استفاده نادرست و سوء استفاده از صدا
ممکن است استفاده نادرست و سوء استفاده از صدا منجر به ناهنجایهای ساختمانی مختلفی شود که به عنوان التهاب حنجره مزمن شناخته میشود برای فردی غیرمتخصص استفاده نادرست صوتی یعنی بیش از حد فریاد زدن، اما در نزد آسیبشناس گفتاری، استفاده نادرست صوتی به رشتهای از عادات نادرست گفتاری و سوء استفاده از صدا اطلاق میشود که میتواند بسیار پیچیده باشد.
ادم مخاطی و زیر مخاطی طنابها ممکن است ایجاد شود. لارنژیت مزمن معمولاً وابسته به دود سیگار، در تماس بودن با مواد استنشاقی محیطی یا التهاب بینی و سینوس مزمن همراه با ترشحات پشت بینی است. ریفلاکس محتویات اسید معده ممکن است سبب لارنژیت شود.
برای وجود این عارضه الزاماً بیماران نباید ریفلاکس یا زخمهای علامتدار داشته باشند. درمان بیماری ریفلاکس معده- مری شامل تغییر در وضعیت خوابیدن و برنامه غذایی است. درمان دارویی اغلب سبب بهبودی علایم میشود. اگر با وجود درمان دارویی علایم باقی بمانند مراجعه به متخصص گوارش ضروری به نظر میرسد.
نئوپلاسمها (بافت غیر طبیعی)
ارتباط قابل توجهی بین (نئوپلاسم) بافت غیر طبیعی و استفاده از سیگار و الکل وجود دارد. سرطانهای حنجره دردهه 4-6 و در مردان شایعتر است. خشونت صدا، شایعترین علامت اولیه ضایعه طناب صوتی حقیقی است. دیسفونی در سرطانهای فضای بالای تار صوتی حنجره شبیه حالتی است که سیبزمینی داغ در دهان فرد باشد.
درد در سرطانهای تار صوتی و زیر تار صوتی نادر است. درد سرطان فضای بالای تار صوتی حنجره بیشتر به صورت سوزش یک طرفه گلو پس از مصرف مایعات بروز میکند. بلع دردناک، سرفه و بوی بد دهان از علایم دیگری است که گاه وجود دارد. تمایز سرطانهای تار صوتی بهتر از دو نوع دیگر است.
در مراحل اولیه سرطان طنابهای صوتی حقیقی نتیجه جراحی و پرتودرمانی تقریباً برابر است، اما در مراحل پیشرفتهتر جراحی ارجح است. جراحی به صورت جراحی برداشتن حنجره کامل یا ناقص انجام میشود. در جراحی برداشتن حنجره کامل تمام حنجره برداشته و نای به پوست متصل میشود. در این حالت بیمار با پروتز مخصوص که بین مری و نای گذاشته میشود یا به کمک حنجره الکتریکی قادر به صحبت خواهد بود.
در جراحی برداشتن حنجره ناقص، فقط بخشی از حنجره برداشته میشود و بیمار میتواند حرف بزند اما با صدای خشن، برای بیمارانی که در وضعیت پیش بدخیمی قرار دارند قطع سیگار و مراقبت پیگیر دقیق ضروری است. یک نمونه از این ضایعات پیش بدخیم بافت سفید است که به صورت لکههای سفید روی یک یا دو طناب صوتی به ویژه در قدام ظاهر میشود و در مردان سیگاری نیز پیشتر است.
شلی حنجره
شلی حنجره شایعترین ناهنجاری مادرزادی حنجره است که منجر به تنفس صدادار دمی در شیرخواران میشود. علایم مدت کوتاهی پس از تولد ظاهر میشود چندهفته تا چند ماه باقی میماند به تدریج بهبود مییابد و معمولاً تا پیش از دو سالگی از بین میرود. علایم در حالت خوابیده به پشت و در زمان تقلای کودک تشدید میشود و در حالت خوابیده به شکم بهبود مییابد.
معمولاً درمان خاصی غیر از اطمینان دادن به والدین لازم نیست. در صورت عدم بهبود خود به خود، باید سایر تشخیصها را در نظر گرفت.
فلج تارهای صوتی
فلج تارهای صوتی دومین ناهنجاری شایع مادرزادی حنجره است که علت آن ممکن است صدمات زایمانی یا اختلالات عصبی مرکزی باشد. در صورت فلج هر دو طناب صوتی تنفس صدادار وجود دارد اما اگر فلج یک طرفه باشد با گریه ضعیف یا ضعف صدا مشخص میشود.
فلج دو طرفه ممکن است نیاز به باز کردن مجرای هوایی در تراشه فوری داشته باشد. سایر ناهنجاریهای مادرزادی حنجره شامل کیستها و وبهای حنجره است که موجب خشونت صدا میشود. تنگی ساب گلوت و همانژیوم ساب گلوت ممکن است موجب مشکل تنفسی شود. همانژیومها معمولاً با افزایش سن بهبود مییابند.
برجستگی متعدد بافتی عود کننده تنفسی
مقدار زیادی برجستگی متعدد بافتی عود کننده تنفسی شایعترین نئوپلاسم خوشخیم حنجره است و در هر گروه سنی رخ میدهد تنفس صدادار عودکننده تنفسی کودکان معمولاً در شیرخوارگی و کودکی پدیدار میشود و با علایم نظیر گریه ضعیف، خشونت صدا همراه است. این وضعیت با ویروس انسانی ایجاد میشود.
به نظر میرسد که وابسته به تغییرات هورمونی است و اغلب در دوران بلوغ پس روی میکند. درمان با لیزر دیاکسیدکربن، روش سودمندی برای برقراری راه هوایی است.
فلج طناب صوتی
فلج طناب صوتی ممکن است یک طرفه یا دو طرفه باشد که علایم و نشانههای متنوعی ایجاد میکنند. بیمارانی با فلج طناب صوتی یک طرفه درجات مختلفی از خشونت صدا یا صدای نفس آلود دارند. شدت علایم نه تنها به نارسایی عملکردی عصبی- عضلانی نیمه حنجره وابسته است بلکه به درجه جبران طناب صوتی طرف مقابل هم مرتبط است.
بیمارانی با فلج طناب صوتی دو طرفه ممکن است به درجات مختلف تنگی راه هوایی داشته باشند و خشونت صدا شاید فقط جزئیترین علامت باشد.
برای خواندن بخش اول- صدای خشن- اینجا کلیک کنید.