ماهان شبکه ایرانیان

۵۳ روستا و ۳۲۶۰ خانوار عشایری از تاریکی درآمدند

با هدف‌گذاری‌های انجام شده در دولت یازدهم در بخش برق روستایی و ادامه این مسیر در دولت دوازدهم، هم‌اکنون بسیاری از روستاها در اقصی نقاط کشور از نعمت برق برخوردار شده‌اند.

53 روستا و 3260 خانوار عشایری از تاریکی درآمدند

به‌گزارش ایسنا، در سال 1392 و بعد از گذشت 130 سال از ورود نخستین مولد برق به ایران، هنوز هزاران روستای کشور از این نعمت برخوردار نشده بودند، نعمتی که فقط تامین‌کننده رفاه نبود و علاوه بر آن با گسترش خدمات‌رسانی برق، شاخص‌های تولید و اشتغال را تغییر می‌داد.

وزارت نیرو در دولت یازدهم در راستای توسعه عدالت اجتماعی و محرومیت‌زدایی از مناطق محروم برق‌رسانی به تمامی روستاهای بالای 10 خانوار کشور را در دستور کار قرار داد و تا پایان دولت توانست به بیش از 2150 روستای کشور برق‌رسانی کند. در دولت گذشته، در طرح‌های برق‌رسانی به این روستاها، 2750 میلیارد ریال هزینه شده و در جریان این طرح‌ها، 1763 کیلومتر شبکه فشار متوسط و 341 کیلومتر شبکه فشار ضعیف و همچنین 790 دستگاه ترانسفرماتور نصب شد.

از ابتدای سال 1396 تا انتهای آن 200 روستا با جمعیت 3562 خانوار به جمع خانوده برق پیوستند که برای برق‌رسانی این روستاها 318 کیلومتر شبکه فشار متوسط، 117 کیلومتر شبکه فشار ضعیف و 228 ترانسفورماتور با ظرفیت 9 مگاولت آمپر نصب شده است. از بین 200 روستای مذکور، هفت روستا از طریق انرژی خورشیدی برق‌رسانی شده است که با این برق رسانی، 55 خانوار از نعمت برق برخوردار شدند و برای این روستاها هزینه ای بالغ بر 686 میلیون تومان صرف شد.

در پایان سال گذشته مصلحتی شربیانی، مجری برق روستایی کشور در این باره گفته بود: در سال 88 برق‌رسانی به روستاهای بالای 20 خانوار به اتمام رسید و در پایان سال 1395 جشن برق‌رسانی به روستاهای بالای 10 خانوار برگزار شد. این را باید گفت که هنوز در برخی نقاط، روستاهایی بدون برق وجود دارد که به دلایلی مثل نداشتن کد روستا، معارض و مشکل منابع طبیعی هنوز برق‌دار نشده‌اند و در حال حاضر با شناسایی این روستاها حدود 385 روستا هستند که در برنامه برق‌دار شدن قرار دارند.

همچنین طبق آمار اردیبهشت سال قبل، در سه سال گذشته پروژه برق رسانی روستایی به روستاهای بالای 10 خانوار تکمیل شد و به بیش از 2152 روستا با جمعیتی بالغ بر 32 هزار خانوار برق‌رسانی شد که حدود 128 میلیارد تومان هزینه داشت و با تکمیل این طرح تعداد روستاهای برق‌دار شده کشور به 56 هزار و 793 روستا با جمعیتی نزدیک به 4.3 میلیون خانوار رسیده است.

در همین چارچوب با توجه به کارنامه دولت یازدهم در حوزه روستاها در بخش آب و برق، حال دولت دوازدهم گام هایش را در این مسیر، پرشتاب‌تر برداشته به گونه‌ای که از ابتدای سال جاری تا هفته دولت تعداد 53 روستا با 637 خانوار با صرف هزینه‌ای بالغ بر 97 میلیارد ریال از نعمت برق برخوردار خواهند شد که جهت برق رسانی به آنها 131 کیلومتر شبکه احداث و تعداد 84 دستگاه ترانسفورماتور با ظرفیت 2800 کیلوولت آمپر نصب می‌شود که قابل ذکر است اواخر سال گذشته تعداد 20 روستای دیگر برق‌رسانی آن انجام شده بود که در هفته دولت افتتاح خواهد شد.

به این ترتیب، از ابتدای انقلاب تاکنون تعداد کل روستاهای برق دار شده 57 هزار و 83 روستا با 4 میلیون و 497 هزار خانوار است که از این تعداد 229 روستا با 2536 خانوار با صرف هزینه‌ای بالغ بر 315 میلیارد ریال از طریق سامانه‌های انرژی تجدیدپذیر در نقاط صعب العبور و دور افتاده برق دار شده‌اند.

همچنین در سال های گذشته تعداد 3260 خانوار عشایر کوچ نشین در استان‌های ایلام، اردبیل، چهارمحال بختیاری، اصفهان و مرکزی با صرف هزینه‌ای بالغ بر 26 میلیارد ریال از طریق دستگاه‌های قابل حمل خورشیدی برق‌رسانی شده‌اند.

بر اساس برنامه‌ریزی‌ها و تخصیص منابع عوارض برق و منابع داخلی، تعداد 576 روستا با اعتباری بالغ بر 1840 میلیارد ریال به شرکت‌های توزیع نیروی برق جهت برق رسانی ابلاغ شده است که از این تعداد روستاها، تعداد 12 روستا با 178 خانوار و اعتبار 32 میلیارد ریال جهت برق‌رسانی از طریق سامانه‌های برق تجدیدپذیر برنامه ریزی شده و برق رسانی به حدود 8000 خانوار عشایر کوچ نشین و فاقد برنامه از طریق سیستم های قابل حمل در سال جاری در دست اقدام است.

علاوه بر این، از ابتدای سال 1392 تاکنون توسط شرکت‌های توزیع برق و شرکت‌های برق منطقه‌ای آذربایجان، اصفهان، باختر، تهران، خراسان، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، غرب، فارس، کرمان، گیلان، مازندران، هرمزگان و یزد، روستاهای تحت پوشش برق دار شده اند.

این در حالی است که از سال قبل تا کنون برق رسانی روستایی چالش هایی را تجربه کرد؛ چراکه مبلغ مقرر شده که از سمت عوارض برق برای توسعه برق روستایی و تجدیدپذیرها در نظر گرفته شده بود به این دو بخش تعلق نگرفت ودر مباحث دیگر هزینه شد. در واقع باوجود اینکه براساس ماده 5 قانون حمایت از صنعت برق، مبلغی تحت عنوان عوارض برق از مشترکان در راستای توسعه تجدیدپذیرها و برق‌رسانی روستایی اخذ می‌شود و به موجب قانون باید 100 درصد آن صرفا در این دو حوزه هزینه شود، اما سازمان برنامه و بودجه اجرای کامل آن را محقق نکرد و بخشی از این مبلغ بابت هزینه‌های جاری دولت هزینه می‌شود که همین مساله موجب کند شدن توسعه تجدیدپذیرها و برق‌رسانی روستایی شده است.

با این وجود وزارت نیرو عزم خود را برای این موضوع جزم کرد و چندی است که این مبالغ در جای خود تخصیص داده می‌شود تا شاید توسعه این دو مهم با سرعت و کیفیت بیشتری انجام شود.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان