دکتر پروانه صفایی مقدم؛ روانشناس بالینی
یکی از پیچیده ترین و حساس ترین مسائل بین زن و شوهر، چگونگی برقراری ارتباط کلامی و گفتوشنود بین آنان است.
با توجه به این که بیشترین وقت مشترک زوجها صرف گفت و شنود با هم میشود، بنابراین کیفیت و کمیت گفتوشنود و مذاکره بین زن و شوهر مهمترین نقش را در خوشبختی، موفقیت و تداوم زندگی مشترک و یا شکست و از هم پاشیدگی آن برعهده دارد.
با توجه به آمار کشورهای پیشرفته، بیش از 50 درصد طلاقها به علت عدم ارتباط صحیح کلامی و احساسی بین زن و شوهر صورت میگیرد.
در ارتباط کلامی، نحوه صحبت، لحن کلام، کلمات و اصطلاحات به کار گرفته شده، موضوع، وقت و مکان مذاکره برای طرفین، حائز اهمیت است.
به عبارتی ساده، اگر ارتباط کلامی با چهرهای گشاده و با مهر و محبت، به موقع و با کلمات و لحنی مثبت و اطمینان بخش و دلگرم کننده همراه باشد، در شنونده آرامش، امنیت و احساس رضایتمندی ایجاد میکند، اگرچه موضوع صحبت برای مخاطب یا طرفین همراه با خبرهای بد و ناراحت کننده باشد.
برنامهریزی ذهنی مردان با زنان از بسیاری جهات با هم متفاوت است.
در واقع، زنان و مردان در مورد گفتگو، دو گونه فکرکرده و به طور متفاوت عمل میکنند؛ به طوری که در زندگی روزمره زنان و مردان هریک با معیار و بینش خود به زندگی مشترک و ارتباط کلامی نگاه کرده و هر یک به تصور اینکه بینش و رفتار خودش درست است، در راستای گسترش آن تلاش میکند.
هم صحبتی زن و شوهر با هم، برای رشد و بقای احساس صمیمیت آنها نقش قطعی دارد. گفتگویی که پایان خوش دارد نشانه صمیمیت است. طرفین از این که میتوانند آزادانه حرف بزنند و نظور یکدیگر را بفهمند لذت میبرند.
اما متأسفانه «بسیاری از زوجها» و شاید بتوان گفت «اغلب» آنها از مهارتهای لازم برای گفتگو با یکدیگر برخوردار نیستند و بیآنکه بخواهند گرفتار سوءتفاهم و دلسردی و تکدر خاطر میشوند.
بعضی از زوجها میگویند: «با هم صحبت میکنیم اما صحبت ما سرد و بیروح است» مسئله این است که طرفین موضوعات مورد علاقه یکدیگر را طرح نمیکنند.
راهکارهای داشتن یک گفتگوی خوب
- با همسر خود هماهنگ شوید. زن و شوهر برای این که بتوانند با یکدیگر ارتباط سازنده برقرار کنند باید در مسیر صحبت یکدیگر قرار گیرند، زیرا در بسیاری از مواقع زن و شوهر با آنکه درباره موضوع واحدی صحبت میکنند اما روش صحبت آنها به قدری متفاوت است که نمیتوانند با هم هماهنگ شوند.
- با علاقه گوش بدهید. گاهی اوقات زن شکایت میکند که شوهرش به حرفهای او گوش نمیدهد و حال آنکه شوهر در مقام اعتراض مدعی است که همه حرفهای او را شنیده است.
- از قطع صحبت اجتناب کنید. قطع صحبت برای کسی که این کار را میکند احتمالاً طبیعی به نظر میرسد اما ممکن است در کسی که صحبت او قطع میشود ایجاد نارضایتی و افکار منفی کند.
- سیاست و نزاکت به خرج دهید. در صحبت با همسر خود، کلمات را با سیاست و با رعایت همه جوانب ادا کنید، سعی کنید لحن خوشایندی داشته باشید. و با زیباترین و بهترین عبارتها همسرتان را مخاطب قرار دهید این کار روح او را از شادمانی لبریز میکند.
میتوانید اگر خواستید یاد صحبتهای مؤدبانه روزگار قبل از ازدواج بیفتید. اساسیترین مسائل بین زن و شوهر، چگونگی برقراری ارتباط کلامی و گفت و شنود بین آنان است.
با توجه به این که بیش ترین وقت مشترک زوجها صرف گفت و شنود با هم میشود، بنابراین کیفیت و کمیت گفت و شنود و مذاکره بین زن و شوهر مهم ترین نقش را در خوشبختی، موفقیت و تداوم زندگی مشترک و یا شکست و ازهم پاشیدگی آن برعهده دارد.
با توجه به آمار کشورهای پیش رفته، بیش از 50 درصد طلاقها به علت عدم ارتباط صحیح کلامی و احساسی بین زن و شوهر صورت میگیرد.