به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فارس، روزنامه سیاست روز در گزارشی وعدههای دولت برای افزایش حقوق بازنشستگان را بررسی کرده است.
25خرداد ماه هم گذشت و تمام آن وعده و وعیدهایی که برای افزایش حقوق بازنشستگان سرداده شده بود بدون نتیجه باقی ماند. بیش از 3 ماه است که بازنشستگان چشم انتظار افزایش مستمری خود هستند اما متولیان و مسؤولان مربوطه تنها به امروز و فردا کردند بسنده کرده و ماحصل آن حقی که از بازنشستگان ناحق شده است.
براساس آخرین آمار و اطلاعات منتشر شده قریب به 3میلیون و 300هزار نفر بازنشسته تأمین اجتماعی در کشور وجود دارد که با وجود تمام مشکلاتی که در تأمین معیشت خود به واسطه تورم موجود در کشور و صد البته شیوع کرونا برای جامعه پدید آمده است همچنان چشم انتظار دست متولیانی هستند تا بلکه فکری به حال آنها کرده و درد اقتصادیشان را چاره کنند اما دریغ از گوشی که شنوا باشد.
اتفاقات و تعلل هالی به وجود آمده دراین میان در شرایطی است که بازنشستگان کشوری و لشکری با چنین معضلاتی روبهرو نبوده و درزمان مقرر خود با رشد تورم از افزایش حقوق مسمتری خود بهرهمند شدهاند.
حدود یک ماه پیش بود که رئیس کانون بازنشستگان تهران علت واریز نشدن افزایش حقوق بازنشستگان در فروردین ماه را اینگونه عنوان کرد: « بر اساس ماده 111 قانون تأمین اجتماعی حداقل حقوق بازنشستگان به مجموعه درآمد حداقلبگیر شاغلان وصل است، بنابراین باید منتظر باشیم تا تصمیم نهایی گرفته شود و از آنجایی که حقوقها به همان میزان قبلی در حال واریز شدن است، بعید میدانم مستمریبگیران افزایش دستمزد را این ماه دریافت کنند؛ احتمالاً ما بهالتفاوت افزایش حقوق بازنشستگان در ماههای فروردین و اردیبهشت، در خرداد ماه محاسبه میشود.»
سومین ماه سال روزهای پایانی خود را طی می کند اما با گذشته قریب به 90 روز بازنشستگان همچنان چشم انتظار حقوقی هستند که حق مسلم آنهاست.این اتفاق در شرایطی رخ داده که بیش از 3 ماه است که کشور با مسأله کرونا و شیوع همه گیر آن دست و پنجه نرم میکند و در کنار تمام مشکلات و مسائل اقتصادی که برای خانوارهای مختلف از جمله قشر کم درآمد جامعه وجود داشت، تأمین هزینه سلامت و بهداشت هم بر هزینهها افزوده است.
این اتفاق درحالی رخ داده که بنابر اعلام متولیان حوزه سلامت و بهداشت قشر سالمند و بازنشسته درجرگه اقشار آسیب پذیر از شیوع کرونا به شمار رفته و در پی همه گیر شدن این بیماری هزینههای درمان و مراقبت از سالمندان بسیار بیشتر از قبل شده است و این خود مسألهای است که ضرورت انجام چنین افزایش قیمتی را در حقوق آنها نمایان میکند.
حق مسلمی که داده نمیشود
علی دهقانکیا رئیس کانون بازنشستگان تهران در واکاوی این مسأله و با اعتراض به این مهم که افزایش حقوق و مستمری حق مسلم آنها است به مصوبات مجلس اشاره کرده و میگویند:«ما خارج از چارچوب قانون درخواستی نداریم، فقط میخواهیم همان قانونی که در مجلس تصویب کردهاند و همه به آن اعتقاد دارند اجرا شود؛ ماده ٤١ قانون کار دو بند مهم دارد؛ تعیین دستمزد براساس تورم بانک مرکزی و سبد هزینه خانوار! ما هم انتظار داریم با توجه به شرایط فعلی این قانون اجرا شود، بانک مرکزی نرخ تورم را ٤١.٢ اعلام کرده است، اگر نخواهیم به این درصد هم اکتفا کنیم، باید هزینه سبد خانوار را مدنظر قرار دهیم، خب اواخر سال ٩٨ هزینه سبد خانوار ٤ میلیون و ٩٤٠ هزار تومان اعلام شد که نسبت به سال ٩٧، یک میلیون و ١٨٠ هزار تومان تفاوت داشت، اگر همین سبد را به شاغلین و بازنشستهها بدهیم، تازه میتوانیم مثل سال گذشته زندگی کنیم که همین هم ٤٠درصد هزینههای زندگی را پوشش نمیداد، خب با این حساب چطور میشود از پس هزینههای امسال برآمد؟»
بروکراسی پر پیچ و خم
به گفته وی و با در نظر داشتن رقم ٢میلیون و ٨٠٠هزار تومانی تصویب شده برای حداقل دستمزد سال 99، بازنشستگان کشوری و لشکری و حتی کارمندان دولت و شاغلین حقوقهایشان با رشد تورم افزایش داشته اما برای بازنشستگان تأمین اجتماعی نه تنها دریافتی بیشتری نداشتند بلکه همچنان منتظر هستند و بسیاری از آنها دستمزدهایی را بعد از 30 سال زحمت کشیدن دریافت میکنند که از رقم حداقل حقوق مصوب وزارت کار پایینتر است.
این اتفاق درحالی که متولیان حوزه بازنشستگان وعدههای مکرری برای افزایش حقوق میدهند و همواره بر آن تأکید دارند اما این مسأله هیچ دستاوردی جز چشم انتظارتر ماندن بازنشستگان ندارد.
متأسفانه فرآیند پر از بروکراسی این افزایش حقوق در شرایطی به وجود آمده که این قشر علاوه بر افزایش هزینههایی که در زندگی و دوران سالمندی خود دارد با طیف قابل توجهی از هزینهها به واسطه بزرگتر و ریش سفید بودن در میان اقوام خود مواجه هستند.
بررسی تعداد بازنشستگان و مستمری بگیران رقم قابل توجهی را نمایان میکند، رقمی که به این راحتیها نمیتوان آن را نادیده گرفت و باید فکری به حال این افراد کرد . افرادی که یک عمر تلاش کردهاند تا بلکه در دوران پیری و فراغت ازکار بتوانند از آن بهرهمند شوند و این مهم عملاً آنگونه که تصور میکردند نیست چرا که متولیان و دستاندرکاران مربوطه اشرافی به این مشکل و تبعات بسیار آن ندارند و تنها با امروز و فردا کردن سعی در زمان خریدن دارند.
این گزارش روزنامه سیاست روز در حالی منتشر شده است که مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی امروز در گفتوگو با رسانهها اظهار کرد: افزایش حقوق بازنشستگان مشابه هر سال بعد از مصوبه شورای عالی کار که افزایش حقوق کارگران را تعیین میکند اتفاق میافتد که به حداقل بگیران 26 درصد اضافه شده است و به نوعی حداقلی که اضافه میشود کمتر از حداقلی که برای کارگران شاغل اضافه شده نخواهد بود و به تأسی از آن است.
وی ادامه داد: پرداختهای خردادماه انجام شده است و مابه التفاوت این ماه هفته آینده پرداخت میشود و مابه التفاوت ماههای فروردین و اردیبهشت نیز با حقوق افزایش یافته تیرماه به حقوق بازنشستگان پرداخت خواهد شد.
باید دید این وعده که جدیدترین قول دولت به بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی است محقق میشود یا خیر.