در گذشتههای دور، داروی شیمیایی وجود نداشت و اثری از دکترهای امروزی هم نبود. در آن زمان مردم برای مداوای بیماریشان به حکیم مراجعه میکردند. داروهایی که حکیم تجویز میکرد عمدتا داروهایی بودند که از دل طبیعت بیرون میآمدند. بقراط، بزرگترین حکیم یونانی میگوید: «بگذار غذایت داروی تو و دارویت غذای تو باشد». این گفته نشاندهندهی اهمیت غذا در حفظ سلامتی است.
بنیتا در سری مقالات «آشتی با طبیعت»، به بررسی خواص گیاهان دارویی و غیردارویی میپردازد. در این قسمت، با خواص کنگرفرنگی و نیز طرز تهیهی یک ترشی خوشمزه، با استفاده از این گیاه پر خاصیت آشنا میشویم. در ادامه با ما همراه باشید.
مشخصات گیاه
باقلا گیاهی یک ساله و علفی است. ارتفاع باقلا از 80 سانتیمتر تجاوز نمیکند. باقلا گلهایی درشت و سفید دارد که دارای لکههای سیاه یا بنفش هستند. میوهی این گیاه همان باقلا است که غلافی پوشیده از کرک به طول حدودا 12 سانتیمتر دارد. در هر غلاف باقلا، تعدادی دانه وجود دارد.
ترکیبات شیمیایی
در هر صد گرم دانه باقلا سبز خام 72 گرم آب، 8/4 گرم پروتئین، 15/8 گرم نشاسته، کلسیم 28 میلیگرم، فسفر 155 میلیگرم، آهن 2/2 میلیگرم، سدیم 40 میلیگرم، پتاسیم 470 میلیگرم، ویتامین آ 220 میلیگرم، ویتامین B1 0/3 میلیگرم، ویتامین B2 0/18 میلیگرم، ویتامین C 30 میلیگرم موجود است.
خواص باقلا
در طب سنتی، طبیعت باقلا را سرد و تر میدانند و گل باقلا طبیعتی گرم دارد.
1- دمنوش باقلا، ضد تشنج، تب و نقرس است.
2- برای درمان اسهال مزمن، باقلا را آبپز کنید و با سرکه و پوست بخورید.
3- برای رفع گرفتگی صدا، پودر باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید.
4- پودر باقلا شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل، و از بین بردن پف زیر چشم مفید است.
5- برای درمان تکرر ادرار و سنگ کلیه، از دمنوش باقلا استفاده کنید.
ترشی باقلا سبز
مواد لازم:
گلپر، نمک، فلفل قرمز از هرکدام 2 قاشق غذاخوری
سیر چند حبه
نرخان به میزان دلخواه
سرکه سیب 1 پیمانه
باقلاسبز نیم کیلو
سرکه سفید 3 پیمانه
طرز تهیه:
باقلا را پوست بکنید و در ظرف لعابی بریزید. سرکهی سفید و سرکهی سیب را روی باقلا ریخته و با حرارت ملایم به مدت 10 دقیقه بپزید. حالا ادویهها را اضافه کنید و در ظرف مناسب بریزید تا سرد شود. سیر و ترخان را به ترشی اضافه کنید. در ظرف ترشی را ببندید و در جای خنک قرار دهید. حدود پانزده روز بعد از درست کردن این ترشی، میتوانید آن را مصرف کنید.
اگر قرار است ترشی را مدت زیادی نگه دارید، بهتر است پوست دوم باقلا را جدا نکنید تا باقلا لیز نشود. نوش جان!
میتوانید «آشتی با طبیعت؛ خواص معجزهآسای کنگر فرنگی» را نیز بخوانید.
گردآوری و ترجمه: زهرا محمدی
منابع: مجموعهی گیاهان دارویی، سید محمد حسین لاجوردی و حامد همراه
Umm.edu،organicfacts ، Webmd