ماهان شبکه ایرانیان

ادامه واکنش معنادار بورس به فعل و انفعالات دیگر بازارهای دارایی

آرامش بورس در بین ناآرامی‌ها

شماره روزنامه: ۵۹۳۹ تاریخ چاپ: ۱۴۰۲/۱۱/۱۲ ...

در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، هر سه نماگر اصلی بازار سهام با کاهش ارتفاع همراه شدند. در روزی که گذشت، نماگر اصلی بازار سهام با افت 0.14‌درصدی همراه شد. شاخص هم‌وزن نیز 0.23‌درصدکاهش یافت و نهایتا شاخص‌کل فرابورس نیز 0.28‌درصد از ارتفاع خود را از دست داد. همچنین در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، ‌154‌میلیارد‌ تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم 4‌هزار و 377‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد.

دیدگاه‌های آتی درباره بازار

در هفته‌ای که گذشت، شاخص‌کل بورس تهران با کاهش 0.76‌درصدی همراه شد. نماگر هم‌وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد، رشد 0.65‌درصدی را در مقیاس هفتگی تجربه کرد. در فرابورس نیز شاخص اصلی این بازار، 0.54‌درصد رشد در مقیاس هفتگی را به‌ثبت رساند. همان‌طور که از اعداد و ارقام پیداست، نماگرهای سهامی در هفته گذشته، نوسان خاص یا چشمگیری را در کلیت خود تجربه نکردند که در ادامه به شرح مبسوط دلایل این قضیه پرداخته خواهد شد.

با توجه به افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، دیدگاهی در تالار شیشه‌ای وجود دارد که بازار سهام نیز دیر یا زود حرکت خود را آغاز خواهد کرد و بنابراین این گروه از افراد در تالار شیشه‌ای یا اقدام به عرضه سهام تحت‌تملک خود نمی‌کنند و حتی در صورت داشتن نقدینگی در سمت خرید قرار می‌گیرند. علاوه‌بر افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، این گروه اعتقاد دارند که ارزش دلاری بازار سهام در کف یک سال‌اخیر خود قرارگرفته‌است و نسبت قیمت به سود گذشته‌نگر نیز با افت قیمت‌ها در این مدت، در محدوده مناسبی قرار دارد، بنابراین دیر یا زود بازار سهام در مسیر صعودی قرار خواهد گرفت، در مقابل این جریان خوش‌بین در تالار شیشه‌ای نیز گروهی قرار دارند که نوع نگاه آنها با گروه مذکور تفاوت 180 درجه‌ای دارد. طرفداران این نگاه معتقدند که بازار سهام در معرض انواع و اقسام ریسک‌ها قرارگرفته‌است و افزون بر ریسک قانون‌گذاری که همواره از ناحیه سیاستگذار، اکوسیستم تالار شیشه‌ای را در تنگنا قرار داده، بازار از ناحیه ریسک‌های سیستماتیک و ژئوپلیتیک نیز تهدید می‌شود و طبیعتا در چنین شرایطی میل به خرید سهام در کلیت بازار در نازل‌ترین حد ممکن قرار می‌گیرد و دلیل اوضاع و احوال آشفته‌ای که اخیرا در بازار سهام حکمفرماست، همین عوامل است. نمی‌توان هیچ‌یک از دیدگاه‌های فوق‌الذکر را به‌طور کامل رد یا تایید کرد، اما می‌توان با بررسی برخی شواهد و قرائن و تجمیع دو دیدگاه یادشده، به‌درستی یا نادرستی تقریبی دیدگاه‌های مذکور پی برد. واقعیت امر این است که به دلیل ریسک‌هایی که در بالاتر ذکر شد، جریان پول در شرایط کنونی اقتصاد ایران ترجیح می‌دهد تا روانه بازارهایی شود که کنترل کمتری بر روی آن وجود دارد، بنابراین شاهد این امر هستیم که در هفته‌های اخیر، جریان نقدینگی راهی بازار طلا و سکه و سایر بازارهای دارایی می‌شود و بازار سهام، جزو آخرین اولویت‌های صاحبان نقدینگی است.

البته شایان ذکر است که این بازارها نیز از تعدی به جریان طبیعی خود مصون نمانده‌اند و اخیرا دامنه‌نوسان سکه‌های بورسی به مثبت و منفی یک‌درصد محدود شد تا از این طریق از افزایش قیمت‌ها ممانعت به‌عمل آید، حال آنکه منشأ مشکل در جای دیگری است، متاسفانه سیاست‌های محدودکننده این‌چنینی، در حکم شکستن دماسنج و تب‌سنج برای از بین بردن تب بیمار است، حال آنکه بهتر است برای از بین بردن تب بیمار، داروهای مختص آن را تجویز کرد، نه اینکه مقیاسی که تب بیمار را نشان می‌دهد را از بین برد. قصه پرغصه و داستان اندوهگین اقتصاد ایران نیز چنین است و وقتی سرمایه‌گذار شاهد دخالت در مکانیزم طبیعی بازارهاست، طبیعتا نهایت سعی و کوشش خود را در این جهت سازماندهی خواهد کرد که راهی بازاری شود که کمترین کنترل و دخالت در آن وجود دارد و متاسفانه بورس تهران یکی از بازارهایی است که به‌راحتی و با راهکارهای مختلف می‌توان روند کلی آن را تحت‌تاثیر قرار داد و به همین دلیل سرمایه‌ها با توجه به بی‌اعتمادی موجود و آسان بودن دخالت در مکانیزم طبیعی آن، به سختی آن را به‌عنوان بازار هدف برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان