باتری های امروزی شاید از نظر ظرفیت محدود نباشند، اما طول عمر آنها چندان مطلوب نیست. یک مجموعه لیتیوم-یونی به سادگی پس از دو-سه سال استفاده سنگین از کار می افتد، موضوعی که اگرچه برای موبایل ها آزاردهنده است، اما در سیستم های ذخیره سازی انرژی که باید سال ها بدون مشکل عمل کنند، بحرانی خواهد بود.
تیمی از محققین دانشگاه هاروارد به روشی دست یافته اند که نیاز به تعویض زودهنگام باتری ها را برطرف می سازد. آنها نوعی باتری جریانی (flow battery) ساخته اند که می تواند بیش از یک دهه دوام بیاورد. این نوع باتری ها، انرژی را در محلول های ویژه ذخیره می کنند.
این پژوهشگران مولکول های الکترولیت باتری یعنی فروسن (ferrocene) و وایولوژن (viologen) را به گونه ای دستکاری کرده اند که پایدارتر باشند، ضمن اینکه قابلیت انحلال بیشتری را در آب به دست آورده و به این راحتی ها تجزیه نشوند. زمانی که این مولکول ها را در آب خنثی (بدون خاصیت اسیدی یا بازی) حل کنیم، محلول حاصل در هر 1000 سیکل (شارژ و دشارژ) تنها یک درصد از ظرفیت خود را از دست می دهد، یعنی حتی با گذشت سال ها نیز افت عملکرد خاصی را در آنها شاهد نخواهیم بود.
از سوی دیگر استفاده از آب، خبر خوبی برای دوستداران محیط زیست و وضعیت جیب کاربران به شمار می رود. محلول الکترولیت این باتری برخلاف موارد مشابه خاصیت خورندگی ندارد و سمی نیست، و در صورت نشت باتری مشکل خاصی به وجود نمی آید.
علاوه بر ایمنی بالا، این ترکیب در مقایسه با پلیمرهای معمول باتری های جریانی قیمت بسیار ارزان تری دارد و در درازمدت نیز هزینه تعمیر و نگهداری به مراتب کمتری را به کاربر تحمیل می کند.
گفتنیست هنوز هیچ برنامه مشخصی برای ارائه این محصول در قالب تجاری وجود ندارد، اما آینده خوبی برای آن پیش بینی می گردد. انرژی حاصل از منابع تجدیدپذیر هر روز ارزان تر از قبل به دست می آیند و استفاده از باتری های ارزان، ایمن و بادوام، می تواند در ذخیره سازی این انرژی پاک به ما کمک کند.