دکتر اکبر کوشانفر؛ متخصص کودکان
اوایل شب در نور ملایم و در تشک راحت بخوابید. نور اتاق را برای شب تنظیم کنید. لامپهای پرنور را خاموش و چراغهای کم نور را روشن بگذارید تا بدن متوجه شود دیگر روز تمام شده است! چراغ خواب پرنور و پنجره روشن موجب کاهش ملاتونین میشود. ملاتونین در روز و با طلوع آفتاب کاهش یافته و باعث بیداری و بیخوابی میشود.
درجه حرارت اتاق در فصول مختلف باید متعادل و رختخواب در فصل زمستان گرم باشد. نظم اتاق خواب کودک را رعایت کرده و سعی کنید وسایل اضافی در اتاق او نباشد.
از بالش نرم استفاده کنید و چنانچه کودک حساسیت دارد، مواد حساسیتزا را از او دور کنید (بالش پر و لحاف پشم شیشه و پتوهای با الیاف شیمیایی استفاده نشود).
تماشای بیش از حد تلویزیون و استفاده از تلفن همراه در اتاق خواب، باعث اختلال در غده هیپوفیز و اختلال در خواب میشود. قبل از خواب اجازه ندهید کودک از وسایل الکترونیکی، مانند کامپیوتر و بازیهای کامپیوتری بیشتر از دو ساعت استفاده کند.
بهتر است کودکان قبل از خواب استحمام کنند و دوش آب گرم بگیرند. این کار بدن را متعادل و زمان خواب را صادر میکند.
گرسنگی و پرخوری توصیه نمیشود. سر شب، قبل از خواب، خوردن یک وعده غذای سبک (غذاهای دریایی و مدیترانهای مانند ماهی، میگو حاوی ترپیتوفان و منیزیم که برای ساختن ملاتونین لازم است) مناسب هستند. آب میوه با رنگ قرمز، مانند گیلاس که حاوی ملاتونین است، به شکلگیری الگوی خواب جسمی کمک میکند.
از نوشیدن قهوه و غذاهای چرب مانند پیتزا و همبرگر و سرخ کردنیها، بهخصوص غذاهای آماده و تنقلات برای کودکان خودداری کنید.
از نوشیدن مایعات قبل از خواب (شب بهخصوص در کودکان از ساعت 8 به بعد) بپرهیزید؛ زیرا ممکن است برای دستشویی رفتن بیدارتان کند یا موجب به شب ادرای شود.
با افکار آرام و یک موسیقی آرامبخش میتوان خواب خوش و آرام داشت. بوی گلها مانند سنبل و گل مریم و اسانس پرتقال و مرکبات در اتاق خواب نیز ایجاد آرامش و لذت میکند.
برای کودکان میتوان قصههای شیرین هنگام خواب تعریف کرد و برای شیرخواران لالایی یا آهنگ شاعرانه خواند.