گیلان تنها در گردشگری محبوب نیست، در زمینه آشپزی از جمله خورشت تنوع بالایی دارد. وقتی حرف از خورش های گیلانی می شود، آب در دهان اغلب افراد جمع می گردد. جالب تر اینکه 2 گونه دستور پخت برای خورش ته بیران در شرق و در غرب این منطقه وجود دارد که تنها اندکی با یکدیگر تفاوت داشته و البته در مزه نهایی مانند یکدیگر هستند. البته این خورش خوشمزه همچون گوشت ترش و فندق قاتق از غذاهای سنتی گیلانی است که می توانید دوباره با به کار بردن در برنامه غذایی خود، رایج سازید. در ادامه شما عزیزان را با طرز تهیه خورش ته بیران آشنا خواهیم ساخت.
این خورش لذیذ با از گوجه فرنگی، بادمجان، مرغ، سیر و سبزیجات عطردار گیلانی تهیه می گردد که از نظر ارزش غذایی و مقوی بودن بالا می باشد. که اگر در پخت آن مرغ ترش به کار رفته باشد؛ روش تهیه مقداری تفاوت پیدا می کند. این خورش خوشمزه را ته بیران و یا تابیران می گویند که در ادامه مطلب به آموزش روش پخت آن خواهیم پرداخت.
مواد لازم
- 3 قطعه مرغ
- 2 عدد سیب زمینی
- 1 عدد پیاز
- 2 عدد گوجه فرنگی
- 4 حبه سیر
- 3 عدد بادمجان
- 1 پیمانه آبغوره
- 150 گرم سبزی جعفری، نعناع، چوچاق (سبزیجات معطر)
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- اندازه نیاز زردچوبه، فلفل سیاه و نمک
آموزش طرز تهیه خورش ته بیران با طعمی عالی
در اولین مرحله قابلمه ای مناسب را انتخاب نموده و مقداری روغن درون آن ریخته و بر روی حرارت قرار دهید تا داغ گردد. اگر در صورت دسترسی داشتن از گمج استفاده کنید بهتر می باشد.
بعد پیاز را پوست گرفته و به شکل نگینی ریز نمایید. پیازهای خرد شده را درون تابه حاوی روغن داغ بریزید با فلفل سیاه و زردچوبه قدری تفت بدهید. پس از تفت خوردن و سبک شدن پیازها، سیرها را پوست گرفته و نرم نمایید. سیرها را نیز به همراه پیازها مقداری تفت بدهید تا سبک گردد؛ اما توجه داشته باشید که نسوزد و بوی آن از بین نرود.
در این مرحله قطعات مرغ را با سیر و پیاز مقداری تفت بدهید تا رنگ آن تغییر پیدا کند و مقداری به آن فلفل و نمک بیفزایید. بعد سبزیجات ساطوری ریز شده را درون تابه به مواد افزوده و با گوشت مرغ مقداری تفت بدهید بعد چند پیمانه آب جوشیده به آن افزوده و بر روی شعله ملایم قرار دهید تا آرام آرام مرغ ها پخته گردند.
حالا سیب زمینی ها را پوست گرفته و به صورت خلالی ریز نمایید. درون یک تابه با مقداری روغن سرخ نمایید. بادمجان ها را که از پیش پوست گرفته و درون ترکیب آب و نمک گذاشته اید را درون یک آبکش بگذارید تا آب آن خارج شود. سپس بادمجان ها را درون تابه حاوی روغن داغ سرخ نمایید. بعد هم نوبت به صورت حلقه ای خرد کردن گوجه فرنگی ها و سرخ کردن آنها درون روغن می رسد.
زمان دهید تا برای یک ساعت مرغ و مواد به خوبی پخته شوند، سپس رب گوجه فرنگی را به همراه روغن درون تابه ای تفت دهید تا عطر خامی رب از بین برود. بعد آن را به غذا بیفزایید. آبغوره را نیز اضافه کرده و زمان دهید تا دوباره خورش بجوشد و به خوبی جا بیفتد.
گوجه و بادمجان های سرخ شده را در ده دقیقه پایانی خورش اضافه کنید. حتما میزان نمک آن را تست کنید و در صورت نیاز کمی نمک بریزید. برای تزیین خورش می توانید مقداری سیب زمینی را به صورت خلالی خرد و درون تابه سرخ کرده و بر روی خورش ها بچینید. پلو را که از قبل در دم گذاشته اید را بکشید و با خورش گیلانی ته بیران خوشمزه میل نمایید.
نکات طلایی پخت خورش ته بیران
- توجه داشته باشید میزان غلظت این خورش باید زیاد باشد.
- در صورت تمایل در طرز تهیه خورش ته بیران می توانید از رب نارنج هم بهره ببرید.
- همچنین در صورت ترش نبودن آبغوره موجود؛ میزان آن را افزایش دهید.
- انتخاب تکه های مرغ کاملا به دلخواه شما است؛ ولی بهتر است از بخش هایی که بیشتر فیله دارند مورد استفاده قرار دهید.
در این مطلب شما عزیزان خوش سلیقه را با آموزش طرز تهیه خورش ته بیران آشنا کردیم، امیدواریم مورد توجه و پسند شما واقع شده و بتوانید با استفاده از این رسپی آموزشی خورش خوشمزه ای را به سر سفره ی خود و خانواده بکشید. در ادامه برای آشنایی با انواع خورشت بر روی لینک مشخص شده کلیک کنید.