقتی درباره حباب صحبت میکنیم، به این معنا نیست که فردا این حباب میترکد. این داستانی است که وجود دارد.
این اقتصاددان تصریح کرد: وقتی ما از حباب صحبت میکنیم، به این معنا نیست که این حباب میترکد، اما بازار از روندهای نرمال اقتصادی خارج شده است. من با قاطعیت میگویم که بازار بورس ایران در حال حاضر به هیچوجه یک بازار اقتصادی نیست، البته از منظر متغیرهای اقتصادی تاثیرگذار است.
قاسمی متذکر شد: شما به من میگویید پیشبینیتان از بازار بورس ایران چیست، من میگویم هیچ پیشبینی اقتصادی برای بازار بورس ایران وجود ندارد. باید ببینیم دست حمایتی حاکمیت و نهادها و دولتها چه زمانی از پشت بازار کنار میرود که برای این منظور، تصمیمات حاکمیتی نیاز است. از طرف دیگر، باید ببینیم جریان ورودی نقدینگی چه زمانی کند میشود که برای این منظور هم به یکسری سیاستهای انقباض پولی نیاز است.
وی عنوان کرد: شرکتی در بازار بورس ایران وجود دارد که در فصل اول امسال 400 درصد سود داده و سهام این شرکت رشد کرده است. اما نسبتی به نام نسبت p/b که نُرم آن 17، 18 باید باشد، 2350 است. آیا همه شرکتها اینگونه هستند؟ باید بگویم خیر، شرکتهای زیادی وجود دارند که همچنان ممکن است کمتر از ارزش واقعیشان باشند، اما میانگین وزنی بازار، p/b آن، بالاتر از نُرمهای اقتصاد ایران است. در بازار مسکن نیز تا حد زیادی با این شرایط روبهرو هستیم.
حباب بورس میترکد؟
این اقتصاددان ادامه داد: سوال اینجاست که آیا این حباب میترکد؟ باید بگویم خیر، حباب میتواند هیچگاه نترکد. برای مثال، چگونه حباب در بورس ایران میتواند کم شود، به این شکل که نرخ ارز بالاتر برود. آن زمان قیمتهای بورس واقعی میشود، زیرا بخش زیادی از داراییها در بورس با ارز تعیین میشود. برای همین قیمت دلار هر چه بالاتر رود، عملا حباب در بورس ایران کم و کمتر میشود.
قاسمی گفت: من معتقدم که بورس ایران از نُرمهای اقتصادی خارج شده، اما نکته اینجاست که بازارهای دیگر همچون مسکن هم این شرایط را دارد. ولی به نظر من شدت انبساط بازار بورس ایران بیشتر از بازار مسکن است و نیز بازار بورس ایران یک بازار دولتی است و مسوول حباب دولت است. اما در بازار مسکن مسوول حباب دولت نیست.
وی افزود: پیشبینیهایی که من برای بازار سهام ایران دارم، این است که سناریوی ریزش شدید بازار را تقریبا زیر 5 درصد میبینم. حتی اگر جریان نقدینگی کنترل و حمایت نهادهای عمومی کم شود، اتفاقی که میافتد، این است که بازار بورس در یک سطحی میرا میشود.
روندهای سودآوری بازار بورس غیرمنطقی است
این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که چنین تجربهای از سودآوری را تاکنون در بازار سهام داشتهایم؟ اظهار داشت: هرگز چنین تجربهای در ایران وجود نداشته است. البته در ونزوئلا یا زیمباوه بیشتر از این سودآوری وجود داشته است.
قاسمی عنوان کرد: ما رشد دلاری شاخص را هم که حساب میکنیم، میبینیم که همه رکوردهای تاریخی را هم زده است. یعنی بورس از دلار با فاصله جلو زده است. یکی از کارگزاریها محاسبه کرده بوده که شاخص یک میلیون بورس معادل دلار 25 هزار تومانی است، اما الان درباره شاخص نزدیک به 2 میلیون صحبت میکنیم.
وی تصریح کرد: در کل حباب به معنای ترکیدن نیست، به معنای غیرمنطقی شدن روندهای سودآوری بازار است.
بازار بورس نقدینگی را جمع میکند؟
این اقتصاددان ادامه داد: میشنویم که گفته میشود بازار بورس میتواند نقدینگی را جمع کند، اما باید بگویم کسی که این موضوع را مطرح میکند، معنای نقدینگی را نمیداند. نقدینگی هیچگاه جذب یک بازار نمیشود، نقدینگی همیشه در بانک است. نقدینگی در بازارها میگردد. شما وقتی سهام میخرید، پولتان از حساب خودتان به حساب بانک یک فرد دیگر میرود. یا وقتی سهام را میفروشید، پول از حساب یک فرد به حساب شما منتقل میشود؛ بنابراین ما شاهد گردش نقدینگی هستیم. بازارها جاروبرقی نیستند که نقدینگی را جمع کنند.
قاسمی تاکید کرد: رشد یا کاهش بازار بورس روی نقدینگی تاثیر ندارد؛ نه نقدینگی را کم و نه نقدینگی را زیاد میکند. اما گردش نقدینگی در بورس تورمزا نیست، اما به حدی سودهای زیاد ایجاد کرده که در حال حاضر به طور غیرمستقیم روی بازارها اثر میگذارد.