به گزارش ایسنا، سیدعلیاصغر میرباقری سهشنبه 15 اسفند در آیین افتتاحیه همایش بینالمللی ادبیات؛ زبان و همدلی، در شیراز گفت: امروز سیاستگذاریهای علمی رشتههای محتلف براساس دو شاخص تولید علم و جنبه کاربردی علوم مورد ارزیابی قرار میگیرد .
وی با بیان اینکه این دو شاخص مبنای سیاستگذاریهای کلان محسوب میشود که در علوم انسانی رشته زبان و ادبیات فارسی را هم در بر میگیرد، به جایگاه فعلی علوم انسانی در آموزش عالی ایران اشاره و خاطرنشان کرد: 53 درصدی از مجموعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی آموزش عالی کشور مربوط به علوم انسانی است .
رئیس انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی ایران بزرگترین معضلات اجتماعی امروز را ناشی از مسائلی ادانست که در گستره حوزه علوم انسانی جای میگیرند. همانند اقتصاد، فرهنگ، روابط بینالملل، موضوعات اجتماعی و سایر حوزهها.
میرباقری در ادامه یه وضعیت علوم انسانی در ایران در دو بعد کمی و کیفی هم اشاره و در این باره عنوان کرد که متاسفانه شرایط مطلوبی نداریم .
وی اضافه کرد: رشته ادبیات و زبان فارسی به لحاظ کمی در تولید علم در میان رشتههای علوم انسانی بسیار فعال است اما به لحاظ کیفی قابل تأمل است که باید بهجد نقد شود .
رئیس انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی ایران در بخش دیگری از سخنان خود به شکلگیری دانشگاههای نسل چهارم و نقشی که از بابت اعتلای فرهنگ در جامعه ایفا میکنند اشاره و خاطرنشان کرد: اگر وضعیت رشته ادبیات و زبان فارسی و نقشی را که در اعتلای فرهنگی در ایران دارد بررسی کنیم، مشاهده خواهیم کرد که از باب راهاندازی گرایشهای مختلف در مقاطع تحصیلی بسیار فعال بودهایم.
میرباقری گفت: در بعد پژوهشی حدود 80 نشریه علمی، پژوهشی کشور به طور مستقیم و غیرمستقیم به این رشته اختصاص دارد. در حوزه انجمنها، قطبها و واحدهای پژوهشی نیز فعال بودهایم. اما آیا به خوبی از ظرفیتهای این رشته استفاده شده است؟
او با تصریح بر این نکته که رشته ادبیات و زبان فارسی در حوزه پاسخگویی به نیازهای جامعه بیش از رشتههای دیگر دارای ضعف است، گفت : امروز بیش از گذشته برای رفع این مهم نیازمند بازنگری در تولید علم و حرکت با برنامه و هدفدار در سیاستگذاریها هستیم .
وی با تاکید بر این موضوع که برگزاری بسیاری از همایشها ضرورتی ندارد و ما را به جایی نمیرساند، تصریح کرد که فعالیتهای انفرادی در دانشگاهها معمولا به ثمر نرسیده است و در این راستا باید طرحی نو در فعالیتهای علمی تدوین و اجرا شود .
رئیس انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی کشور در پایان با بیان اینکه ادبیات میتواند به عنوان یکی از ارکان مهم در فرهنگ جهانی نقش بازی کند، به چرایی این گفته خود اشاره و اظهار کرد: ادبیات مبتنی بر احساسات و عواطف است و زیباترین بروندادها را با مخاطبین به اشتراک میگذارد و نهایتا منجر به اعتلای فرهنگ جامعه میشود، از این رو یکی از ابزارهای مهم همدلی به شمار میرود .