ماهان شبکه ایرانیان

انسان مسلمان در ذهنیت انسان اروپایی (پاکدامن و بخشنده؛ ولی تندرو، خشونت طلب و زن ستیز)

درباره صفاتی که مصاحبه شوندگان اروپایی به مسلمانان نسبت داده اند، فهرستی مشتمل بر صفاتی از قبیل تسامح، کرم و احترام به زن از یک سو و تعصب، خشونت، تکبر و بخل از دیگر سو به دست آمده است

درباره صفاتی که مصاحبه شوندگان اروپایی به مسلمانان نسبت داده اند، فهرستی مشتمل بر صفاتی از قبیل تسامح، کرم و احترام به زن از یک سو و تعصب، خشونت، تکبر و بخل از دیگر سو به دست آمده است. غالب مصاحبه شوندگان اروپایی اسلام را با دو صفت تعصب و خشونت مقارن کرده اند. در اسپانیا و آلمان 80 درصد مصاحبه شوندگان، اسلام را با تعصب قرین کرده اند و در مقابل تنها 10 درصد از اسپانیایی ها نسبت اسلام و تعصب را منکر شده اند و 19 درصد آلمانی ها نسبت تعصب دادن به اسلام را رد کرده اند؛ اما در فرانسه و انگلیس، مصاحبه شوندگان به دو دسته تقریبا" مساوی تقسیم شده اند که میان 45 تا 50 درصد در نوسان است. حدود 60 درصد از اسپانیایی ها اسلام را به خشونت متصف می دانند و در مقابل 30 درصد این ادعا را رد می کنند؛ در حالی که 59 درصد فرانسوی ها و 54 درصد انگلیسی ها، خشونت را از صفات اسلام نمی دانند.

 

متأسفانه آمادگی برای چسباندن صفت خشونت به اسلام از اروپا فراتر رفته است، زیرا 59 درصد از روس ها و 67 درصد از هندی ها، پاسخشان به سؤال «نسبت اسلام و خشونت»، مثبت بوده است. غالب مصاحبه شوندگان تمام کشورهای اروپایی مورد نظر، صفت تسامح را از اسلام به دور دانسته اند (70 درصد دراسپانیا، 75 درصد در آلمان، 55 درصد در فرانسه و 51 درصد در انگلستان). با این حال بیش از نیمی از مصاحبه شوندگان به ربط اسلام با صفاتی مثبت مانند کرم و پاکی و رفتار اخلاقی رضایت داده اند. این موضع شامل مصاحبه شوندگان اسپانیایی و آلمانی هم می شود؛ برای مثال 52 درصد آلمانی ها و 64 درصد فرانسوی ها و 56 درصد انگلیسی ها، اسلام را با پاکی ربط داده اند؛ در حالی که غالب روس ها و هندی های مصاحبه شونده چنین باوری ندارند.

 

اما تندترین قضاوتی که مصاحبه شوندگان اروپایی درباره مسلمانان ابراز کرده اند، درباره وضع زنان است. درصد مصاحبه شوندگانی که معتقدند، اسلام احترام زن را رعایت نکرده است، در اسپانیا به بیش از 83 درصد می رسد؛ در حالی که در انگلیس از 59 درصد فراتر نمی رود و این پایین ترین درصد در میان کشورهای چهار گانه اروپایی است. در مقابل حدود 12 درصد از اسپانیایی ها و 26 درصد از انگلیسی ها معتقدند که اسلام احترام زن را رعایت کرده است.

 

در پاسخ به پرسش بعدی، افکار عمومی اروپا، اهتمام ویژه خود را به مسئله شیوع تندروی و افراطی گری اسلام نشان داد. پرسش این بود که گسترش افراطی گرایی اسلامی در جهان، در ایام کنونی چقدر مورد توجه و اهتمام شماست؟ غالب اروپایی ها پاسخ دادند که این مسئله بر ایشان بسیار مهم است (50 درصد انگلیسی ها، 48 درصد فرانسوی ها و 55 درصدآلمانی ها). اکثریت اروپایی ها که نسبتشان از 54 درصد تا 70 درصد در نوسان است، معتقدند که انسان مسلمان پایبند به دین خود، با جامعه جدید هماهنگ و همساز نیست. در مقابل از 14 تا 27 درصد مصاحبه شوندگان در چهار کشور اروپایی مورد نظر، معتقدند که پایبندی به مسیحیت با ارزش های جامعه جدید تضاد دارد؛ اما نسبت کسانی که معتقدند، میان پایبندی به ارزش های دین اسلام با مقتضیات جامعه جدید تضاد وجود دارد، در فرانسه تا 26 درصد پایین آمده است.

 

این نگاه منفی در آیه موضع مسلمانان مصاحبه شونده نسبت به غرب انعکاس یافته است، زیرا غالب مسلمانان در کشورهای اسلامی مورد نظر، غرب را قرین خشونت، تکبر و تعصب دانسته اند و غیر اخلاقی بودن غرب را هم بر این موارد افزوده اند؛ برای مثال حدود 83 درصد اردنی های مصاحبه شونده، ملت های غربی را به خشونت متصف کرده اند و 67 درصد ترک ها، غربی ها را متعصب دانسته اند. هم چنین اکثریت پاکستانی ها، مصری ها و اردنی ها (حدود 53 52 درصد) معتقدند که خود غرب احترام زن را رعایت نمی کند؛ اما تناقض آنجا ست که مسلمانان اروپایی که به روی ارزش های غربی نگاهی گشوده دارند، نگاه متفاوتی دارند و اکثریت آنان اتصاف غرب به خشونت و تعصب و تکبر را رد می کنند. اکثریت مسلمانان اروپایی از 48 تا 70 درصد در کشورهای مختلف معتقدند که غربی ها اهل تسامح هستند. از این گذشته، بین 70 تا 83 درصد آنان به طور مطلق، توجیهاتی را که برای هجوم به شهروندان عادی غربی می شود، رد می کنند و حتی توجیه و بهانه دفاع از اسلام را نمی پذیرند؛ در حالی که این نسبت در مصر و اردن 45 درصد است. اما نسبت کسانی که معتقدند، این هجوم ها در غالب موارد قابل توجیه است، در دو کشور یاد شده از 5 تا 8 درصد فراتر نمی رود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان