ماهان شبکه ایرانیان

ماجرای تصرف زندان آلکاتراز به دست سرخ‌پوستان بومی

در ۸ مارس ۱۹۶۴، یک گروه کوچک از مردم اصیل و بومی آمریکایی در جزیره ی الکاتراز، یک ساختمان و یک انبار بنا کردند که در سالهای بعد این مکان تبدیل به یکی از زندان‌های معروف جهان، به نام زندان الکاتراز شد

در 8 مارس 1964، یک گروه کوچک از مردم اصیل و بومی آمریکایی در جزیره ی الکاتراز، یک ساختمان و یک انبار بنا کردند که در سالهای بعد این مکان تبدیل به یکی از زندان‌های معروف جهان، به نام زندان الکاتراز شد. مالک قدیمی این جزیره، پیمانی به نام فورت لارامیه (Fort Laramie) با دولت فدرال آمریکا در سال 1851 بست و این جزیره را تقدیم به دولت فدرال امریکا کرد. مردم بومی منطقه ساعت های قبل از اینکه این جزیره به اداره ی مارشال تعیین‌شده توسط دولت فدرال آمریکا دربیاید، به رقص و آوازخوانی بومی پرداختند. همراه بنیتا باشید تا در جریان اخبار و تاریخ این سرزمین باشید.

الکاترازCredit: Getty

اشغال این جزیره شاید انقدر مهم و خبرساز نبود اما مشکل زمانی سر باز کرد که دولت فدرال تصمیم گرفت مردم بومی که عمدتا سرخ‌پوستان آمریکایی بودند را از ناحیه‌هایی که تحت حمایت و زیرمجموعه‌ای از املاک دولت فدرال بود، خارج کند. این کار به دنبال اهداف آمریکایی‌ها برای جایگزین کردن شهروندان خودشان به‌جای ساکنین بومی در امریکا انجام شد. همچنین دولت فدرال مردم بومی منطقه را به ترک کردن زندگی قبیله‌ای تشویق می‌کرد. این جزیره یکی از جزایری بود که در مالکیت اسپانیایی‌ها بود و در مورد آن در سن فرانسیسکو تصمیم‌گیری می‌شد، یکی از ایده‌هایی که برای این جزیره گرفته شد واگذاری آن به مردم بومی، برای ایجاد دفتر امور بومی امریکا بود. بعدها بازماندگان همین دفتر تصمیم به اشغال دوباره ی این جزیره از دست مارشال ایالات‌متحده و تصرف آن شدند.

الکاترازCredit: Getty

در 6 نوامبر 1969، ده‌ها تن از افراد قبیله‌های بومی آمریکایی ساکن جزیره، در اسکله 39 جمع شدند، و بیانیه‌ای را برای آزادی دوباره ی این جزیره با عنوان خرید زمین‌ها درازای پرداخت 24 دلار، به‌صورت پارچه و دانه خواندند. سپس آن‌ها به‌صورت سمبلیک یک کشتی تفریحی را در نزدیکی جزیره اشغال کردند. بسیاری از ساکنان کشتی خودشان را به آب زدند تا از کشتی فرار کنند، یکی از آن‌ها فقط توانست از این تصمیم احمقانه جان سالم به درببرد و باقی کسانی که خودشان را به آب‌زده بودند، یا توسط جزر و مد کشته شدند و یا دوباره توسط بومی‌ها ازآب‌گرفته شدند. 14 نفر از این افراد توسط ماهیگیران بومی که در همان منطقه  شب را می‌گذراندند ازآب‌گرفته شدند و به جزیره انتقال داده شدند. این فقط نشانه‌ای از آغاز یک اشغال بزرگ‌تر بود. زمانی که 80 نفر از بومیان نصف شب خودشان را به داخل جزیره رساندند. اشغال جزیره شکل رسمی‌تری به خودش گرفت. تاریخ دقیق اشغال 20 نوامبر 1969 است.

الکاترازCredit: Getty

اشغال این جزیره توسط، افرادی از همه قبیله‌های سرخپوستی و بومی آمریکایی انجام شد که خودشان را نماینده‌ای از 20 قبیله آمریکایی و بومی می‌دانستند. یکی از تأثیرگذارترین افراد این جمع کسی به اسم ریچارد آواکس (Richard Oakes) بود. او شخصیتی به‌شدت کاریزماتیک، خوش‌زبان و دارای روحیه ی بالای رهبری در یک گروه بود. اغلب او را باصفت موهالک در بین خودشان می‌شناختند. او توانسته بود تمامی بومی‌ها و اهالی اصلی آمریکایی که همان سرخ‌پوست‌ها بودند را با یکدیگر برای تصرف جزیره متحد کند. او همچنین ده‌ها تن از دانشجویان دانشگاه UCLA را با خودش متحد ساخته بود. زمانی که بومیان این جزیره ساختمان‌ها و مکان‌های اداری این جزیره را ساخته بودند، و دفتر امور بومی آمریکا بناگذاری شده بود، این دفتر سعی کرده بود که بومیان بیشتری را از اراضی خودشان خارج کند تا بتواند زمین‌ها و اراضی بیشتری را از چنگ بومیان آمریکایی خارج و آن را به اداره دولت فدرال و مردم آمریکایی جدید بسپارد. در جریان اشغال جزیره، این دفتر نیز توسط بومیان اشغال شد. اشغالگران بومی به دولت فدرال پیشنهاد مذاکره و طلب خواسته‌هایشان را داد. آن‌ها با انتشار فهرستی از خواسته‌های خودشان، از دولت فدرال درخواست کردند که باهم بر سر میز مذاکره بنشینند و این خواسته‌ها را به دست آورند. در ابتدا دولت فدرال در مقابل بومیان و اشغالگران موضع تدافعی شدیدی به خود گرفت و به دور جزیره گارد دریایی ایجاد کرد تا مانع از رسیدن محموله‌ها و امکانات زندگی که به جزیره شود. در گام بعدی دولت با خوش‌بینی تمام، منتظر ماند تا در اثر این فشارها، اشغالگران دست از تصرف اراضی و جزیره بردارند و آنجا را ترک کنند. به تصور آن‌ها این اشغال با فشارهایی که بر روی اشغالگران وجود داشت نمی‌توانست مدت زیادی دوام داشته باشد.

الکاترازCredit: Getty

پیام ریچارد آواکس به شورای سان‌فرانسیسکو:

ما از دولت‌مردان ایالات‌متحده، می‌خواهیم که به عدالت‌خواهی و خواسته‌های مشروع ما احترام بگذارند. حال انتخاب با شما دولت‌مردان آمریکایی است، شما می‌توانید در مقابل ما با خشونت رفتار کنید و حتی ما را از سرزمینی که  جسم و روحمان در آن است بیرون کنید، یا اینکه می‌توانید با یک رفتار عاقلانه به دنبال احترام گذاشتن به عقاید و خواسته‌های به‌حق ما باشید که خواستار تغییر واقعی در نحوه ی برخورد با بومیان و مردم سرخ‌پوست هستیم. ما از اینکه توسط شما در زمین‌های خودمان مجرم شناخته شویم، یا ما را تهدید کنید نمی‌ترسیم. ما و همه‌کسانی که با ما هم‌عقیده هستند خوشحال خواهیم شد که برای جهان و انسان‌های دیگر اثباتی از نسل‌کشی شما باشیم. با همه این تفاسیر ما به دنبال برقراری صلح و آرامش هستیم.

 

الکاترازCredit: Getty

این اشغال و شورش توسط رسانه‌های بین‌المللی و جهانی پوشش فراوانی داده شد و یک محبوبیت جهانی در مورد مبارزه با خواسته‌های قومی، قبیله‌ای، اعتقادات و مبارزه علیه قراردادها و پیمان‌های شکسته به راه افتاد. تظاهرات و تجمع‌های زیادی در سراسر آمریکا برای نشان دادن همبستگی میان مردم امریکا و مردم بومی، جدای از خواسته‌های دولت‌مردان و سیاست‌های آن‌ها برپا شد. افراد مشهوری همانند مارلون براندو (Marlon Brando) و جین فوندا (Jane Fonda) ازجمله کسانی بودند که در زمان اشغال، به جزیره سفر کردند تا پیام صلح مردم آمریکا را به آن‌ها برسانند، گروه موسیقی راک( Creedence Clearwater Revival) در راستای رسیدن این گروه به خواسته‌های خودشان قایقی را به جزیره اهدا کردند. جان ترودل (John Trudell)، در جزیره ایستگاه رادیویی را با عنوان  آزادی الکاتراز تأسیس کرد که در آن برنامه‌هایی در راستای اهداف اشغالگران پخش می شد.

الکاترازCredit: Getty

در 27 نوامبر همان سال اخبار این جزیره به اوج خودش رسیده بود و محبوبیت این افراد آزادی خواه در میان مردم آمریکا به‌قدری زیاد شده بود که برای مراسم شکر گذاری 400 نفر از افراد بومی  آذوقه و غذا برای این افراد جمع‌آوری کردند و آن‌ها را به سمت جزیره ارسال کردند تا این افراد هم جشن شکر گذاری داشته باشند.

الکاترازCredit: Getty

جان ترودل که مالک قبلی این جزیره بود، در مصاحبه‌ای گفت: الکاتراز من را دوباره بیدار کرد، من را به آنچه از آن بودم و به آن تعلق داشتم برگرداند. این حرکت، روح آزادی خواهی من را دوباره بیدار کرد. جنبش الکاتراز به‌روشنی نشان داد که ما که هستیم.

 

الکاترازCredit: Getty

در ژانویه ی 1970، زمانی که دختر 13 ساله ی ریچارد اواکس از طبقه ی سوم ساختمانی در الکاتراز سقوط کرد و فوت کرد و او در غم و اندوه بزرگی فرورفت. رهبر اصلی جنبش آزادی الکاتراز در اندوه و غم فراوانی مجبور بود که جزیره را ترک کند. پس از خروج اواکس، اتحاد بین رهبران از بین رفت و هر یک از جناح‌ها دوست داشت تا اهداف خودش را به خواسته‌های دیگران ترجیح دهند. بسیاری از آزادی طلبان قدیمی دست از انجمن آزادی خواه کشیدند و به دانشگاه برگشتند و کسانی هم که جدیدا به این گروه تمایل پیداکرده بودند، گریبان گیر مواد مخدر و مشکلات دیگر شده بودند و از هدف اصلی که روزی برای آن جنگیده بودند دور شدند. افراد غیربومی و مصرف‌کننده ی مواد که به گروه‌های هیپی معروف بودند، از این جزیره به بیرون رانده شدند.

الکاترازCredit: Getty

در جلسات محرمانه‌ای که دولت فدرال تشکیل می‌داد، تصمیم به پاک‌سازی جزیره گرفته شد، و فشارها بر روی فورت ماسون در سن فرانسیسکو وارد شد که یک مکان جایگزین برای اقامت اهالی بومی این جزیره در نظر گرفته شود. اشغالگران این درخواست را رد کردند و دولت فشارهای خودش را افزایش داد. آب، برق و تلفن قطع شدند. در شب 1 ژوئن، 1971، در اثر آتش‌سوزی که در جزیره شروع شد چندین ساختمان از آن نابود شد. اشغالگران عامل این کار را عده‌ای از مزدوران دولتی که در جزیره بودند دانستند. عده اشغالگران هرروز کمتر می‌شد. ر 11 ژوئن، 18 ماه پس از شروع اشغالگری، رئیس‌جمهور وقت تصمیم به حرکت نیروهای فدرال به سمت جزیره را گرفت، هنگامی‌که مارشال به ساحل جزیره رسید تنها 15 نفر از افراد اشغالگر باقی‌مانده بودند که خودشان را تسلیم کردند.

الکاترازCredit: Getty

اگرچه این اشغال پایان خوبی نداشت و می‌توان گفت که به شکست منجر شد، اما توانست در ذهن مردم آمریکا یک ایده در مورد آزادی خواهی و گرفتن حق خود را بیدار کند. در اثر این تلاش‌ها، دولت امریکا سیاست‌های خودش را در مقابل افراد بومی و اصیل جزیره در جهت خارج کردن آن‌ها از جزیره تغییر داد، قوانین متعددی برای حمایت از آن‌ها و درنهایت مجبور به تصویب قانونی برای رساندن خدمات و کمک‌های بهداشتی به جزیره شد. زمین‌های تصرف‌شده به مالکان اصلی بازگشت.

الکاترازCredit: Getty

بنجامین برات (BENJAMIN BRATT)، بازیگر نقش اشغالگر الکاتراز می‌گوید: اینکه پایان ماجرای اشغال الکاتراز را بیهوده و فقط یک قانون بدانیم تفکری سطحی است، این قیام توانست بنیان‌گذار قیام‌های مهم دیگری در سراسر جهان شود، و این قیام به این راحتی از یادها نخواهد رفت. حاکمیت‌های بومی، بازگشت به وطن، عدالت در محیط‌زیست، مبارزه برای حقوق اساسی بشر، ازجمله مسائلی بود که این آزادی خواهان آن را مطرح کردند و بر آن پافشاری کردند. این اهداف، ارمان هایی است که امروزه ما برای آن‌ها می‌جنگیم.

 

  • مقالات مشابه


قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان