علت سرطان کلیه
مثل تمامیسرطانها علت دقیق آن شناخته نشده است و تنها عوامل افزایش دهنده خطر ایجاد آن را میشناسیم. سیگار کشیدن احتمال بروز آن را به 2 برابر افرادغیر سیگاری افزایش میدهد و میزان و مدت سیگار کشیدن در افزایش احتمال ابتلا موثر است. تماسهای شغلی با آزبست، کادمیوم و حلالهای شیمیایی و مواد نفتی در ایجاد آدنوکارسینوم کلیه موثرند.
علائم بیماری و نحوه تشخیص
درد پهلو، تورم پهلو و خون در ادرار سه علامت تشخیصی تومورهای بدخیم کلیه در مراحل پیشرفته سرطان بود که درگذشته و به دلیل نداشتن امکانات تصویربرداری مثل سونوگرافی و سی تی اسکن زیاد دیده میشد. بسیاری از بیماران در هنگام پیشرفت بیماری دچار تب، کاهش وزن، کوفتگی بدن و عرق شبانه میشدند.
افزایش غیر طبیعی کلسیم خون، افزایش فشارخون، کمخونی و در برخی موارد غلظت بالای خون از علائم پیشرفته بودن سرطان محسوب میشود. به دلیل اینکه امروزه تومور بدخیم کلیه در مراحل اولیه و به کمک سونوگرافی تشخیص داده میشود، خیلی از بیماران هنوز علائم درد و تورم پهلو وکاهش وزن و ضعف و بیحالی را پیدا نکردهاند.
در واقع بیش از دو سوم بیماران مبتلا به تومور کلیه بعلت سونوگرافی انجام شده که پزشک به دلیل دیگری آن را انجام داده است تشخیص داده میشوند. با این وجود خون در ادرار هنوز هم علامت اصلی اولیه تومور کلیه محسوب میگردد. این خونریزی اغلب بدون درد و سوزش است که در بیشتر موارد خودبخود نیز برطرف میشود. متاسفانه اغلب بیماران برطرف شدن خونریزی را نشانه بهبود میدانند و بیماری تا زمان خونریزی بعدی پیگیری نمیشود.
درمان
بعد از مراجعه به پزشک، آزمایش ادرار و خون، سونوگرافی و سی تی اسکن یا عکس رنگی انجام میگیرد. به محض تشخیص، درمان جراحی و در آوردن توده انجام خواهد شد. توده خارج شده از بدن برای آزمایش پاتولوژی فرستاده میشود تا نوع و درجه بدخیمیآن مشخص شود.
در صورتیکه تومور محدود به کلیه بوده و به سایر نواحی بدن دستاندازی نکرده باشد، درمان جراحی کفایت میکند. در غیر این صورت نیاز به شیمیدرمانی بعد از عمل وجود دارد. متاسفانه شیمیدرمانی در تومورهای کلیه خیلی موثر نخواهد بود.
تومورهای خوشخیم کلیه
از تومورهای خوشخیم کلیه به آدنوما، انکوسیتوما و آنژیومیولیپوما میتوان اشاره نمود که بجز آنژیومیولیپوما، تشخیص موارد دیگر بعد از درآوردن توده کلیه داده میشود. در صورتیکه درگزارش سونوگرافی و یا سی تی اسکن، توده حاوی بافت چربی باشد، نشانه وجود تومور خوشخیم آنژیومیولیپوما است.
این تومور خوشخیم نیاز به درمان جراحی در اندازههای کوچکتر از 4 الی6 سانتیمتر ندارد. در اندازه بزرگتر به علت احتمال خونریزی خودبخودی، درمان جراحی انجام میشود. تومورهای خوشخیم معمولا طول عمر بیمار را کاهش نداده و بعلت احتمال خونریزی اغلب در آورده میشوند.
در پایان مجددا یادآوری میشود که خونریزی بدون درد ادراری میتواند از علائم تومورهای سیستم ادراری (کلیه، مثانه، حالب) باشد و نیازمند مراجعه فوری و پیگیری بیمار است. با توجه به اینکه شیمیدرمانی در تومورهای کلیه خیلی موثر نیست (سلولهای سرطانی کلیه به داروهای شیمیدرمانی خوب پاسخ نمیدهند) درصورت تشخیص به موقع و در مراحل اولیه، تنها جراحی انجام میگیرد و درمان کاملتر و سادهتر خواهد بود.
برای خواندن بخش اول- از تومور کلیه چه میدانید- اینجا کلیک کنید.