از کاپوچینو گرفته تا آیس کافی، قهوه برای بسیاری از مردم، به خصوص آمریکاییها، یک نوشیدنی دم صبح محسوب میشود. اما آیا این عادت سالمی است و نوشیدن چه مقدار قهوه میتواند ضرر داشته باشد؟
یک مطالعه دانشگاهی در استرالیا نشان میدهد که نوشیدن یک یا 2 فنجان قهوه برای شروع روز شما احتمالا صدمهای نخواهد زد – و حتی ممکن است برای شما مفید باشد. محققان دریافتند که نوشیدن شش فنجان قهوه و یا بیشتر در روز میتواند خطر بیماری قلبی را تا 22٪ افزایش دهد.
با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، حدود یک چهارم افراد در ایالات متحده به علت بیماری قلبی جان خود را از دست میدهند. بیماری قلبی علت اصلی مرگ در سراسر جهان است.
به همین دلیل الینا هیپونن و آنگ ژو، از مرکز مراقبتهای استرالیا برای کشف مقداری که کافئین بیش از حد محسوب میشود و باعث افزایش فشار خون (عامل اصلی بیماریهای قلبی) میشود، دست به کار شدند.
نقطه اوج: شش فنجان- هر فنجان حاوی 75 میلی گرم کافئین
هیپونن در انتشار اخبار دانشگاهی گفت: “دانستن محدودیت چیزهایی که برای شما خوب است و آنچه که خوب نیست، مسالهای ضروری تلقی میشود.” او اضافه کرد: “با افراط، بدن شما هزینه آن را پرداخت خواهد کرد.”
برای این مطالعه، محققان از یک پایگاه داده در انگلستان با بیش از 300 هزار بزرگسال 37 تا 73 ساله استفاده کردند تا متوجه شوند که چگونه ژن متابولیسم کافئین (CYP1A2) ، بر توانایی افراد در تجزیه کافئین و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی تاثیر میگذارد.
محققان دریافتند افرادی که حامل یک تنوع ژنی بودند، میتوانستند تا چهار برابر سریعتر از دیگر افراد، کافئین را بسوزانند. اما هیپونن گفت این بدین معنا نیست که آنها میتوانند با خیال راحت قهوه بیشتری بخورند.
قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان است و روزانه تقریبا حدود 3 میلیارد یورو مصرف دارد.
اما هیپونن اشاره کرد که اثر یک فنجان قهوه ممکن است در هر فردی متفاوت باشد.
او گفت: “اگر ما یک فنجان را بنوشیم … یک فنجان با اندازه استاندارد، حدود 75 میلی گرم کافئین دارد. اگر فقط به محتوای کافئین نگاه کنیم، یک دابل اسپرسو تقریبا معادل یک قهوه معمولی است.” در عین حال، یک آیس لاته در استارباکس(تقریبا اندازه یک لیوان)، حاوی 150 میلی گرم کافئین است.
هیپونن گفت: “افرادی که به دنبال کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هستند، باید این اعداد را در نظر گیرند.”
دکتر گِرِگ فوناروف، متخصص قلب دانشگاه کالیفرنیا و لس آنجلس، این یافتهها را بررسی کرد. او گفت که مصرف قهوه بسیار سنگین با افزایش “متوسط” خطر ابتلا به بیماری های قلبی همراه است.
وی گفت: “اثرات کافئین بر روی قلب در طول زمان، کوتاه و خفیف است، مگر اینکه میزان مصرف بسیار بالا باشد.” قهوه همچنین دارای ترکیبات مختلفی است که اثرات آنتی اکسیدان و ضد التهابی دارند.”
یک یا دو فنجان قهوه میتواند مزایای خود را داشته باشند. محققان دریافتند شرکت کنندگان در مطالعه که قهوه بدون کافئین مینوشیدند یا به طور کل قهوه مصرف نمیکردند، نسبت به افرادی که 1 یا 2 فنجان قهوه در روز مینوشیدند، نرخ بیماری قلبی بالاتری داشتند.
یافتههای این مطالعه نشان میدهد که مصرف قهوه خفیف تنها اثرات فوری کافئین بر قلب مانند افزایش انرژی را دارد.
هیپونن گفت: از مطالعه در مورد دیگر نوشیدنیهای کافئین دار مانند نوشیدنیهای انرژیزا و چای نمیتوان هیچ نتیجهگیری کرد.
او گفت: “مطالعه ما فقط بر روی قهوه تمرکز دارد.” یک فنجان قهوه حاوی بیش از 1000 ترکیب شیمیایی است که ممکن است بر سلامتی و خطر بیماری قلبی و عروقی نیز تاثیر بگذارد.”