افراد بسیاری هستند که همیشه احساس خستگی میکنند. اما راه علت و راه درمان چیست؟ با بنیتا همراه باشید
زندگی امروزی بسیار خستهکننده است. بدون هیچ شکی همه ی ما صبحهایی را تجربه کردهایم که هیچ علاقهای به بیدار شدن نداشته باشیم و بخواهیم باز هم استراحت کنیم و فقط با کمک یک لیوان قهوه به زندگی برگشتیم. همیشه راه های برای رهایی از خستگی هست اما آیا شما همیشه حس خستگی دارید؟ همیشه احساس میکنید انرژی شما تمام شده؟ همیشه مریض هستید و بیماریها پشت هم به سمت شما میآیند؟ اگر پاسخ شما مثبت است٬ باید بگوییم که این نشانهها را همهی در زمانها مختلف زندگی تجربه کردهایم٬ اما اگر این نشانهها در طولانی مدت در زندگی افراد باشد و بر روی تواناییهایی شما در زندگی روزمره تاثیر منفی بگذارد٬ این نشانهها میگویند که وضعیت سلامت شما چیزی که باید باشد نیست و جای نگرانی دارد.
خستگیهای شدید و طولانی مدت و عفونتهای مکرر برخی از نشانههای بیماری «خستگی آدرنال» است. برای سالهای طولانی بین متخصصان بر سر وجود این بیماری اختلاف نظر بوده اما در زندگی واقعی هر روز بیشتر و بیشتر شاهد افرادی هستیم که نشانههای این بیماری را گزارش میکنند و از زندگی خود شکایت دارند. این یعنی پزشکان باید بیشتر به وجود و درمان این بیماری توجه کنند. همانطور که دکتر جین لیونارد (Jane Leonard) در حال تلاش برای شناخت این بیماری و روش مقابله با آن است.
بیماری خستگی آدرنال چیست؟
غدد آدرنال کوچک و مهره مانند هستند که در بالای کلیهها قرار دارند به آنها غدد فوق کلیوی هم میگویند. نقش اصلی این غدد تولید هورمونهاست. آنها هورمون آدرنالین و کورتیزول را تولید میکنند. این هورمونها هورمونها استرس بدن هستند که برای کنترل و تنظیم سیستم عصبی بدن ضروری هستند. به این هورمونها به اصطلاح هورمونهای ستیز و گریز نیز میگویند. غدد آدرنال علاوه بر این هورمونهای دیگری مانند آندروژن (androgen) و آلدسترون (aldosterone) تولید می کنند. آلدسترون باعث کنترل فشار خون میشود. افزایش کوتاه تولید کورتیزول در بدن ما این امکان را فراهم میکند که توانایی کنترل شرایط استرسی را به صورت کوتاه مدت داشته باشیم و البته طبیعی است که بدون این هورمون در شرایط استررسی بدن نمیتواند به درستی کار کند. خستگی آدرنال زمانی رخ میدهد که غدد آدرنال تحت فشار و استرس شدید طولانی مدت٬ دچار خستگی بیش از حد شود اما هنوز هم بدن ما به میزان قابل توجهی کورتیزول برای مقابله با استرس نیاز دارد. اما دیگر این غدد بازده قبل را ندارد.
دلایلی که با تولید استرس شدید باعث خستگی آدرنال میشوند چیست؟
خستگی آدرنال زمانی رخ میدهد که بدن ما تحت فشار شدید روحی٬ ذهنی٬ عاطفی و حتی جسمی قرار داشته باشد. این فشارها میتواند یکی از دلایل زیر باشد:
- خواب بد
- تغذیه نامناسب
- استرس مربوط به کار و مشکلات کاری
- آشفتگی عاطفی
- رژیم غذایی بی ثبات
- کار یا حتی ورزش بیش از حد
- بی تعادلی در نسبت کار٬ تفریح و استراحت در 24 ساعت
- بیماریهای مزمن
- زخم و جراحت روحی
- نشانههای خستگی آدرنال چیست؟
این نشانهها میتواند لیستی بسیار طولانی باشد اما مهمترین آنها را برای شما نام خواهیم برد. یادتان باشد همهی این نشانهها لزوما در یک فرد نباید اتفاق بیافتد تا اطمینان پیدا کنیم فرد دچار خستگی آدرنال شده. این نشانهها عبارتاند از:
- خستگی شدید
- کاهش حجم عظلات
- کاهش تراکم استخوان
- افسردگی
- درد مفاصل
- از دست دادن میل جنسی
- کاهش قدرت ایمنی بدن
- بی تعادلی فکری
- تمرکز ضعیف
- کج خلقی
- احساس ناکارآمدی در مقابل مشکلات
- میل شدید به شیرینی و شوری
- افزایش چربی به ویژه در اطراف شکم
- دشواری در کم کردن وزن
- مشکل خوابیدن و در خواب ماندن
چگونه میتوان آن را کنترل کرد
باید خوشبین باشیم زیرا کارهای بسیار زیادی وجود دارد تا بتوانیم به کمک آنها این نشانهها را کنترل کنیم. اولین و جدیترین قدم در مدریت خستگی آدرنال اصلاح سبک زندگی است. اما کلید انجام این کار در این است که یک قدم به عقب برداریم و در زندگی روزمهی خود تامل و فکر کنید. چه چیزی باعث استرس شما میشود؟ خاطرات شما؟ مشکلات مالی؟ مشکلات مربوط به کار؟ ساخت یک لیست از این موارد میتواند به شما کمک کند. تمام کارهایی که میخواهید انجام دهید را بنویسید و اولویتبندی کنید. سپس با توجه به بهترین زمان در روز برای انجام آن کار بخوص٬ زمان مناسب را انتخاب کنید.
به خودتان بیش از حد سخت نگیرید. تغییرات کوچک هم میتواند تاثیرات بزرگی بر روی مشکلات بگذارند. جست و جو برای حل عامل اولیهی ایجاد استرس در شما و تهییهی نقشه و برنامهای برای مدیریت آن در طول بلند مدت از قدمهای مهم است. همچنین بر روی بخشهایی از زندگی که میتوانید تغییرش دهید تمرکز کنید و یادتان باشد که همهی گرهی همهی امور به دست شما باز نخواهد شد.
مهمتر از همه برای استراحتهای خود احساس گناه نکنید. متاسفانه امروزه همه توقع دارند شما در دسترس باشید. اما خواندن یک کتاب خوب٬ یا قدم زدن و یا حتی یک خوای راحت میتواند برای شما بسیار موثر و مفید باشد
علاوه بر تغییر در سبک زندگی پیشنهاد میکنیم آزمایش خون را جدی بگیرید. توجه به هورمونهای موجود در خون به تشخیص به موقع خستگی آدرنال پیش از این که آسیب زیانبازی به جسم و روح شما بزند میتواند بسیار مهم و کارامد باشد.
حرف پایانی
چه مردم به وجود خستگی آدرنال باور داشته باشند و چه باور نداشته باشند. نشانههای آن بسیار واقعی است و میتواند به شدت بر روی سلامت و کیفیت زندگی آسیبهای زیانباری وارد کند.
با توحه به اینکه استرس به بخشی از زندگی پرمشغلهی امروزی تبدیل شده٬ ما باید آگاهیهای خودمان را بالا ببریم. شناسایی زودهنگام نشانهها میتواند به کنترل به موقع آن کمک کند و این کنترل به موقع باعث ارتقاع کیفیت زندگی افراد خواهد شد.
همچنین پیشنهاد میکنیم مقالهی «علت سردردهای مکرر» را از دست ندهید