
مهمترین عاملی که سبب ایجاد عدم تعادل و افتادن بهخصوص در سالمندان میشود، سیستم عصبی خودکار بدن است؛ مثلا در یک لحظه خون به مغز نمیرسد و سالمندان سقوط میکنند.
به همین دلیل سالمندان هنگام پوشیدن لباس به خصوص شلوار یا شب هنگام، موقع رفتن به دستشویی زمین خورده و دچار شکستگی میشوند. برای همین توصیه میشود این افراد هنگام لباس پوشیدن به خصوص شلوار به صورت نشسته این کار را انجام دهند و هنگام بلند شدن یک مرتبه از جا بلند نشوند. اما یکسری بیماریها نیز ممکن است تعادل سالمندان راتهدید کند مانند بیماریهایی که فرد را در این سن درگیر میکند، گرفتگی عضلات ساق پا، درگیری رگهای مخچه و در درجه بعد سکتههای مغزی و تشنج.
باید بدانید که گاهی سکته مغزی خود را به صورت تشنج نشان میدهد، در نتیجه فرد تعادل خود را از دست داده و زمین میخورد. عامل دیگری که موجب عدم حفظ تعادل میشود بیماری معروف پارکینسون است. افرادی که پارکینسون دارند هم در تعادل و هم در راه رفتن دچار مشکل شده و ممکن است زمین بخورند چون سیستم خودکار مغز و اعصاب این افراد بیشتر تحلیل رفته است. عامل دیگر داروها هستند.
گروهی از داروها سبب کاهش فشار خون شده و حفظ تعادل را برهم میزنند. افرادی که قلبشان با باطری کار میکند نیز چنانچه در پمپاژ قلب مشکلی ایجاد شود در معرض خطر افتادن هستند. افراد دیگر بیماران مبتلا به دیابت هستند که دچار اختلالاتی در سیستم اعصاب مرکزی میشوند و تعادلشان به خصوص صبح، هنگام برخاستن از خواب به هم میخورد. افراد مبتلا به هایپوگلایسمی یا کاهش قند خون در افراد دیابتی نیز چنانچه داروهایشان را اشتباهی یا زیاد مصرف کنند، ممکن است سبب عدم تعادل و افتادن شود. یکی دیگر از عوامل، بیماریهای گوش داخلی است. علامتش هم این است که بیمار وقتی یک مرتبه از جای خود بلند میشود دچار سرگیجه میشود که به آن سرگیجه وضعیتی میگویند. در این حالت فرد تعادل خود را از دست داده و دچار تهوع و استفراغ میشود البته در هر سنی ممکن است دیده شود. در افراد سالمند نیز به خصوص در فصل پاییز دیده میشود.
منبع: www.salamat.com
/خ