به گزارش خبرنگار ایرنا، اختراع لامپ رشتهای در دهه 1250 شمسی توسط «توماس الوا ادیسون» سبب شد که خیلی زود نورپردازی به یکی از عمومیترین کاربردهای توان الکتریکی تبدیل شود.
در مدت نه چندان طولانی انرژی الکتریکی جای شعلههای سنتی چراغ نفتی را گرفت و بهطور چشمگیری حوادث آتشسوزی در خانهها و کارخانهها را کاهش داد.
حدود 6 سال پس از اختراع بزرگ ادیسون، اولین مولد برق هم وارد ایران شد و کاخ گلستان را روشن کرد.
نخستین نیروگاه خصوصی برق شهری در سال 1284 شمسی توسط حاج حسین مهدوی (امین الضرب) راه اندازی و اولین کارخانه برق شهری کشور تاسیس شد.
استفاده از برق روز به روز در ایران گستردهتر شد و علاوه بر کارخانهها و اماکن عمومی، به بسیاری از خانهها هم راه یافت اما تا زمان وقوع انقلاب اسلامی هم تعداد مشترکان برق از 3.4 میلیون نفر بیشتر نشد.
با وجود محدودیت وسایل برقی، هنوز برق پایداری در شهرها وجود نداشت و بسیاری از روستائیان هم از نعمت برق محروم بودند؛ در استانی مانند کرمانشاه تا سال 1357 تنها 102 روستا برقدار شده بود.
با وقوع انقلاب اسلامی اما برقرسانی به مناطق مختلف بویژه روستاها سرعت زیادی گرفت و تنها در دهه نخست انقلاب، تعداد مشترکان روستایی استان کرمانشاه حدود سه برابر شد.
تعداد خانوارهای روستایی که در آغاز انقلاب به یک برق ناپایدار دسترسی داشتند، 11 هزار خانوار بود که در چهلمین سالگرد انقلاب به بیش از 153 هزار خانوار رسیده است.
بنابر اعلام شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه اکنون 2 هزار و 543 روستا از نعمت برق برخوردارند و پوشش برق شهری و روستایی تقریباً 100 درصدی است؛ این توسعه سبب رشد بیش از 40 برابری مصرف برق در روستاها شده است.
در مجموع تعداد مشترکان برق استان کرمانشاه از 68 هزار مشترک در سال 1357 به 766 هزار مشترک در بهمن 97 رسیده است.
برق رسانی گسترده و پایدار نه فقط منجر به افزایش سطح رفاه خانوادهها شده که تحول بزرگی را هم در بخش صنعت و کشاورزی ایجاد کرده؛ به طوری که مشترکان کشاورزی از 43 به هفت هزار و 500 مشترک و مشترکان صنعتی از 64 به 2 هزار و 800 مشترک افزایش یافته است.
طی چهار دهه گذشته طول خطوط انتقال و فوق توزیع برق 10 برابر شده و ظرفیت تولید برق استان از 87 به هزار و 623 مگاوات رسیده است؛ یعنی رشد 19 برابری.
در کل کشور هم ظرفیت نصب شده نیروگاه های برق تولیدی کشور از هفت هزار مگاوات در سال 57 به 80 هزار مگاوات در سال 97 رسیده که با در نظر گرفتن نسبت جمعیت، رشد 12 برابری را نشان می دهد و کشور را از رتبه 38 دنیا در سال 57 تا رتبه 14 بالا آورده است.
این در حالی است که جمهوری اسلامی هم اکنون هزار مگاوات برق اتمی تولید می کند و در تولید برق خورشیدی هم گامهای خوبی برداشته است.
توسعه و تکمیل زیرساخت های برق کشور تحولات بزرگی را هم در سایر حوزه ها از جمله صنعت حمل و نقل عمومی ایجاد کرده است.
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی