گروه سیاست سایت فردا: امید اصلاحطلبان به احیای برجام از ماهها قبل تقویت شد و همان وقتی که جو بایدن به عنوان نامزد حزب دموکرات در ایالات متحده به میدان آمد. در هفتههای اخیر که نظرسنجیها و شواهد موجود پیروزی بایدن را نوید میداد شاهد افزایش این امید در جریان اصلاحطلب و دولت تحت حمایتاش بودیم. شاهد آنکه رسانههای این جریان خیلی پیش از جراید آمریکایی برای بایدن فرش قرمز پهن کرده و از ایجاد فضای مذاکره در ایران بعد از پیروزی او خبر دادند. حالا هم که انتخابات برگزار شده، بیتوجه به اینکه دونالد ترامپ هنوز زیر بار نتیجه نرفته و این قصه سر دراز دارد؛ خوشخیالانه درجستجو نامزدهای مناسب برای پرچمداری «مذاکره» هستند تا در انتخابات 1400 رو کنند. بالا گرفتن شایعات درباره احتمال کاندیداتوری محمدجواد ظریف مصداق این مدعا است.
فقط این نیست و شاهدیم که دولت روحانی چطور به پیروزی بایدن امیدوار شده و فکر میکند در این به اصطلاح خودش فرصت چندماه، میتواند کاری کرده و مثلا گشایشی حاصل کند. فرضشان بر این است که مذاکرهای صورت گیرد و تحریمهایی رفع شد تا مردم با مشاهد تاثیرات اقتصادی آن به روشن بودن آینده امیدوار شده و یک بار فریب این بازی مذاکره – مقاومت را بخورند به اصلاحطلبان رای دهند!
بسیاری از کارشناسان ومتخصصان تاکید دارند که بخش عمدهای از مشکلات کشور ناشی از سوءمدیریت و بیتدبیری است، اما آقایان به روی خود نیاورنده و همچنان ساز مذاکره میزنند مثلا روزنامه آفتاب یزد همین امروز در گزارشی از امید اصلاح طلبان به احیای برجام گزارش میدهد و مینویسد: «در این چند سال سرنوشت اصلاحطلبان به سرنوشت روحانی گره خورد. این جریان سیاسی با بالا رفتن روحانی بالا رفت و با پایین آمدنش به زیر کشیده شد؛ بنابراین حالا برخی اصلاحطلبان امیدوارند اگر بایدن در این چند ماه آینده به برجام برگردد و اوضاع تغییر کند آنها نیز بتوانند وضعیت خود را در جامعه سروسامان دهند.»
اسماعیل گرامیمقدم، فعال سیاسی اصلاح طلب دراین باره به آفتاب یزد گفته است: «ترامپ میگفت با ایران مذاکره میکنم، اما در صورتی که شروط من را بپذیرد و برای به کرسینشاندن حرفش تا مرز تهدید نظامی هم پیش میرفت. همه اینها در کنار افت ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی و فقیرشدن بخش زیادی از مردم باعث تشدید ناامیدی مردم و جریانهای سیاسی شد، اما اکنون وضعیت متفاوت است و جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا میگوید که به برجام بازمیگردد و مانع مهمی برای تحقق این موضوع وجود ندارد و بازگشت به برجام هم که خواسته ایران است اگر رخ دهد و تحریمها نیز رفع شود و به صورت خودکار پولهای بلوکهشده نفتی ایران آزاد شود پول ملی ما تقویت میشود و به تبع آن امید هم در جامعه تقویت میشود و مردم درمییابند که کسانی که همواره به دنبال رفع تحریمها بودند، اصلاحطلبان بودهاند و طبیعتا شانس اصلاحطلبان در انتخابات بالا میرود».
علی صوفی دیگر فعال سیاسی اصلاحطلب نیز معتقد است که: «علت اینکه اصلاحطلبان هم این امید را به حضور بایدن در کاخ سفید دارند، همین است که فکر میکنند میتواند یخها را ذوب کند. امید مردم به اصلاحطلبان را از این نظر بیشتر میکند، که اصلاحطلبان خواهان مذاکره هستند و توان مذاکره هم دارند و این را قبلا اثبات کرده اند. همچنین برجام را دستاورد خوبی برای دولت روحانی میدانند؛ بنابراین رویکرد مردم از این نظر مثبت است و میتواند برای اصلاحطلبان نیز فرصتی باشد که سرمایه اجتماعی خود را ترمیم کنند.»
این امیدواریها درحالی است که اصلاحطلبان خودشان هم میدانند سرمایه اجتماعی آنان ازدست رفته از آن است که با چند وعده وعید تکراری احیا شود. ضمن اینکه مردم به قدر کافی آگاه بوده و میدانند که مذاکره یا عدم مذاکره تصمیمی است که فراتر از دولت و در جای دیگر گرفته میشود؛ لذا اگر سیاستهای کلی نظام مبنی بر ضرورت ورود به مذاکرات برجامی باشد، اینکه دولت اصلاحطلب روی کار باشد یا اصولگرا فرقی ندارد و اصلاحطلب بودن دولتمردان تضمینی برای ورود به مذاکره و یا اصولگرا بودن آنان دلیلی برای عدم پذیرش مذاکره نیست. ضمن اینکه مذاکره کنندگان اصلاحطلب دستاوردی، چون برجام داشتند که چیز غیر از ضرر برای مردم نداشت. بر این اساس به نظر میرسد که امیدواری دولت روحانی و جریان حامی او به پیروزی بایدن و احیای برجام، نه تنها واقعی و جدی نیست که واهی است.