ماهان شبکه ایرانیان

در گزارش باشگاه خبرنگاران جوان بخوانید؛

سکوت در مقابل افزایش قیمت نان/ پرونده‌های گرانفروشی نان به تعزیرات ارجاع نمی‌شوند

در این گزارش به افزایش قیمت نان و بی توجهی مسئولان در این باره پرداختیم.

سکوت در مقابل افزایش قیمت نان/ پرونده‌های گرانفروشی نان به تعزیرات ارجاع نمی‌شوند
سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت نان/ پرونده‌های گرانفروشی نان به تعزیرات ارجاع نمی‌شوندبه گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، این روز‌ها در بازار شاهد نوسانات قیمتی موادغذایی هستیم و در هر روز قیمت اقلام نسبت به روز قبل افزایش می‌یابد.

یکی از این اقلام که عمده سبد غذایی مردم را تشکیل می‌دهد، نان است و متأسفانه در روز‌های اخیر قیمت نان افزایش چشمگیری داشته است.

بالا رفتن نرخ عرضه نان از یک سو و کوچک شدن حجم آن از سوی دیگر باعث نارضایتی عامه مردم شده و به گفته آن‌ها قیمت عرضه این محصول نسبت به اندازه حجم آن تناسب ندارد.

برای بررسی این موضوع که علت افزایش نان چیست؟ به سراغ برخی نانوایی‌ها رفتم و در این باره با شاطر‌های مختلف به گفت‌وگو پرداختم.

ابتدا وارد یک نانوایی بربری شدم و از مسئول این واحد صنفی علت افزایش قیمت نان بربری را سوال کردم، او در پاسخ به سوالم گفت: نانوایی ما یک واحد دولتی است و سهمیه آرد ما هم به صورت یارانه‌ای از سوی دولت تأمین می‌شود.

این شاطر با سابقه که حدودا 55 سال داشت، ادامه داد: سهمیه آردی که در ماه تحویل می‌گیریم، کفاف نیاز‌های ما را نمی‎‌دهد و برای عرضه تعداد زیاد نان با مشکل مواجه هستیم و مجبوریم که از اندازه آن بزنیم و وزن نان را کاهش بدهیم تا از آن طرف در آخر ماه با مشکل کم آردی مواجه نشویم.

وی افزود: اگر در آخر ماه با کمبود آرد مواجه شویم مجبوریم تا به صورت آزاد آرد تهیه کنیم و طبیعتا باید این هزینه اضافی که برای خرید آرد آزاد پرداخت کردیم را از مردم دریافت کنیم.

در ادامه به نانوایی سنگکی رفتم و با شاطر جوان این واحد صنفی به گپ و گفت پرداختم. رضا 38 سال دارد و به گفته خود از 14 سالگی در نانوایی و زیر نظر پدرش مشغول به کار شده و اکنون نیز در نانوایی که از پدرش خریداری کرده در حال کسب روزی حلال است.

این شاطر در پاسخ به این سوال که چرا قیمت نانی که به دست مردم می‌دهد با قیمت مصوب اتحادیه تفاوت دارد؟ گفت: ما طبق نرخ مصوب اتحادیه عمل می‌کنیم و به دلیل کمبود آرد سهمیه‌ای از بازار آزاد اقدام به تهیه آرد گندم سبوس دار می‌کنیم و برای همین هم مجبوریم بخشی از این هزینه‌های اضافی را از مردم دریافت کنیم.

سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت نان/ پرونده‌های گرانفروشی نان به تعزیرات ارجاع نمی‌شوند

او ادامه داد: وقتی به سراغ اتحادیه می‌رویم و از آن‌ها تقاضای آرد یارانه‌ای بیشتر می‌کنیم، مسئولان اتحادیه نانوایی به ما می‌گویند که سهمیه همین است و نمی‌توانید دکانتان را ببندید.

این شاطر جوان گفت: از شما می‌خواهم که صدای ما نانواها را به گوش مسئولان اتحادیه برسانید و به آن‌ها بگویید که سهمیه آرد ما را افزایش دهند، امروز تعداد جمعیت مردم افزایش یافته است و وضعیت مانند 20 سال گذشته نیست و تقاضا برای خرید نان بیشتر از گذشته است.

او گفت: از طرفی برای صرفه جویی در مصرف آرد مجبوریم تا از سر و ته نان بزنیم و اندازه آن را کوچک کنیم و این موضوع هم صدای مردم را درآورده است و نسبت به کوچک شدن نان اعتراض دارند که این گلایه هم به حق است، اما چه کنیم که ما هم به دلیل نبود آرد تحت فشار هستیم.

به سراغ چندین شاطر در نانوایی‌های مختلف رفتم و آن‌ها هم اعلام کردند که سهمیه آرد ما کم است و به همین دلیل یا باید به صورت آزاد آرد تهیه کنیم یا اینکه از مقدار وزن؛ چانه خمیر را کاهش دهیم که پس از انجام این اقدام سر و صدای مردم بلند می‌شود.

آن طور که از اظهارات شاطر‌ها پیداست، سهیمه دریافتی ماهانه آردشان که از سوی اتحادیه به دست آن‌ها می‌رسد کم استT به همین دلیل آن‌ها دست به انجام اقداماتی از قبیل تهیه آرد آزاد و یا کاهش وزن چانه خمیر برای پخت نان می‌زنند.

در همین رابطه بیژن نوروز مقدم رئیس اتحادیه نان سنتی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص قیمت انواع نان، گفت: قیمت نان لواش و تافتون در نانوایی دولتی 300 تومان و 450 تومان در نانوایی آزاد پز است، همچنین قیمت نان تنوری در نانوایی دولتی 550 تومان و در نانوایی آزادپز 850 تومان، قیمت بربری ساده در نانوایی دولتی یک هزار تومان و در نانوایی آزاد پز هزار و 500 تومان است.

وی افزود: قیمت بربری کنجدی در نانوایی دولتی یک هزار و 500 تومان و قیمت بربری کنجدی در نانوایی آزادپز 2 هزار تومان است، همچنین نان سنگک ساده در نانوایی دولتی یک هزار و 200 تومان و برای سنگک دو رو کنجدی 500 تومان به قیمت نان ساده اضافه می‌شود؛ قیمت نان سنگک ساده در نانوایی آزادپز یک هزار و 800 تومان و قیمت نان دو رو کنجدی  500 تومان به قیمت نان ساده اضافه می‌شود.

از طرفی این نرخ از سوی اتحادیه نان اعلام شده که در بازار این محصول با تعرفه مشخص عرضه نمی‌شود، به عنوان مثال نان بربری ساده در نانوایی دولتی و یارانه پز با قیمت 2 هزار تومان و کنجدی آن نیز با قیمت 2 هزار و 500 تومان در حال فروش است.

قیمت هر قرص نان سنگک ساده در نانوایی‌های یارانه پز، 2 هزار و 500 تومان و هر قرص نان کنجدی نیز با قیمت 4 هزار تومان و هر یک عدد نان سنگک سبزی دار هم بین 5 هزار تا 6 هزار تومان در حال عرضه است.

از سوی دیگر اصغر پابرجا رئیس اتحادیه فروشندگان نان‌های سنگکی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره افزایش قیمت نان سنگک، گفت: افزایش قیمتی در خصوص نان سنگک نداشتیم، اما به شدت به دنبال این افزایش هستیم، چرا که قیمت مواد اولیه و حقوق و دستمزد کارگران افزایش داشته است.

رئیس اتحادیه فروشندگان نان‌های سنگکی درخصوص تأمین آرد در بازار، بیان کرد: شایعه کمبود آرد در بازار صحت ندارد و خوشبختانه تأمین می‌شود. تنها مشکل افزایش قیمت مواد اولیه است که مشکلاتی را برای نانوایان ایجاد کرده است.

پابرجا با اشاره به قیمت یارانه‌ای نان سنگک در بازار گفت: قیمت نان سنگک ساده هزار و 800 تا 2 هزار تومان، نان سنگک کنجدی بین 3 تا 4 تومان آن هم به درخواست مشتری است.

در حال حاضر قیمت نان سنگک در بازار با اظهارات رئیس اتحادیه فروشندگان نان‌های سنگکی درباره نرخ اعلامی اتحادیه یکی نیست و در عرضه این محصول اختلاف قیمتی وجود دارد.

برای بررسی به تخلف گرانفروشی نانوایان در سطح بازار، به سراغ سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی رفتیم و با وی به گفت‌وگو پرداختیم.

سکوت نهادهای نظارتی در قبال افزایش قیمت نان/ پرونده‌های گرانفروشی نان به تعزیرات ارجاع نمی‌شوند

سید یاسر رایگانی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: اینکه اقلام با چه قیمتی در بازار به فروش می‌رسند، بنا به نرخ اعلامی اتحادیه‌ها است.

وی افزود: ماموران سازمان تعزیرات بر اساس نرخ اعلامی اتحادیه‌ها در بازار حضور پیدا می‌کنند و بر اساس آن به موضوع گرانفروشی ورود کرده و احکام صادر می‌شود.

سخنگوی سازمان تعزیرات تصریح کرد: در خصوص گرانفروشی در بازار ابتدا باید از سوی مسئولان اتحادیه‌ها و سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان؛ پرونده‌های تخلف به این سازمان ارجاع شود تا نسبت به آن‌ها به مصادیق گرانفروشی ورود کنیم.

از صحبت‌های سخنگوی سازمان تعزیرات این گونه بر می‌آید که از سوی اتحادیه پرونده‌ای مبنی بر گرانفروشی در بازار نان به این سازمان ارجاع نشده است.

حال سوال این است که چرا اتحادیه نان در خصوص مشاهده گرانفروشی در بازار ساکت مانده و برای نظارت بر عرضه نان با قیمت مصوب اقدامی انجام نمی‌دهد؟

متأسفانه در بازار‌های مختلف گرانفروشی اقلام به صورت واضح و آشکار در حال انجام است و بازرسان سازمان‌های نظارتی چشم‌های خود را بر این تخلفات بسته‌اند و هیچ اقدامی برای تعدیل قیمت اقلام مصرفی خانوار‌ها در بازار نمی‌کنند.

اینکه در یک گشت چند واحد صنفی متخلف پلمب شود، دردی از گرانفروشی در بازار را دوا نمی‌کند، لذا باید این موضوع به صورت ریشه‌ای بررسی شود و برای همیشه از عرضه محصولات با قیمت خارج از نرخ مصوب جلوگیری شود.

در آخر باید منتظر ماند و دید که مسئولان تا کی از خواب غفلت خود بیدار خواهند شد و برای رسیدگی امور و انجام وظایفشان در بازار ورود خواهند کرد.


بیشتر بخوانید


گزارش از اشکان دوستی‌پور

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان