تحریریه ماهنامه دنیای سلامت
1- به طور میانگین افراد در طول یک سال بیش از 27کیلوگرم قند و شکر مصرف میکنند که حدود 11کیلوی آن مربوط به خوردن انواع شکلاتهاست.
2- مصرف زیاد شکر و شیرینیجات طی فرایند گلیکیشن بر چین و چروکهای پوست میافزاید؛ به این ترتیب که قند اضافه خون به کلاژن پوست میچسبد و از انعطافپذیری آن جلوگیری میکند.
3- بهترین درمان برای پوستی که در اثر مصرف زیاد شکر و شیرینیجات دچار چروک شده، کاهش مصرف آن است، نه چیز دیگری.
4- مردم هند دستکم دو هزار سال پیش نیشکر را به صورت بلوری کرده و از آن استفاده میکردند؛ به طوری که وقتی سربازان اسکندر مقدونی به این سرزمین رسیدند، از تولید این عسل بدون زنبور بسیار متعجب شده بودند.
5- در سال 1747، یک شیمیدان آلمانی به نام «آندریاس مارگراف» توانست قند را از چغندر به دست آورد. در سال 1802 نخستین پالایشگاه تصفیه چغندر قند، شروع به کار کرد. قند به دست آمده از این پالایشگاه به سرزمینهای سردتر فرستاده میشد.
6- هر بطری نوشابه (حدود 60 گرم نوشابه) نزدیک به 16 حبه قند و مواد شیرینکننده دارد.
7- نوشیدنیهای شیرین با طعمهای مصنوعی تأثیر زیادی در چاق شدن افراد دارند. براساس آزمایشها، موشهایی که از این نوشیدنیهای شیرین میخوردند، در مقایسه با موشهایی که نوشیدنیهای شیرین شده با قند خوردند، کالری بیشتری دریافت کرده و چاقتر شدند.
8- شیرینکنندههای مصنوعی (ساکارین و آسپارتام) بهطور کاملاً اتفاقی در یک آزمایشگاه به دست آمدند. وقتی که افراد آزمایشگاه در حال تحقیق و انجام آزمایش بودند، خیلی تصادفی ترکیبی به دست آوردند و بعد از چشیدن متوجه شیرینی و طعم خوشایند آن شدند. حتماً تعجب میکنید از اینکه چرا این دانشمندان ترکیبات جدید خود را با دهان خود آزمایش میکردند.
9- دانشمندانی که ساکاروز (با نام کنونی اسپلندا) را کشف کردند، در واقع میخواستند نوعی حشرهکش تولید کنند. دستیاری که قرار بود ترکیب جدید را امتحان کند، پی به طعم شیرین آن برد.
10- ترکیب ساختگی با نام «لودونیم» شیرینترین ترکیبی است که تا به حال ساخته شده است. «لودونیم» دو هزار بار شیرینتر از قند و شکر معمولی است.
11- قند از مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده است. قند معمولی، ساکاروز بلوری شده است که از ترکیب یک مولکول فروکتوز و یک مولکول گلوکز به دست میآید.
12- قندها از اصلیترین کربوهیدراتها هستند و کربوهیدراتها فراوانترین نوع مولکولهای سازمانیافته در تمام هستی به شمار میروند.
13- گلیکو لالدهیت، یک قند هشت اتمی است که در یک توده ابری بین ستارهای یافت شده است. این توده ابری در نزدیکی مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد.
14- گلیکو لالدهیت میتواند با یک قند سه کربنه وارد واکنش شده و موجب به وجود آوردن «ریبوز» شود. ریبوز، پایه و اساس DNA و RNA را تشکیل میدهد؛ بنابراین گلیکو لالدهیت یافته شده در فاصلههای دور در فضا، میتواند ماده اصلی شیمیایی برای حیات روی کره زمین باشد.
15- این توده ابر، شامل اتیلن گلیکول هم هست. اتیلن گلیکول، از خانواده گلیکو لالدهیتها و جزء اصلی ماده ضدیخ است.
16- قند میتواند به ما کمک کند تا به دور دستها برویم و به چیزهای بیشتری در این زمینه دست یابیم. اگر ساکاروز با مقداری شیره ذرت و نیترات پتاسیم سوزانده شود، عامل قند به وجود میآید. این ماده سوخت اولیه پرتاب موشک نیز محسوب میشود.
17- ابکالپ، نام یک قرص قندی است که طبق استانداردهای FDA ساخته شده است و غالباً برای دردهای ضعیف، خصوصاً در کودکان، مورد مصرف قرار میگیرد.
18- زیلیتول (الکل قند) میتواند از عفونتهای مربوط به گوش در کودکان جلوگیری کند.