به گزارش ایسنا، در حالی از امروز(شنبه) بانکها ملزم به رعایت نرخ سود سپرده مصوب شورای پول و اعتبار شده و باید سود یکسانه را حداکثر تا 15 و کوتاه مدت را تا 10 درصد کاهش دهند که در فاصله حدود 10 روزهای که از اعلام تصمیم برای کاهش نرخ سود بانکی تا اجرایی شدن آنها در بانکها (11 شهریور) وجود داشت، بودند برخی بانکهای خصوصی پیامکهایی را به مشتریان خود ارسال کرده و آنها را به هر گونهای برای تعیین وضعیت حسابها فرا خواندند. در مواردی هم بدون نیاز به مراجعه میخواستند تا وضعیت خود را با ارسال یک پیامک مشخص کنند. اما در این بین برخی دیگر از بانکها حتی بدون اجازه از مشتری نسبت به جابهجا کردن حسابهای آنها اقدام کردند که با نارضایتی بسیاری همراه شده است.
در هفته گذشته یکی از بانکهای خصوصی با ارسال پیامی به مشتریان گفت که با توجه به الزام بانکها به کاهش سود بانکی برای تعیین وضعیت حساب خود به شعب مراجعه کنند. این بانک که البته سودهای روزشمار تا 22 درصد پرداخت میکرد، بر جابهجا کردن حساب به بلندمدت تاکید داشت و در نتیجه این فراخوان ازدحام در شعبههای آن قابل تامل بود. با این حال در نهایت این سپرده گذاران بودند که تصمیم میگرفتند حسابهای خود را جابهجا کرده و یا در همان قالب قبلی نگه دارند.
اما یکی دیگر از بانکها در دو روز پایانی هفته گذشته و به ویژه روز پنجشنبه مشتریان را تحت فشار گذاشته و پیام میدهد که تا ساعت 12 مهلت دارند که وضعیت حساب را مشخص کنند. این بانک اعلام کرد که از روز شنبه همزمان با 11 شهریورماه سود کلیه سپردههای روزشمار به 10 درصد تغییر میکند. از این رو برای جلوگیری از کاهش نرخ سود فعلی شما، از روز شنبه حسابتان به سپرده یکساله غیرقابل دریافت و پرداخت تبدیل میشود. بانک مربوطه از مشتری خواسته بود تا اگر تمایلی به تغییر ماهیت حساب خود ندارد تا ساعت 12 همان روز(پنج شنبه) با ارسال عدد یک عدم موافقت خود را اعلام کند.
گرچه این بانک به مشتریان خود این اختیار را داده بود تا وضعیت حساب های کوتاه مدت یا بلندمدت خود را مشخص کنند، اما مسئله اینجاست که برخی از مشتریان چنین پیامکی را به هر دلیلی دریافت نکردهاند و نتوانستهاند عدم تمایل خود به تبدیل حسابهایشان به بلندمدت را اعلام کنند. از این رو معترضانه به شعب بانک مربوطه مراجعه کرده و درخواست تغییر وضعیت داشتند. آنها عنوان میکنند که ما پیامکی دریافت نکردهایم و چرا باید بانک به طور خودسر درباره ما تصمیم بگیرد که حسابها را تغییر دهد، آنها امروز با این معضل مواجه شدهاند که نمی توانند از حساب خود با توجه به تبدیل به بلندمدت و عدم قابلیت واریز و برداشت، وجهی دریافت کنند. مشتریان عنوان می کنند که ما فورا به مبلغی که در حساب روز شمار ما قرار داشت نیاز داریم ولی از سویی دیگر فرصت مراجعه به بانک و تغییر وضعیت حساب نداریم! مراجعه به شعب این بانک نیز با این توضیح همراه بود که سپردهگذار میتواند حسابی که برای آن به بلندمدت تبدیل شده را به کوتاهمدت تغییر دهد.
اینجا جای سوال است که چرا شعب در شرایطی که مشتری میتواند با مراجعه حساب روزشمار خود را به بلندمدتی که البته بر اساس نرخهای قبلی نبوده و با 15 درصد تعریف شده، تغییر دهد؟ بانک باید این کار در زمانی کوتاه و تحت فشار برای آنها انجام دهدکه سپردهگذار نیز در صورت عدم تمایل ناچار باشد بار دیگر به بانک رفته و در صف طولانی برای تغییر ماهیت حساب خود بماند.
اما مورد دیگری وجود دارد که شاید اصلا قابل توجیه نباشد آنهم مربوط به یکی از موسسات اعتباری که در حال ساماندهی است. این موسسه که این روزها درگیر مسائلی برای پرداخت وجوه سپردهگذاران خود است، در آستانه کاهش نرخ سود بانکی پیامکی به مشتریان خود میدهد که در آن بدون دریافت مجوز تصمیم به برداشت از حساب و تبدیل ماهیت آن دارد.
این موسسه در پیامک خود عنوان کردکه بنابر بخشنامه خود از بانک مرکزی از 11 شهریورماه سود کلیه حسابهای کوتاه مدت 10 درصد خواهد شد از این رو به منظور حفظ منافع مشتریان (بر اساس مانده حساب) مبلغی در حساب کوتاه مدت باقی مانده و مازاد بر آن به حساب بلندمدت 9 ماهه و با حفظ نرخ قبلی تغییر میکند. در شرایطی که سپردهگذاران این موسسه از دریافت مبالغ خود در آن با مشکلاتی مواجهاند، ارسال این پیامک که طی رفتاری خودسرانه موجب تغییر منابع حساب آنها میشود نیز آنها را بیش از گذشته عصبانی کرده است، چرا که با جابهجایی حساب به 9 ماهه ظاهرا قابلیت برداشت کاملا از مشتری سلب شده و دیگر سپرده گذار نمیتواند مدعی دریافت باشد به عبارتی در مقابل کاری انجام شده قرار میگیرد که هیچ رضایتی از آن ندارد.
به هر صورت بخشنامه بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود بانکی از امروز اجرایی شده اما جای سوال بسیاری وجود دارد که چرا باید بانک ها به گونهای رفتار کنند که فضا را برای مشتریان سخت و آنها را درگیر اضطراب و نگرانی کرده باشد. این در شرایطی است که حتی حضور در مکانهای عمومی در چند روز اخیر نیز موید این موضوع بوده و بسیار دیده میشد که در رابطه با نحوه جابهجایی حسابها و مسائلی که برای آنها پیش آمده بحث و گفت وگو میکردند در حالی که انتظار میرفت طی هفته گذشته با این رفتار بانکها و البته انتقاداتی که برخی مدیران بانکی نسبت به این رفتار مطرح کردند، برخورد و یا واکنشی از سوی بانک مرکزی وجود داشته باشد، اما چنین موضوعی دیده نشد و در روز پنجشنبه و حتی جمعه شیفتهای کاری برای تغییر حسابها وجود داشت.